Dodaj do ulubionych

Nadziąślak???

14.05.14, 22:01
Witam wszystkich na Forum!
Zwracam się do Rodziców i ekspertów z dziedzin związanych z niemowlakami. Może ktoś z Was już coś takiego widział i może nawet leczył? Problem jest taki: mój malutki synek, który ma 9 tygodni przysporzył mi troski, bo dziś rano zauważyłam u niego w buzi na policzkowej powierzchni wału dziąsłowego szczęki ( okolice przyszłych trzonowców ) mały guzek sad.... Ma on ok 3 mm średnicy, jest wypukły, twardy, ma biały kolor, nie ma żadnych cech zapalenia. Byłam dziś rano u pediatry i ona też nie wie co to jest, ale rzuciła podejrzenie, że może być to ząb... Są czasem u niemowlakow rożne takie zaburzenia ząbkowania...
Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym? Jeśli tak, to jak taka historia się skończyła? Czy faktycznie pojawił się w końcu ząb? I co dalej z takim zębem? Usunąć? Zostawić?
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi!
Mama Zaniepokojona.
Obserwuj wątek
    • 3marta1990 Re: Nadziąślak??? 15.05.14, 00:03
      Witaj. Mój synek w tym wieku miał taki sam guzek, ale umiejscowiony na podniebieniu. Pediatra oczywiście nie wiedziała co to, ale poszperalam trochę w necie i znalazłam coś takiego jak perła zębowa lub perła Epsteina. Wszędzie piszą, że to nic specjalnego, zejdzie samo po jakimś czasie i faktycznie u nas po dwóch miesiącach nie było śladu smile Pooglądaj zdjęcia w sieci,, może macie to samo?
      • masiulek0314 Re: Nadziąślak??? 15.05.14, 01:02
        Jasne, poszperam! Będziemy to obserwować. Jeśli to ta perła, to ok, skoro samo zniknie. Zastanawiam się tylko, co się stało z tą perłą u Twojego synka? Czy ta zmiana znikała stopniowo, czy nagle zniknęła? Bo jeśli nagle, to zapewne musiała mu jakoś wypaść. I wtedy co? Połknął ją jakoś? smile Wow... Boże, z tymi dziećmi...!
        Dzięki za odpowiedź! Pozdrawiam!
        • 3marta1990 Re: Nadziąślak??? 15.05.14, 21:50
          Mojemu Jackowi perła zniknęła jakoś z dnia na dzień, czy się wchłonęła, czy połknął, trudno mi powiedzieć smile Najważniejsze, że to nic groźnego i samo przeszło, czego i Wam życzę smile
      • masiulek0314 Re: Nadziąślak??? 15.05.14, 01:08
        Po poszperaniu w necie stwierdzam, że perła Epsteina to chyba jednak nie jest.... Nie ta lokalizacja. Ale wygląda to na jakiś twór zębopodobny...
      • masiulek0314 Re: Nadziąślak??? 15.05.14, 01:24
        Po poszperaniu na Forum dodatkowo znalazłam taki oto wpis:

Re: biała plamka ale to nie ząbek
        dzidziamamusi 01.09.05, 09:51 Odpowiedz
        To może chodzi o tzw. guzki Bohna, czyli torbiele listewki zębowej. Podstawę
        ich tworzenia stanowią pozostałości listewki zębowej, które nie przekształciły
        sie w ząb. Są białe, małe i twarde i samoistnie ustępują. Dla spokojności
        możesz iść do stomatologa dziecięcego, on powinien to rozpoznać.

Jestem uspokojona. Może inne mamy rownież skorzystają z tej wiedzy, którą tu zgromadzilyśmy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka