Dodaj do ulubionych

5 mc WF na bakier

27.10.14, 09:18
Witam
Mój synek skończy w czwartek 5mc waży 10kg (waga ur 3,84) rozm 98 jest duży. Leżąc na brzuchu podniesie głowę pod kątem 90 st. czasem chce się odpychać nogami i dzięki temu podnosi troszkę pupkę, ale niestety to tyle z gimnastyki. Nie przekręca się samodzielnie na brzuch ani plecy. Nie próbuje nawet podnosić się na przedramionach. Na brzuchu też nie lubi leżeć tzn leży 5-10 min kilkanaście razy dziennie. Proszę napiście jak WF wygląda lub wyglądał w tym okresie. Lekarka straszy mnie rehabilitacją sad
Obserwuj wątek
    • kjut Re: 5 mc WF na bakier 27.10.14, 09:43
      Duży jest, nic dziwnego że może być trochę do tyłu w kwestii fizycznej. Obracać się mój syn zaczął po skończeniu 6 msc, moim zdaniem w normie (tez duży był). Kładź malucha dużo na brzuchu, turlaj się z nim po łóżku, noś nosem do podłogi. Będzie ok smile
    • tlenek.molibdenu Re: 5 mc WF na bakier 27.10.14, 11:13
      Moim zdaniem trochę za wcześnie się martwisz. Moja córka miała zupełnie inne gabaryty niż Twój synek, ale zaczęła się przekręcać na brzuch w wieku 5,5 m, a na plecy w wieku 6,5 m. Dopiero wtedy polubiła leżenie na brzuchu.
    • szuga Re: 5 mc WF na bakier 27.10.14, 11:22
      Moja córka jest drobna bardzo. Głowy nie dźwigała długo, obracać się z pleców na brzuch zaczęła po skończonym 6 miesiącu. Teraz ma 9 skończone i pełza, siada samodzielnie, raczkuje i próbuje się podnosić przy meblach (co jej na szczęście jeszcze nie wychodzi, bo uważam, że na wstawanie jest za wcześnie).
      Jak widzisz, późno zaczęła się przekręcać, ale resztę szybko nadrabia. Tak więc na Twoim miejscu bym się nie martwiła. Oczywiście łatwo napisać po czasie, ja wtedy odchodziłam niemalże od zmysłów. Wszyscy mi mówili, że nie ma się czym martwić, nadrobi i faktycznie meli rację smile

Co do samej rehabilitacji. To naprawdę nie jest to nic, czym można straszyć wink jeśli dziecko nie ma poważnych problemów zdrowotnych, to taka rehabilitacja polega na pokazaniu rodzicowi jak ma nosić dziecko, pielęgnować, układać i jak z nim ćwiczyć w czasie zabawy, aby stymulować rozwój. I jeśli zostaniecie skierowani do rehabilitanta, to polecam udać się do takiego, który ćwiczy metodą ndt bobath. Polega ona w skrócie właśnie na tym, o czym wcześniej pisałam. Od metody Vojty trzymałabym się z daleka, o ile nie ma naprawdę poważnych do niej podstaw zdrowotnych.

I naprawdę, myślę, że Twój synek szybko nadgoni, jak nabierze trochę sprawności w sterowaniu swoim dość sporym ciałkiem smile
    • kw0 Re: 5 mc WF na bakier 27.10.14, 13:41
      rehabilitacja to nic strasznego, osobiście uważam, że jednorazowe spotkanie z rehabilitantem powinno być obowiązkowe, bo często przy pierwszym dziecku nie mamy wprawy w noszeniu itp. Rehabilitacja tego typu to czasami instruktaż bardzo pomocny , bo można się dowiedzieć ciekawych rzeczy o dziecku, nowe metody zabawy, podnoszenia, przekręcania i ćwiczenia również. Twój synek jest duży i ma prawo jeszcze nie robić wielu rzeczy, ale nie bój się rehabilitacji, to nie szkodzi a pomaga.
    • asia_i_p Re: 5 mc WF na bakier 27.10.14, 14:13
      Mój syn 5,5 miesiąca też się nie przekręca na brzuch, na plecy tylko przypadkiem, kiedy go położę na nierównym. Na przedramionach owszem, się podnosi. Trochę pełza okrężnie, do tyłu jeszcze nie.
      Córka miała tak samo, słabo się przewracała, słabo pełzała, od razu ciągnęła tyłek w górę do raczkowania. Potem siadała i chodziła w normalnym wieku - kiedy siadała, nie pamiętam, ale mając roczek zaczęła chodzić.

Słyszałam, że duże dzieci "ruszają" później.
      • bieniewicka Re: 5 mc WF na bakier 27.10.14, 16:48
        Jafreey no to Twoj bobas ma spust niezły big_grin Moja też 5m, od ponad miesiąca przekreca sie na brzuch, od kilku tyg pcha pupę do gory, jak jest na rękach to nie moze się zdecydować z której strony chce być, kreci sie, wierci etc ale to juz taki ruchomy typ chyba smile stymuluj synka, bawcie się dużo, zachecaj zeby po zabawki sięgał z różnych stron etc. On się w gondoli jeszcze mieści? Zawsze mogłabyś zdjąć bude, wyłożyć dno czymś grubym, położyć go na brzuch i trochę powozic tak, wiecej wytrzyma wink a z rehab to sama bym się chętnie spotkała bo jak dziewczyny piszą można się podszkolić odpowiednio smile
        • szymciowa Re: 5 mc WF na bakier 27.10.14, 17:55
          Potwierdzam że rehabilitacja to nic złego. Byliśmy z synkiem tak profilaktycznie i babka nam świetnie wytłumaczyła jak synka pielęgnować, przekręcać itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka