allianc 15.07.14, 13:25 witam, jak spedzac czas aktywnosci z dzieckiem 6 tyg?jakies pomysly? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jehanette Re: aktywnosc 6 tyg 15.07.14, 14:19 leeeżeć, kaaaarmić, forumując oglądając serial jednocześnie.... pójśc na spacer, niech śpi w czym tam lubi spać (wózek/chusta) jeśli wózkowe postawić na taras/balkon/ogród niech tam śpi, a co się ma matka przemęczać kilka razy dziennie położyć na brzuchu, pomachać czymś przed nosem, niech też się pomęczy Odpowiedz Link Zgłoś
effie1980 Re: aktywnosc 6 tyg 15.07.14, 15:41 Tak to mozna jak sie ma jedno niewymagajace dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: aktywnosc 6 tyg 15.07.14, 15:48 Gdyby autorka miała więcej niż jedno dziecko to by pewnie nie pytała jak spędzać czas z 6tyg, bo musiałaby się głównie skupić na starszym Odpowiedz Link Zgłoś
nothing.at.all Re: aktywnosc 6 tyg 15.07.14, 16:37 Mówić, czytać mu, nosić i pokazywać mieszkanie, świat za oknem. Na trochę zostawić w łóżeckzu, wózku aby coś ogranać lub odpocząc. Odpowiedz Link Zgłoś
kfffiatek Re: aktywnosc 6 tyg 15.07.14, 22:26 Obiad zrobić i pranie I cieszyć się że jeszcze pod nogi nie włazi Odpowiedz Link Zgłoś
allianc Re: aktywnosc 6 tyg 16.07.14, 12:32 Dziewczyny chodzi mi o to że co mogę robić z dzieckiem kiedy nie śpi i ma aktywność, bo położyć się wtedy do lozeczka nie da bo płacze, na kocyku na podłodze też ryk, nosić też nie zawsze chce aby je nosić więc co robić w porze aktywności gdy nie śpi? Odpowiedz Link Zgłoś
corka.czarownicy Re: aktywnosc 6 tyg 16.07.14, 14:21 Nosić. Huśtać się na huśtawce, bujać w fotelu, na piłce, czytając (niekoniecznie dziecku). Pokazywać cokolwiek, widok z balkonu/okna, obrazki na ścianach. Wyprowadzać psa, przespacerować się parę minut, pogadać z sąsiadami. Urządzić piknik (kwiatki, drzewka, chmurki - nawet jeśli jeszcze nie widzi tak daleko albo ma to gdzieś). Zapakować w cienką chustę i robić cokolwiek. I cieszyć się, że leciuchne takie jeszcze i można na jednej ręce, a drugą - cokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.misko-wasowska Re: aktywnosc 6 tyg 16.07.14, 19:47 Poza noszeniem, czytaniem, opowiadaniem polecam jeszcze podkreślić oczy makijażem (żeby były bardziej zaznaczone) i patrzeć na dziecko, uśmiechać się do niego ponoć prawdziwa twarz dla dziecka w tym wieku jest najlepszą zabawką pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
mmajcka Re: aktywnosc 6 tyg 16.07.14, 16:30 Nosic, gadac, spiewac. Lezec na macie/kocyku/lozku razem z nim i znowu gadac, spiewac, zabawki pokazywac. Na spacerze wozkowac, nosic, gadac, spiewac, swiat pokazywac. Z dnia na dzien bedzie lepiej. Korzystaj z lata! Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: aktywnosc 6 tyg 16.07.14, 23:46 Moje dziecko ma 6 tygodni. Gdy się budzi to najpierw je, później często jest zmiana pieluchy i czas aktywności. Jak jest wyspana to daje się spokojnie położyć, staram się kłaść ją w różnych miejscach: w różnych pokojach, na różnych łóżkach, w różnych kierunkach Tak by zmieniać jej widok. Najbardziej lubi gdy się nad nią nachylam i do niej mówię, obojętnie co, byleby się na nią patrzeć i uśmiechać. Wtedy i ona zaczyna gugać, uśmiechać się. Macha rączkami i nóżkami, ja umożliwiam jej swobodne machanie. Rozgląda się w koło. Pokazuję jej różne zabawki, ruszam nimi w różnych kierunkach, mała wodzi wzrokiem. Patrzy na czarno-białe obrazki (z książeczek specjalnych lub zrobione przeze mnie). Pewnie też niedługo uruchomimy karuzelkę. Gdy sie znudzi leżeniem to trochę ją ponoszę, pokaże coś ciekawego w domu. Odłożę do leżaczka, który mogę zabrać ze sobą np. do kuchni by coś zrobić przy okazji gadając do małej. Generalnie najbardziej lubi oglądać i słuchać nas (mam starsze dzieci i je też bardzo lubi). Nie powiem, że zawsze jest tak różowo, bo gdy jest słabo wyspana, czy wieczorami gdy ma kolki to nasza komunikacja leży Skutkuje tylko noszenie, bujanie, śpiewanie. Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: aktywnosc 6 tyg 17.07.14, 05:39 nosić, gadać, zabawiać, przytulać, pokazywać świat. Odpowiedz Link Zgłoś