Dodaj do ulubionych

Ciągły katar, od urodzenia

05.10.14, 22:31
Bardzo proszę o poradę. czy to normalne, że synek (3 miesiace i tydzień) zawsze na wieczór ma zatkany nos? Żeby mógl spokojnie spać w nocy musimy wpuszczać disnamear i wyciągać wydzielinę fridę. Praktycznie jest tak od urodzenia. W pierwszym miesiącu życia synka położna uspokajała, ze to normalne po porodzie...ale nie przeszło i mnie martwi. W ciągu dnia kilkukrotnie kicha. Co robić?

Będę bardzo wdzięczna za poradę smile
Obserwuj wątek
    • kremka2014 Re: Ciągły katar, od urodzenia 05.10.14, 22:43
      Dziecko ulewa? U lekarza byłaś?
    • edw-ina Re: Ciągły katar, od urodzenia 05.10.14, 22:45
      Iść do lekarza i z nim o tym porozmawiać. Jeżeli coś cię niepokoi, to jest to pierwsza osoba, z którą powinnaś się skontaktować, szczególnie przy tak małym dziecku. Jednym z powodów kataru jest np. krzywa przegroda, ale są też alergie itp. itd. Idź do lekarza.
      • zimahuhuha Re: Ciągły katar, od urodzenia 06.10.14, 10:21
        ulewa, ale od około miesiąca, wcześniej nie ulewało. No właśnie pediatra to zbagatelizowała, ale mi to nie daje spokoju. Pójdę do innego. Dziękuję smile
        • 125katrina Re: Ciągły katar, od urodzenia 06.10.14, 15:07
          Noworodki często mają zatkany nosek, ale nie jest to typowy katar, w niczym im nie przeszkadza poza tym, ze charczą i świszczą w nocy, a rodzicom wydaje się, że coś nie tak - ale to normalne i mija. Obawiam się, że tą fridą mogłaś pogorszyć sprawę - niepotrzebnie osuszałaś śluzówkę, która w odpowiedzi produkowała jeszcze więcej wydzieliny, żeby funkcjonować i w efekcie powstało błędne koło uncertain
          • kremka2014 Re: Ciągły katar, od urodzenia 06.10.14, 21:20
            Myślę tak jak Katrina. Odstaw fride jeśli się da i zmniejszaj stopniowo ilość aplikacji wodą morską. I do lekarza! Moje dzieci tez ulewajace i czasem nie wiesz,że ulalo,bo polknie,a do nosa przy okazji sie dostanie i świszczy😊
    • anabelka83 Re: Ciągły katar, od urodzenia 07.10.14, 00:27
      Oprócz tego, że wizyta u lekarza najbardziej wskazana mogę jeszcze polecić Ci zadanie pytania do Pani doktor na stronie hartuj misie. Mi wiele razy pomogła smile
    • beatrycz7 Re: Ciągły katar, od urodzenia 08.10.14, 09:40
      u nas to samo było. Podawalam fenistil i wtamine c i robiłam inhalacje z soli fizjologicznej - to ruszylo i zaczelam sciagac katarkiem bo frida nie daly rady i było ok. Teraz ma 6 miesięcy i znowu wrocilo i pediatra znowu to samo kazal zastosować. Zaznaczam ze mala tez ma refluks, ale już teraz mniej ulewa
    • anetajamroz Re: Ciągły katar, od urodzenia 08.10.14, 13:18
      ja bym na twoim miejscu udała sie do lekarza pediatry, może nawet do laryngologa? być może to taki chwilowy katar, który wraz z wiekiem minie, ale może twój synek ma jakąś alergię, np na kurz czy drobnoustroje, dlatego licha i ma zatkany nos? a może po prostu w pokoju, gdzie śpi jest zbyt suche powietrze. wiadomo, że nie będziesz cały czas otwierać okna, ale warto często wietrzyć pomieszczenia, no i może pomyśleć o jakimś nawilżaczu powietrza, może to pomoże?
      • mama_mil Re: Ciągły katar, od urodzenia 24.01.17, 09:53
        Nawilżacze powietrza w pokoju dziecka są niezdrowe. Zwłaszcza przy alergii. Lęgną się w nich grzyby... I uprzedzam pytanie - we wszystkich.
    • kiddy Re: Ciągły katar, od urodzenia 29.01.17, 23:31
      A dziecko przypadkiem nie ulewa? Może mleko dostaje się do nosa i stąd ta wydzielina?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka