Dodaj do ulubionych

aktywnosc 6 tyg

15.07.14, 13:25
witam, jak spedzac czas aktywnosci z dzieckiem 6 tyg?jakies pomysly?
Obserwuj wątek
    • jehanette Re: aktywnosc 6 tyg 15.07.14, 14:19
      leeeżeć, kaaaarmić, forumując oglądając serial jednocześnie....
      pójśc na spacer, niech śpi w czym tam lubi spać (wózek/chusta)
      jeśli wózkowe postawić na taras/balkon/ogród niech tam śpi, a co się ma matka przemęczać wink
      kilka razy dziennie położyć na brzuchu, pomachać czymś przed nosem, niech też się pomęczy wink
      • effie1980 Re: aktywnosc 6 tyg 15.07.14, 15:41
        Tak to mozna jak sie ma jedno niewymagajace dziecko wink
        • jehanette Re: aktywnosc 6 tyg 15.07.14, 15:48
          Gdyby autorka miała więcej niż jedno dziecko to by pewnie nie pytała jak spędzać czas z 6tyg, bo musiałaby się głównie skupić na starszym wink
        • murwa.kac effie1980 17.07.14, 05:38

zmień proszę sygnaturkę na przepisową.
    • nothing.at.all Re: aktywnosc 6 tyg 15.07.14, 16:37
      Mówić, czytać mu, nosić i pokazywać mieszkanie, świat za oknem. Na trochę zostawić w łóżeckzu, wózku aby coś ogranać lub odpocząc.
      • kfffiatek Re: aktywnosc 6 tyg 15.07.14, 22:26
        Obiad zrobić i pranie big_grin I cieszyć się że jeszcze pod nogi nie włazi wink
    • allianc Re: aktywnosc 6 tyg 16.07.14, 12:32
      Dziewczyny chodzi mi o to że co mogę robić z dzieckiem kiedy nie śpi i ma aktywność, bo położyć się wtedy do lozeczka nie da bo płacze, na kocyku na podłodze też ryk, nosić też nie zawsze chce aby je nosić więc co robić w porze aktywności gdy nie śpi?
      • corka.czarownicy Re: aktywnosc 6 tyg 16.07.14, 14:21
        Nosić. wink

Huśtać się na huśtawce, bujać w fotelu, na piłce, czytając (niekoniecznie dziecku). smile Pokazywać cokolwiek, widok z balkonu/okna, obrazki na ścianach. Wyprowadzać psa, przespacerować się parę minut, pogadać z sąsiadami. Urządzić piknik (kwiatki, drzewka, chmurki - nawet jeśli jeszcze nie widzi tak daleko albo ma to gdzieś). wink Zapakować w cienką chustę i robić cokolwiek.

I cieszyć się, że leciuchne takie jeszcze i można na jednej ręce, a drugą - cokolwiek. big_grin
      • ewa.misko-wasowska Re: aktywnosc 6 tyg 16.07.14, 19:47
        Poza noszeniem, czytaniem, opowiadaniem polecam jeszcze podkreślić oczy makijażem (żeby były bardziej zaznaczone) i patrzeć na dziecko, uśmiechać się do niego smile ponoć prawdziwa twarz dla dziecka w tym wieku jest najlepszą zabawką wink
        pozdrawiam serdecznie
    • mmajcka Re: aktywnosc 6 tyg 16.07.14, 16:30
      Nosic, gadac, spiewac.
      Lezec na macie/kocyku/lozku razem z nim i znowu gadac, spiewac, zabawki pokazywac.
      Na spacerze wozkowac, nosic, gadac, spiewac, swiat pokazywac.
      Z dnia na dzien bedzie lepiej. Korzystaj z lata!
    • ga-ti Re: aktywnosc 6 tyg 16.07.14, 23:46
      Moje dziecko ma 6 tygodni. Gdy się budzi to najpierw je, później często jest zmiana pieluchy i czas aktywności. Jak jest wyspana to daje się spokojnie położyć, staram się kłaść ją w różnych miejscach: w różnych pokojach, na różnych łóżkach, w różnych kierunkach wink Tak by zmieniać jej widok. Najbardziej lubi gdy się nad nią nachylam i do niej mówię, obojętnie co, byleby się na nią patrzeć i uśmiechać. Wtedy i ona zaczyna gugać, uśmiechać się. Macha rączkami i nóżkami, ja umożliwiam jej swobodne machanie. Rozgląda się w koło. Pokazuję jej różne zabawki, ruszam nimi w różnych kierunkach, mała wodzi wzrokiem. Patrzy na czarno-białe obrazki (z książeczek specjalnych lub zrobione przeze mnie). Pewnie też niedługo uruchomimy karuzelkę.
      Gdy sie znudzi leżeniem to trochę ją ponoszę, pokaże coś ciekawego w domu. Odłożę do leżaczka, który mogę zabrać ze sobą np. do kuchni by coś zrobić przy okazji gadając do małej.
      Generalnie najbardziej lubi oglądać i słuchać nas (mam starsze dzieci i je też bardzo lubi).
      Nie powiem, że zawsze jest tak różowo, bo gdy jest słabo wyspana, czy wieczorami gdy ma kolki to nasza komunikacja leży wink Skutkuje tylko noszenie, bujanie, śpiewanie.
    • murwa.kac Re: aktywnosc 6 tyg 17.07.14, 05:39
      nosić, gadać, zabawiać, przytulać, pokazywać świat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka