Dodaj do ulubionych

10m i trampolina? Do p. ekspert

31.07.14, 14:37
Mamy trampolinię w ogrodzie dla starszej córki (2l), młodsza (10m) gdy widzi jak starsza podskakuje to aż wyrywa się żeby dołączyć.
Czasem ją wsadzę ale gdy jest pusto. Gdy starsza skacze wchodzę z nimi i trochę swoim ciężarem amortyzuje wstrząsy.
Zastanawiam się czy to bezpieczne dla takiego malucha. Wydaje mi się że dopóki mała jest sama na trampolinie i tylko buja się sama swoim ciężarem (siedząc) to jest ok.
Problem tylko że najfajniej jest hopsać ze starszą siostrą...
No właśnie, bronić jej? Czy może przesadzam?
Mała na razie raczkuje i siedzi, na stabilnym podłożu wstaje z podparciem.
Obserwuj wątek
    • panizalewska Re: 10m i trampolina? Do p. ekspert 31.07.14, 19:48
      Serio?
      Dwulatki raczej nie uważają gdzie zwalają kończyny, a jak już dostaną małpiego szaleństwa podczas zabawy to już w ogóle. Ja bym nie puściła niemowlaka, który równowagi nie trzyma tak naprawdę z żywym taranem, pewnie prawie 2 x cięższym. Młoda nie ma szans w zderzeniu.
      • laff.irynda Re: 10m i trampolina? Do p. ekspert 31.07.14, 21:08
        Jeśli przeczytasz jeszcze raz co napisałam to proszę żebyś odpowiedziała na pytanie.
        Nigdzie nie napisałam że zostawiam je same. Zaznaczyłam że siadam z nimi i amortyzuje wstrząsy swoim ciężarem.
        Bardziej zainteresowana jestem czy taka trampolina jest bezpieczna dla malucha ogólnie jeśli chodzi o kręgosłup. Np. gdy sama się na niej buja...
        A po drugie to że twoja dwulatka jest nieokiełznanym żywiołem, nie oznacza że każda taka jest. Moja akurat z tych spokojniejszych i jeszcze w miarę usłuchanych, no właśnie jeszcze... tongue_out
        A 10 miesięczniak to nie taka kruszyna jak twój maluch... Potrafi już oddać starszej i o swoje zawalczyć... smile

--
        Moje szczęścia...
        M: maj 2012
        B: wrzesień 2013
        • nowamama2 Re: 10m i trampolina? Do p. ekspert 01.08.14, 13:03
          poczytaj od jakiego wieku jest trampolina i masz odpowiedź smile nie jest bezpieczna dla niemowlaka
          • kopiko-lol Re: 10m i trampolina? Do p. ekspert 01.08.14, 14:49
            trampolina nie jest bezpieczna nawet dla 2 latki. Dozwolona od 3 mż - chodzi o kregoslup dzicka. Z tego samego powodu nie powinno sie przewozic dzieci z siodelkach rowerowych,ale to juz inna historia.
          • laff.irynda Re: 10m i trampolina? Do p. ekspert 01.08.14, 16:06
            Nie ma informacji o minimalnym wieku... Tylko zakaz dla osób z chorobami serca i kobiet w ciąży...
            Gdyby taka informacja była nie pytałabym.
            • kopiko-lol Re: 10m i trampolina? Do p. ekspert 01.08.14, 16:10
              na trampolinie bratanicy jest zakaz rowniez dla dzieci ponizej 3 lat. Corka 1,5 r tez na nia wchodzi ale nie skacze, bratanica w tym czasie tez nie skaczetongue_out
    • ewa.misko-wasowska Re: 10m i trampolina? Do p. ekspert 05.08.14, 13:21
      Witam,
      trochę zaskoczyło mnie pytanie, ale bardzo praktyczne. Przyznam, że intuicja i konsultacja w tym temacie z fizjoterapeutą podpowiadają, że dziecko może skakać na trampolinie jak już samo będzie mogło na nią wejść i na niej skakać, skoki góra dół mogą być obciążeniem dla kręgosłupa w wieku niemowlęcym,
      pozdrawiam serdecznie
      • laff.irynda Re: 10m i trampolina? Do p. ekspert 05.08.14, 20:54
        Czyli starsza może skakać, mała musi poczekać do przyszłego sezonu.
        Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka