Dodaj do ulubionych

Przewijanie w nocy

25.08.04, 18:57
Jak często przewijacie dzieci w nocy, jeśli nie robią kupki? Ja staram się 1-
2 razy w nocy zmieniać pieluchę mojej 3miesięcznej Marysi w obawie przed
zakażeniem dróg moczowych, ale zastanawiem się, czy to nie przesada. Zawsze
się wybudza i zaczyna gaworzyćsmile)) o 3 rano... To zmieniać czy nie?
Obserwuj wątek
    • rosiee Re: Przewijanie w nocy 25.08.04, 20:13
      Ja staram sie zawsze zmienic przynajmniej raz. Aby sie moja mala za bardzo nie
      rozbudzila, to biore ja na przewijak polspiaca, staram sie to robic b. szybko a
      zarazem delikatnie, nie mowie do niej, nie zapalam gornego swiatla etc.
      • beemka1 Re: Przewijanie w nocy 25.08.04, 20:18
        Ja Marysi w ogóle nie biorę na przewijak, nie zapalam nawet lampki a gałgan i
        tak się budzi...
        Dziękuję!
        • rosiee Re: Przewijanie w nocy 25.08.04, 20:21
          No to moze faktycznie nie przewijaj, bardzo ciezkie sa te nocne pieluszki?
          Moja to niestety jak zacznie sikac to dlugo trzeba czekac az skonczy, wiec
          pieluszki waza owszem, owszem, nawet te nocne.
          • iza_luiza Re: Przewijanie w nocy 25.08.04, 20:59
            Ja przewijam raz nad ranem, nie biorę synka na przewijak tylko szybciutko
            zmieniam na łóżku, czasem się nawet nie obudzi smile))
    • driadea Re: Przewijanie w nocy 25.08.04, 21:00
      Jak zrobi kupę, to musisz przewinąć. Nie ma innej metody, chyba, że leczenie
      odparzeń.
      Pozdrawiam, Aga
    • werata Re: Przewijanie w nocy 25.08.04, 21:04
      Ja staram sie zmienić Tomkowi jak najpóźniej, ok. 23-24 a potem dopiero nad
      ranem, ok. 6-7. Jeszcze 2 tyg. temu zmieniałam mu w nocy, ale poniewaz on nigdy
      w nocy nie robi kupki to niepotrzebnie go tym przewijaniem rozbudzałam. Ma 2,5
      m-ca i ani razu nie miał odparzonej pupki.
    • renata_s2 Re: Przewijanie w nocy 25.08.04, 21:16
      Mój 5 miesięczny Tomuś jest w jednym pampersie od godziny 20 ( kąpiel ) do 6
      rano, bo wtedy śpi. Nie robi w nocy kupy i nie miał nigdy odparzeń.A pielucha
      wcale nie jest strasznie ciężka. Też się rozbudzał, jak go przewijałam, więc
      zarzuciłam. Oczywiście gdyby miał kupę, to przewinęłabym natychmiast.
      Pozdrawiam
      • szyszunia75 Re: Przewijanie w nocy 27.08.04, 14:26
        Dokładnie tak samo. Cała noc w jednym pampersie, kupy w nocy nie robi, a siusia
        właściwie dopiero rano (5 m-cy). Chyba nie ma co dziecka wybudzać, w końcu o to
        robią superchłonne pieluchy, żeby na takie sytuacje wystarczały.
    • szpiczak Re: Przewijanie w nocy 26.08.04, 12:26
      ja nie przewijam nigdy mojego synka bo spi smacznie przez cala noc i zal mi go
      budzic.z tym ze kupe robi zawsze rano,gdyby robil w nocy zmienialabym mu pieluche.
      mama macka
    • dorota751 Re: Przewijanie w nocy 26.08.04, 12:38
      ja przestałam mojego synka przewijać w nocy od kiedy przestał robić kupkę.
      Mniej więcej jak skończył 2 miesiące. Zakładam mu po kąpieli, czyli około 20:30
      oryginalnego pampersa (chyba najchłonniejsza pielucha), i siedzi w niej do 6
      rano. Fakt, że czasami jak ją rano zdejmują to jest ogromnie ciężka, ale nie
      mam kłopotów z odparzeniami. Moje dziecko na szczęście podczas nocnego
      karmienia i przewijania się nie budziło, ale za to ja sie musiałam rozbudzić i
      ciężko mi było zasnąć. Teraz w nocy on je przez sen a ja go przez sen karmię.
      Ma 5 miesięcy i przysysa się do cycunia dwa razy w nocy.
      Pozdrawiam
      Dorota
      • beemka1 Re: Przewijanie w nocy 26.08.04, 15:11
        Dzięuję za wszystkie uwagi. Odparzeniami się nie martwię, raczej zastanawiam
        się, czy tak długi kontakt dróg maczowych z bakteriami zawratymi w moczy nie
        doprowadzi do zakażenia dróg moczowych. Nie wiecie, co na ten temat mówią
        lekarze? Albo jakieś mądre książki?
        Pozdrawiam
    • dorotabajerlein Re: Przewijanie w nocy 26.08.04, 20:10
      Ja mam 3,5 miesięczną Julię. W nocy ok.3 budzi się głodna, więc wtedy podaję
      jej jednego cyca, czekam aż się odbije, przewijam ją, potem ona się obudzi i
      podaję jej później drugiego cycka przy którym zasypia. I odkładam śpiącą do
      łóżeczka.
      Dorota.
      • beemka1 Re: Przewijanie w nocy 26.08.04, 20:22
        Hm, ja w sumie robię tak samo, tylko w ogóle nie odbijam.
    • anna39 Re: Przewijanie w nocy 26.08.04, 21:59
      hej ja tez przewijam w nocy i moja corka tak samo zaczena gawozyc i osttnio
      sprawdzam czy ma mokro podczas karmienia jezeli nie ma to kłade ja po odbiciu
      spac dalej a jak bedzie miec troche mokro to nic jej sie nie stanie
      • myelegans Re: Przewijanie w nocy 26.08.04, 22:38
        Mysle, ze nie musisz sie martwic zapaleniem drog moczowych, bo mocz jest
        sterylny, bez bakterii u zdrowych ludzi. Bakterie biora sie z jelita grubego,
        wiec jezeli kapiesz wieczorem i Mala w miedzyczasie nie zrobi kupki to
        srodowisko wewnatrz pieluchy bedzie sterylne. Poza tym te pieluchy sa bardzo
        chlonne. Jestem mikrobiologiem i wiem, ze wszedzie mozna sie doszukac bakterii,
        ale wazna jest ta masa krytyczna. Poza tym dziecko sikajac wymywa bakterie z
        cewki moczowej, bo pH moczu i zawary w nim mocznik sa bakteriobojcze.
        • beemka1 Re: Przewijanie w nocy 27.08.04, 16:28
          Dziękuję, o to właśnie mi chodziło!
    • marta_km Re: Przewijanie w nocy 26.08.04, 22:32
      ja też przewijam Synka między prawym a lewymsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka