Dodaj do ulubionych

krem EMLA - kto zna?

27.08.04, 17:46
Chodzi mi o ulotkę, bo nie dostałam w aptece, co tam jest napisane?
No i po co są takie dodatkowe plasterki?
czekam na Wasze posty!
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ewamonika1 Re: krem EMLA - kto zna? 27.08.04, 18:03
      Ja znam, ale stosowałam go tylko podczas planowej, dwutygodniowej
      terapii "zastrzykowej" u mojej córki, wtedy gdy pielęgniarka nie "kręciła
      nosem" i gdy poprzedniego dnia ustalałyśmy, gdzie dokładnie będzie nakłucie.

Ulotki nie mam, ale znalazłam taki fragment w necie -

W celu wyeliminowania bólu podczas wkłucia należy 1,5 godziny wcześniej
      zastosować na skórę (na grzbiecie prawej dłoni i w prawym zgięciu łokciowym)
      krem EMLA. Na skórę należy wycisnąć ok. 1/3 tubki kremu (tubka zawiera 5 g
      kremu) i szczelnie przykleić przezroczystą cienką folią, dołączoną do tubki
      kremu EMLA. Krem można kupić w aptece na receptę. Ten sam sposób znieczulenia
      skóry można zastosować, jeżeli przed zabiegiem będzie pobierana u dziecka krew
      w celu wykonania badań.
      ------------------
      Córka twierdziła, że momentu wkłucia prawie wcale nie czuła. Natomiast - jeśli
      igła musi być wprowadzona głębiej (przy zastrzykach domięśniowych) -
      znieczulenie aż tak głęboko nie sięga.
      Uważam, że EMLA jest godna polecenia, bo w końcu normalne jest, że chcemy ulżyć
      dziecku w bólu.
      Mój najmłodszy synek, w czerwcu, gdy miał niecałe 8 mies. był kłuty w kilka
      miejsc przed narkozą. Bardzo cierpiał. Padła nawet propozycja, aby wkłuć się w
      główkę, ale w końcu udało się w stopę. Żałuję, że nagła sytuacja nie pozwoliła
      mi zastosować tego kremu, ale na pogotowiu chyba by mnie uznano za
      przesadzającą mamę. Oni tam nie uznają takich metod.

Pozdr. ewa
    • ministrowa Re: krem EMLA - kto zna? 27.08.04, 22:26
      Ja używałam tej maści jak chodziłam z 4 miesieczną córką 2x dziennie na
      zastrzyki(miała zapalenie ucha) - brrr.Tych plasterków nie używałam bo za mocno
      przylgnęły do skóry i bolało przy odrywaniu.Ok godziny przed zastrzykiem
      smarowałam miejsce i przuklejałam zwykły hypoalergiczny plasterek tylko poto abu
      pielegniarka wiedziała gdzie ma wbic igłe.Polecam tę maśc odczułam różnicę bez
      maści i z .Mała płakała o wiele mniej a po zastrzyku odrazu sie uspokajałasmile)
    • lidek51 Ulotka 27.08.04, 22:34
      EMLA®
      prep.złoż. ( Lidocaine hydrochloride , Prilocaine )

Anaestheticum locale ATC: N 01 BB 20
      AstraZeneca

krem: tuba 5 g (Rp) PP
      krem: 5 tub 5 g (Rp) PP
      krem: tuba 30 g (Rp) PP

Skład
      1 g kremu zawiera: 25 mg lidokainy, 25 mg prilokainy.

Działanie
      Emulsja O/W o działaniu miejscowo znieczulającym. Receptura preparatu umożliwia
      osiągnięcie efektu znieczulenia skóry do głębokości 3-5 mm po miejscowym
      zastosowaniu kremu pod opatrunkiem okluzyjnym (minimum 60 min ekspozycji), a
      efekt analgetyczny utrzymuje się jeszcze przez około 60-120 min po usunięciu
      kremu. Lidokaina i prilokaina powodują miejscowe, odwracalne zahamowanie
      przewodnictwa we włóknach nerwowych przez hamowanie pompy sodowo-potasowej i
      zahamowanie przepuszczalności błony komórkowej dla jonów. Miejscowo występuje
      dwufazowa odpowiedź naczyniowa: początkowo zwężenie (zblednięcie), a następnie
      rozszerzenie naczyń (zaczerwienienie skóry). Stężenia maksymalne, jakie osiąga
      lidokaina i prilokaina we krwi, zależą od miejsca (większe w miejscach dobrze
      ukrwionych, np. twarz), czasu i wielkości pola ekspozycji i są znacznie
      mniejsze od stężeń toksycznych: np. dla dorosłych po aplikacji 6 g kremu/25
      cm2/60 min nie przekraczają 10 ng/ml, po aplikacji 20 g/300 cm2/60 min - nie
      przekraczają 30 ng/ml dla prilokainy i 80 ng/ml dla lidokainy. Maksymalne
      stężenia lidokainy i prilokainy obserwowane u dzieci są większe i także niższe
      od stężeń toksycznych. Lidokaina wiąże się z białkami osocza w około 64%. Jest
      metabolizowana w wątrobie, metabolity są wydalane z moczem. T0,5 wynosi około
      30 min. Prilokaina, o mniejszej toksyczności i nieco dłuższym czasie działania
      od lidokainy, wiąże się z białkami osocza w około 55%. Jest metabolizowana w
      wątrobie (w części wychwytywana przez płuca); jednym z metabolitów pośrednich
      jest o-toluidyna, która może spowodować wystąpienie methemoglobinemii (w
      dawkach toksycznych). Lidokaina i prilokaina przechodzą do mleka matki (w
      odniesieniu do prawidłowo stosowanego kremu EMLA - ryzyko wystąpienia działań
      niepożądanych u noworodka jest minimalne).

Wskazania
      Miejscowe znieczulenie skóry przed zabiegami w obrębie skóry, nakłuciem lub
      cewnikowaniem żył, pobieraniem krwi do badań itp. Preparat jest często
      stosowany u dzieci (eliminacja bólu i związanych z nim urazów psychiki dziecka)
      podczas bolesnych procedur diagnostycznych i leczniczych. Miejscowe
      znieczulenie błony śluzowej przed zabiegiem chirurgicznym lub znieczuleniem
      nasiękowym.

Przeciwwskazania
      Nadwrażliwość na amidowe leki miejscowo znieczulające; methemoglobinemia
      (wrodzona lub idiopatyczna), dzieci poniżej 3 m.ż. (potencjalne
      niebezpieczeństwo wywołania methemoglobinemii). Nie stosować na rany, w okolicy
      oczu, na uszkodzoną błonę bębenkową. Ze względu na niekompletne badania
      kliniczne nie stosować u dzieci w wieku 3-12 miesięcy otrzymujących
      równocześnie leki indukujące powstawanie methemoglobiny (np. sulfonamidy), nie
      stosować u dzieci na błony śluzowe i duże powierzchnie skóry. Ostrożnie
      stosować u pacjentów otrzymujących inne środki miejscowo znieczulające lub
      tokainid (sumowanie działań niepożądanych), u chorych leczonych innymi lekami
      indukującymi powstawanie methemoglobiny oraz u pacjentów z atopowym zapaleniem
      skóry (zaleca się krótszy czas aplikacji - około 15-30 min).

Działanie niepożądane
      Miejscowe: zblednięcie, obrzęk lub zaczerwienienie skóry; sporadycznie świąd
      lub pieczenie. W rzadkich wypadkach środki miejscowo znieczulające mogą wywołać
      ogólną reakcję uczuleniową (wstrząs anafilaktyczny). W przypadku dużych dawek
      lub nadwrażliwości - methemoglobinemia. Prawdopodobieństwo wystąpienia objawów
      ogólnych ze strony układu krążenia lub o.u.n. po prawidłowym stosowaniu kremu
      jest znikome.

Interakcje
      Istnieje ryzyko zwiększenia stężenia methemoglobiny u pacjentów otrzymujących
      równocześnie leki indukujące powstawanie methemoglobiny (np. sulfonamidy).
      Łączne stosowanie z innymi środkami miejscowo znieczulającymi lub tokainidem
      zwiększa ryzyko wystąpienia działań niepożądanych.

Dawkowanie
      Znieczulenie skóry: nałożyć grubą warstwę kremu na skórę i przykryć opatrunkiem
      okluzyjnym (folią). Opatrunek okluzyjny jest konieczny w każdym przypadku
      znieczulania skóry. W przypadku czasu ekspozycji < 60 min nie uzyskuje się
      pełnego efektu analgetycznego; wydłużanie czasu ekspozycji > 5 h zmniejsza
      efekt przeciwbólowy. Zazwyczaj u dorosłych i dzieci powyżej 1 r.ż. stosuje się:
      do zabiegów na małej powierzchni skóry (nakłucia, małe zabiegi chirurgiczne)
      około 2 g kremu/minimum 1 h (maksymalny czas aplikacji 5 h), do zabiegów na
      większych powierzchniach 1,5-2 g kremu/10 cm2/minimum 2 h (maksimum 5 h).
      Dzieci w wieku 3-12 m.ż. - do 2 g kremu/maksymalnie 16 cm2/minimum 1 h
      (maksymalny czas ekspozycji 2 h); w wieku 1-6 lat - do 10 g kremu/maksymalnie
      100 cm2/maksymalnie 5 h; w wieku 6-12 lat do 20 g kremu/maksymalnie 200
      cm2/maksymalnie 5 h.
      Znieczulenie błon śluzowych u dorosłych: 5-10 g kremu/10-15 minut; zabieg
      rozpocząć natychmiast po upływie tego czasu; nie stosować opatrunku okluzyjnego.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka