Dodaj do ulubionych

Pierwsze zasady - wątek light

28.06.14, 16:08
Jakie pierwsze zasady wprowadzałyście swoim niemowlakom i w jakim wieku? wink

Mój synek miał dwa tygodnie, kiedy wprowadziłam pierwszą i jak dotąd jedyną zasadę "Nie bawimy się okiem" - ma zwyczaj w trakcie karmienia z refleksyjną miną wkładać sobie palec głęboko w oko, względnie ujmować gałkę oczną w dwa palce, zimno mi się od tego robi.

Rozważałam jeszcze zasadę "nie siusiamy sobie na głowę", ale zdarzyło się dopiero dwa razy, więc ciężko wdrażać.
Obserwuj wątek
    • 125katrina Re: Pierwsze zasady - wątek light 28.06.14, 17:00
      Zaraz wparuje tu Murwa i Cie ochrzani, ze nie podazasz za dzieckiem, tylko tak tresujesz tongue_out
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Pierwsze zasady - wątek light 28.06.14, 17:48
        big_grinbig_grinbig_grin ja wprowadzam zasadę nie łapiemy się za fujarkę, jak jest cała w kupie i
        • agncwy Re: Pierwsze zasady - wątek light 28.06.14, 18:43
          😃 to też moja pierwsza zasada ale od półtora roku jakoś moje dziecię nie może jej pojąć 😊
        • wilkowaona Re: Pierwsze zasady - wątek light 29.06.14, 20:42
          Dobrewink)) ale sie usmialam, u nas tez ta zasada działa smile
    • daneeka Re: Pierwsze zasady - wątek light 28.06.14, 18:18
      U mnie jest "nie dziabiemy cycka dziaslami", "nie ssiemy paluszkow" a ostatnio kroluje "nie podszczypujemy matki karmiacej w szyje, ramie, drugiego cycka" big_grin malec poki co nie wykazuje oznak zrozumienia ale nie poddaje sie wink
    • awesome810 nie szczypiemy 28.06.14, 20:22
      mamy w drugiego cycka... No, co jest jednego zasysa, a drugiego szczypie.
      • mmajcka Re: nie szczypiemy 29.06.14, 14:54
        O tak! Nie szczypiemy w drugiego cycka, nie szczypiemy w szyje, nie odgryzamy nosa mamy itd.
        Na razie Mloda ma te zasady gleboko.... smile
        • sueellen Re: nie szczypiemy 10.07.14, 17:30
          podobno gdy dziecko "szczypie" drugi, mleko lepiej leci.
    • stara-a-naiwna Re: Pierwsze zasady - wątek light 29.06.14, 22:42
      zasada we wczesnym niemowlęctwie - nie gryziemy mamy sutków
      (jak gryzł to dmuchałam)

a zasada dwa (to teraz) ma 7m
      nie dotykamy psa ani kota (bo szarpie i kłaki wyrywa a zwierze to nie zabawka)
      działa o tyle o ile zwierzęta go same unikają a on... nie kuma i go pilnuję
      • kr_ka_11 Re: Pierwsze zasady - wątek light 10.07.14, 16:28
        > nie dotykamy psa ani kota (bo szarpie i kłaki wyrywa a zwierze to nie zabawka)
        > działa o tyle o ile zwierzęta go same unikają a on... nie kuma i go pilnuję

w naszym domu dwie kocice na stanie, jedna bardziej strachliwa, trzyma sie z dystansem, druga taka "kocia ciocia" co to siedzi obok i pilnuje. No i, że mała już całkiem mobilna to w takim tempie do niej potrafi się dostać, że czasem nie zdążę zareagować. Trochę futra zdarzy się w ręce zostać smile
        Zwykle jednak pilnujemy i trzymając małą dajemy pogłaskać mówiąc cacy kicia, delikatnie, cacy kotek, i ona sama łapkę rozkłada. Super jest gdy dziecko się chowa ze zwierzętami w domu, mała niesamowicie reaguje i wyłapuje zwierzęta w otoczeniu smile
        Przepraszam za off top smile tak chciałam dodać od siebie co nieco.
        A na temat to córa póki co ma zasadę nie dotykania okolic gniazdek. Mówie stanowczym tonem nie wolno! i nawet czasem działa, w sensie, że nie muszę odwracać jej uwagi, tylko sama się wycofuje. Tak czy inaczej w weekend robię trasę do ikei po bramkę na schody i zabezpieczenia do kontaktów smile
    • czarny_dol Re: Pierwsze zasady - wątek light 05.07.14, 22:03
      Mój już nie niemowlak, więc zasad sporo. Pierwszą zasadą było: piersi to nie gryzaki.

Obecnie na tapecie jest: nie wyjadamy nic ze śmietnika.

• xenia123321 Re: Pierwsze zasady - wątek light 09.07.14, 22:56
      "Nie gryźć mamy" poza tym jak wieszam pranie to wie ze nie może wejść na balkon (ma rok) ale chociaż rękoma dotyka podłogi na balkonie i czasami jeszcze uda sie kolanem hahaha ale jak cała nie wchodzi to przymykam oko i daje jej podotykac smile
    • mat799 Re: Pierwsze zasady - wątek light 11.07.14, 18:24
      Lezec na lezaczku/ przewijaczku/ macie edukacyjnej i nie wzywac mamy, bawic sie i nie marudzic. Mozna wolac mame tylko na karmienie i przewijanie, reszte potrzeb prosze zalatwiac samodzielnie (szczegonie usypianie), a nie wisiec u mamy na rekach, jeczec, marudzic chciec byc zabawiana caly dzien smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka