03.06.14, 11:22
Moje dziecko ma pół roku, ale problem pojawił się kilka miesięcy wcześniej. Teraz nasilił się do takiego stopnia, że zupełnie nie wiem jak to zwalczyć.
Córka z nerwów drapie się po głowie. Ciężko jej obciąć paznokcie, cała okolica słyszy, mimo że obcinam przez sen momentalnie się wzbudza. Potrafi tak aż do krwi, nie ma umiaru. Wszystkie inne przyczyny zostały wyeliminowane. Zostaje tylko podłoże nerwowe. Ze starszym dzieckiem wiedziałabym co zrobić, a z takim maluszkiem? Przecież nie zwiążę jej rąk!
Budzi się, drapie. Zaczyna być śpiąca, drapie. Płacze, drapie. Jest głodna, drapie. Przerywa jedzenie z jakiegokolwiek powodu, drapie się.

Co ja mam robić? Doszło do tego, że żeby móc ją nakarmić to muszę odciągnąć jej rączki. Kiedyś jak się przebudziła a była dalej senna, potrafiła sama usnąć. Teraz od razu się drapie, płacze.
Tak, wiem, rękawiczki niedrapki. Próbowałam. Ściąga sobie, jeszcze bardziej się denerwuje, a teraz ząbkuje i jedyne co ją uspokaja to ssanie palca.
Czy mogę zrobić coś jeszcze, żeby i jej, i sobie pomóc?
Obserwuj wątek
    • audrey2 Re: Pomocy! 03.06.14, 11:42
      Alergie i lub azs wyeliminowaliscie? Kosmetyki,poduszke cos na czym spi przejrzalas? Drapie tylko glowke?
      Jesli to ma podloze psychiczne i faktycznie nie chodzi o jakas byc moze banalna rzecz w srodowisku,to trzeba by sie przyjrzec Wam,rodzicom,co sie dzieje w domu.tak malenkuemu dziecku pomaga sie poprzez rodzicow.w sumie to mogloby byc jakies wyjscie-wziac mlode i pojsc do kogos,terapeuty.niech sie przyjrzy,jak sobue razem radzicie.moze male drapie sie w konkretnych sytuacjacj? Moj
      Szczerze wspolczuje.moj syn ma azs,duzo
      • audrey2 Re: Pomocy! 03.06.14, 11:45
        Za szybko poszlo
        duzo przeszlismy przez azs malego,drapanie jest straszne,swiad jest ,straszny,bezsilnosc
    • gingerana Re: Pomocy! 09.06.14, 00:24
      A co mówi pediatra?
      Jeśli to ma podłoże nerwowe, to chyba warto skorzystać z pomocy terapeuty. A może jeszcze neurolog by obejrzał Twoją córeczkę?
      Ciekawa jestem diagnozy, bo moja córeczka często drapie się po uszku i właściwie nie wiadomo dlaczego (nie ma ani zapalenia ucha, ani zalegającej woskowiny, ani alergii). Na szczęście nie jest to zbyt intensywne drapanie, raczej takie muskanie, dlatego jakoś bardzo się tym nie przejmuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka