Dodaj do ulubionych

Płacz dziecka przez sen

23.07.14, 08:57
Witam,

za 2 tygodnie skończy 6 miesięcy. Pięknie śpi od 20 do 6/7 rano, nie budzi się też na karmienia. Właściwie pobudki nocne się nie zdarzają. Od jakiegoś czasu córka zaczęła w nocy, przez sen lekko popłakiwać, ale max 1 raz w nocy. Od tygodnia zdarza się to nawet 5 razy w nocy, czasem płacz jest tak mocny, że aby się uspokoiła muszę wziąć na ręce. Córka podczas tego płaczu się nie budzi, ma cały czas zamknięte oczy.
Od tego czasu jak sama się kładę to zabieram ją do siebie, żeby czuła się bezpieczna, ale to i tak nic nie daje.

Córcia ma obecnie afty i to na pewno ją męczy, ale wcześniej takie nocne płacze też sie z zdarzały, aczkolwiek nie tak często.
Co może oznaczać płacz dziecka przez sen, bo poważnie się martwię, że są to jakieś lęki?
Nie wiem o co chodzi, poradźcie...
Obserwuj wątek
    • lunkalinka Re: Płacz dziecka przez sen 23.07.14, 09:13
      dodam jeszcze, że w dzień od kilku dni też jest b marudna, ale to tłumacze aftami, bo tak sie to mniej więcej pokrywa. Wcześniej była pogodnym dzieckiem, właściwie nie płaczącym, teraz mimo wszytko w dzień nie płacze, jedynie marudzi.

Zastanawiam sie czy to mogą być pasożyty? kręci się i rusza nóżkami przy jedzeniu, w nocy też ruchliwa. Ma kontakt z innymi małymi dziecmi więc może się zaraziła np. owsikami???
      • wilkowaona Re: Płacz dziecka przez sen 23.07.14, 09:39
        Tez jestem ciekawa, ponieważ mam identyczna sytuacje. Zdarza sie czasem, ze synek 6,5 mc tak rozpaczliwie szlocha przez sen i czasem zaczyna płakać. Tez ma wtedy zamknięte oczka, jakby przez sen. Dzisiaj w nocy myślałam, ze zawału dostanę, bo zaczął odrazu, bez wcześniejszego szlochania i pojekiwania baaardzo głośno płakać, no tak jak dziecko najbardziej tylko potrafi, zerwalismy sie z mężem na równe nogi ale zobaczywszy, ze synek spi nie wyjmowalismy go z lozeczka tylko przytulilam sie do niego. Uspokoił sie i spał dalej juz spokojnie. Nie wiem o co chodzi.
        • corka.czarownicy Re: Płacz dziecka przez sen 23.07.14, 13:15
          Może to zły sen?
          Nasze dzieci już mają bogate życie wewnętrzne, co oznacza nie tylko pasożyty. wink
          Mój synek też czasem płacze przez sen. Niekiedy wystarczy go pogłaskać lub zmienić mu pozycję, czasem trzeba wziąć na ręce lub nawet wybudzić.
    • murwa.kac Re: Płacz dziecka przez sen 24.07.14, 05:37
      zly sen, przebodzcowanie, za duzo wrazen w ciagu dnia - normalne.

syn tez tak mial, w roznym nasileniu i zdarza sie mu czasem do tej pory.
      • 3meg.1983 Re: Płacz dziecka przez sen 24.07.14, 23:38
        Juz Kiedys zalozylam podobny watek, mam to samo ciagnie sie to od jakiegos czasu 😞placz w nocy przez sen, czasami kilka razy w nocy. Nie powiazuje tego z nadmiarem wrazen, ani z niczym innym😢�m. Wydajec chetnie bym poglebila temat bo tez sie martwie, ze Moze robie cos nie tak, ze on odreagowywuje w ten sposob😥�
        • mamaleny1992 Re: Płacz dziecka przez sen 25.07.14, 12:24
          w chęci poznania przyczyny płaczu mojego dziecka czytałam dużo o płaczu. Płacz przez sen to zmiany w fazach głębokiego lub lekkiego snu (faza REM i nomREM) które dzieła się na kolejne. kiedy dziecko przechodzi z jednej na druga może sygnalizować to płaczem. młodsze kruszyny budzą się zazwyczaj ale starsze mają już lepiej rozwinięty układ nerwowy i śpią twardą przechodząc na kolejny etap snu. taka incepcja dziecięca o wink radzę wglebic sie w temat. W internecie jest dużo informacji na ten temat.

może płacz się nasilił bo dziecko ma więcej bodźców niż zwykle... lekarz, choroba, nowe zabawki. Polecam czytać fachowa literaturę
          • 3meg.1983 Re: Płacz dziecka przez sen 25.07.14, 13:01
            Tez szukalam I czytalam, w wiekszosci artykułow odpisujesie takie zachowanie u niemowlaka ( noworodka)ale nie specialnie u 11 miesiecznego dziecka. 😖Dzisiaj w nocy trzy razy wstawalam do niego, moze on lubi jak chodze nie wyspana😃bede szukac dalej👍
          • lunkalinka Re: Płacz dziecka przez sen 25.07.14, 14:22
            chętnie, możesz polecić coś konkretnego? przeczytam.
          • leminia Re: Płacz dziecka przez sen 25.07.14, 15:07
            Od tygodnia mamy podobnie (syn ma 8 miesięcy). Początkowo mały płakał intensywnie (nawet do 5 razy w nocy), oczka miał zamknięte i po wyciągnięciu z łóżeczka i przytuleniu od razu się uspokajał. Teraz to raczej szlochanie, nie głośny płacz. Synek ząbkuje i z tym też na początku powiązaliśmy temat. Tyle że w ciągu dnia nie jest jakiś specjalnie marudny, poza tym myślę że gdyby chodziło o zęby to po prostu by się wybudzał, a on popłakuje przez sen i śpi dalej. Myślę że to faktycznie mogą być zmiany fazy snu, bo zauważyłam że najczęściej szlocha w okolicach godziny o której się często budził. Teraz daje znać że coś się dzieje ale się nie rozbudza. Z drugiej strony miał ostatnio sporo wakacyjnych atrakcji, więc przebodźcowanie też wchodzi w grę..
    • mmajcka Re: Płacz dziecka przez sen 25.07.14, 16:05
      U nas to samo! 10 miesiecy i ostatnie noce to istny koszmar! Placze przez sen, za chwile sie budzi i placze, potem budzi sie i idzie, budzi sie, pokazuje cos palcem i mowi. I tak w kolko. Miedzy tymi pobudkami jest czasem minuta snu(!), czasem 5. I tak ze 2-3h. Wczesniej tez zdazaly jej sie pobudki i bylo to rowne 2h "aktywnosci". Od jakiegos czasu dobrze spala (jedna lub dwie pobudki na jedzenie), a teraz to. Dziwne. Meczace.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka