Dodaj do ulubionych

łączenie sylab

25.08.14, 20:16
Dziewczyny mam córcię za tydzień z groszem skończy 7 miesięcy, to pierwsze dziecko więc czytam jeden z wielu poradników co kiedy i jak powinno dziecko robić. Takie 7 miesięczne dziecię powinno już łączyć sylaby, baba dada itd tymczasem córka w ogóle jeszcze żadnych sylab nie wymawia, co dopiero o łączeniu ich mówić. Mruczy pod nosem sobie, popiskuje, ale nie jakoś szczególnie często. Dużo do niej mówię, śpiewam, czasem czytam Brzechwę.
Ogólnie rozwija się super, raczkuje, siada, podejmuje próby wstawania jedynie te sylaby tak odłogiem u niej leżą.

Zestresowałam się bo czytałam taką ulotkę o rozwoju dziecka w poczekalni u fizjoterapeutki i było napisane, że brak łączenia sylab po 7 miesiącu to znak aby udać się do specjalisty. Kurde, ale aż wierzyć mi się nie chce, co o tym myślicie? Ona nie tylko ich nie łączy ale w ogóle nawet pojedynczych sylab nie mówi, to może faktycznie powinnam się tym zająć? mam się tym martwić? kiedy Wasze dzieci zaczęły łączyć sylaby?
Obserwuj wątek
    • mag1982 Re: łączenie sylab 25.08.14, 20:27
      Moja za parę dni kończy pół roku i też sylab nie łączy. Starsza na pewno łączyła sylaby jak miała 7,5 m-ca ale.kiedy zaczęła nie pamiętam.
    • kjut Re: łączenie sylab 25.08.14, 20:37
      Mój jutro kończy 10 miesięcy. Łączyć sylaby zaczął jakieś dwa tygodnie temu. Też się martwiłam, zresztą do teraz trochę mnie to martwi bo bardzo niewiele tych sylab: bababa, mamama czasami słychać dada, ale to tyle. Z tym ze ja tez późno zaczęłam mówić, moja mama też, wiec u nas to rodzinne. Po prostu niektóre dzieci tak mają smile a czytałam gdzieś, że daje się czas do 10 miesiąca.
    • daneeka Re: łączenie sylab 25.08.14, 20:59
      Mój synek też kończy 7 miesięcy za tydzień z groszem smile łączy sylaby od kilku tygodni, ale z długimi przerwami (tydzień pogada, dwa tygodnie cisza). Ale wciąż nie siedzi i nie raczkuje, ba, ledwie podpiera się na dłoniach. Mam wrażenie że jeśli chodzi o rozwój motoryczny to stoimy w miejscu dobre kilka tygodni. I też się martwię. Widać tak to już jest smile
      • wilkowaona Re: łączenie sylab 25.08.14, 21:44
        Mój synek ma 7,5 mc, od tygodnia tak z dnia na dzien zaczął łączyć sylaby, narazie najczęściej słyszę bababa. Nie raczkuje jeszcze, stoi na czworakach i buja sie przód-tył. Turla sie, pełza, dotrze wszędzie tam, gdzie chce.
        Daj mu jeszcze chwile czasu, nim sie obejrzysz zacznie sylabowac smile
        • manuskrypt1 Re: łączenie sylab 25.08.14, 23:13
          Moja córka skończyła 9 miesięcy i dopiero tydzień temu nauczyła się raczkować. Wcześniej pełzała na brzuszku do tyłu. A razem z raczkowaniem nauczyła się siadać. Ale z pozycji czworaczej, bo z leżącej nie siada. No i mówi tylko dwie sylaby dadada i tatata. Innych nie słyszałam. Pani neurolog właśnie tym się zaniepokoiła, ale na rehabilitacji nie mówili, że to coś niepokojącego. Dlatego myślę, że nie powinnaś się niepokoić, ale to jest tylko moje zdanie smile
    • mmajcka Re: łączenie sylab 26.08.14, 01:41
      Moja corka zawsze miala i ma duzo do powiedzenia. A takie laczenie sylab zaobserwowam po 8 miesiacu. Mysle, ze jeszcze nie masz sie czym martwic.
    • myaka Re: łączenie sylab 26.08.14, 06:41
      Lu ma 9 miesięcy. Od miesiąca czworakujac osiąga prawie prędkość światła 😉. Siada, wstaje i stoi trzymając sie jedna ręka. Od tygodnia potrafi wczołgac sie np na niska pufe, wejść do skrzynki z zabawkami.
      Jeśli o mowę chodzi byłam przygotowana, ze zacznie późno bo jesteśmy rodzina dwujęzyczna. Od miesiąca buzia mu sie nie zamyka i całymi dniami krzyczy: mama, papa, baba, dada i nieeeee.
    • murwa.kac Re: łączenie sylab 26.08.14, 07:13
      moja rada - wywal tabelkę do kosza wink
      wszystkie tabelki.
    • leminia Re: łączenie sylab 26.08.14, 10:18
      Syn ma 9 miesięcy. Pierwsze łączenie sylab pojawiło się po 6 miesiącu, ale nie było to regularne gaworzenie. Na dobre rozkręcił się jakoś w okolicach 7,5 m. Od 2 tygodni powtarza głównie jedną sylabę - mama mama ma ma ma..
      jakby zapomniał innych wink Ja bym się jeszcze wstrzymała ze specjalistą, dzieci.nie rozwijają się tak samo a już na pewno.nie tabelkowo. Szczerze mówiąc ja już do żadnych nie zaglądam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka