Dodaj do ulubionych

9 miesięczniaki

09.11.14, 18:22
Moja młoda za 2 dni skonczy 9 miesiecy.
Jak tam wasze maluchy w tym wieku sie rozwijaja? Ile mierza, ważą? Czy nabyly jakas umiejetnosc w tym miesiacu czy doskonalily inne juz nabyte wczesniej, co jedza, jak czesto?
Moja mała wazy 8450g, ile mierzy to dowiemy sie pod koniec miesiaca, ale mysle ze jest blisko 80cm sadzac po ciuchach smile Je 4 posilki dziennie stale, miedzy posilkami mleko/piers/woda/owoc itp.
Wyszedl jej pierwszy zab dwa dni temu.
Udoskonala wstawanie przy meblach, wspina sie na stol, krzeslo, na nas, pelza, uczy sie raczkowania.
Stara sie powtarzac po nas rozne rzeczy, klaskanie itp.
Jest pogodnym dzieckiem, lubi byc w centrum uwagi, zadna wrazen.
Spi od 21/21:30 do 8:30/9:30 rano. Budzi sie 3-4 razy w nocy na ciumkanie, po minutce dwoch zasypia.
Uwielbia kapiele w wannie i towarzystwo ludzi.
Nie boi sie nikogo, narazie nie doswiadczylismy tez leku separacyjnego.
Od jakiegos czasu nienawidzi sie ubierac, jest jeden wielki placz...
A jam to wyglada u was?
Obserwuj wątek
    • kcmc82 Re: 9 miesięczniaki 09.11.14, 18:25
      Drzemki dwa razy dziennie, od jakiegos czasu czas ich trwania sie wydluzyl, wczesniej byly 20-30 minutowe, a teraz zdazaja sie nawet dobra godzine.
      • babybump Re: 9 miesięczniaki 09.11.14, 18:51
        W wieku 9 miesięcy moja ważyła 7.4kg i mierzyła 74cm, chociaż ciuchy nosi na 12-18 miesięcy).
        Je wszystko, co my. Nie gotuję dla nie specjalnie (żadnych 'słoiczków' też nigdy nie dostała). 3 duże posiłki (śniadanie, lunch, kolacja) i ok 2 mniejsze przekąski. Uwielbia mięso, zupę curry i placki bananowo-jajeczne z masłem orzechowym.
        7 zębów.
        Chodzi przy meblach, stoi sama przez trzymanki ok 20 sekund. Oczywiście raczkuje, wspina się, itp.
        Mówi świadomie 'mama'.
        Śpi 12-13 godzin w nocy, od 18/18.30-7 rano z jedną przerwą na karmienie między 4-5.
        W dzień ma 2 drzemki, 2-3 godziny razem. zauważyłam zależność, że jak drzemki mają 2 godziny, to w nocy potem śpi 13, a jak drzemki mają 3 godziny, to w nocy śpi 12, czyli zawsze mamy sumę 15 godzin.

Chodzi na wiele różnych zajęć z innymi dziećmi, jest bardzo towarzyska, lubi się bawić z innymi dziećmi. Najbardziej lubi zajęcia muzyczne, śpiewanie i zabawy z instrumentami.
        • gosza26 Re: 9 miesięczniaki 09.11.14, 21:05
          Syn ok 10,5 kg i ubrania na 80/86. Ponoć dzisiaj raczkował( widział starszy brat my niewink , wczoraj pierwszy raz wstał na nog z tylka, na kolana od jakiegoś czasu,wchodzi na schody (ściągnęłam go z 3). Narazie bez zębów. Kiedy się urodził powiedziano mi,że będzie ruchowo wolniej bo jest duży i ma onm. No i faktycznie powolutku idzie ale w normie. Pełza w swoim tempie, chyba,że na widoku coś do "gwizdnięcia"-dostaje wtedy zawrotnej prędkości.
          Z jedzeniem też powolutku. Od 6 mca je sam mleko z butelki . Nie zaskoczył z niekapkiem od razu normalny kubeczek.
          Śpi 2 razy, ostatnio po 18 z jedną pobudką na zabawę między 2 a 3 do ok 6. Je przed snem i dopiero , śniadanie po 30 min jak się obudzi
          Został najmłodszym kibicem lokalnej drużyny siatkarskiejsmile ostatnio wysiedział całe 3 godz. spotkaniu i dość długo oglądał w tym boisko. Zobaczymy następne mecze.
          Ech mogłabym tak do rana wink
          • gosza26 Re: 9 miesięczniaki 09.11.14, 21:07
            oczywiście śpi do 6 a nie bawi się od 2- 6smile
            Śpi z nami.
          • zabka141 Re: 9 miesięczniaki 09.11.14, 22:19
            Ha ha, nasza tez biega do czegos ciekawego. Ostatnio piesek znajomej, na codzien modem, telefon, komputer, kapcie i worki ze smieciami smile
    • zabka141 Re: 9 miesięczniaki 09.11.14, 21:41
      Ja tez napisze o swojej, choc nie chcialabym zeby ten watek sluzyl nam do porownan, ktore lepiej, szybciej, wiecej smile Raczej zeby swoje pociechy przedstawic i sie nimi pochwalic.

Moja mala za ponad tydzien bedzie miala 9 miesiecy. Nie wiem ile teraz mierzy i warzy, miesiac temu bylo 8250 i prawie 72 cm.

Pierwszy zabek dopiero wychodzi, ale juz go widac.

Je 3 razy dziennie (sniadanie, lunch, obiad) i do tego dwie przekaski i dwa karmienia piersia rano i wieczorem. Je wszystko poza gotowymi sloiczkami z obiadami, ktorymi gardzi smile Gotuje dla niej i bardzo chetnie je, najchetniej kromka brazowego chleba do reki od pana piekarza smile

7 miesiac siedziala i pelzala. Od 8go raczkuje. Jest bardzo silna, od jakiegos czasu sie podnosi i tryzmajac czegos stoi, przy czym podnosi nogi jakby do tanca i zeby robic czasami krok do przodu. Nabila juz kilka guzow - np. stojac probujac wziac misia do jednej reki i tracac rownowage.

2 drzemki w ciaggu dnia (ok. 10 dluzsza, okolo dwu godzinna i ok. 14 tak tylko pol godzinki lub godzinke). W nocy spi bez problem w swoim lozeczku w swoim pokoju od 19 do 7.30/8.00.

Pierwsze slowo tata, na mnie zdarza sie mowi meme. Duzo gaworzy i czesto mowi "nie, nein, ne" (my dwjezyczni smile Nie wiem czy to wszystko znaczy co nam sie wydaje ze znaczy.

Nigdy nie lubiala zakladac rzeczy przez glowe, trudno ja ubierac teraz bo jest bardzo silna i robi fiki miki. Opanowalismy zakladanie pampersa w locie smile

Lubi chodzic do kawiarni dla dzieci, na farme ze zwierzetami, uwielbia plywac z tata (i to nawet w zimnym jeziorze), chustac sie na chustawce i jezdzic na tzw. bobby car (nawet kreci kierownica). Smieje sie najbardziej ak ruszamy glowami w bok, ja udaje ze tancze balet i ogldamy lampy w mieszkaniu z glowami wpatrzonymi w sufit. Generalnie duzo sie smieje i to jest piekne smile

• gosza26 Re: 9 miesięczniaki 09.11.14, 21:46
        Porównywać to pewnie,że nie ale ,żeby ew. z czegoś skorzystać lub wprowadzić to czemu nie smile
      • babybump Re: 9 miesięczniaki 09.11.14, 23:41
        Widzę, że u nas podobnie jak u Was żabko. My też dwujęzyczni. Ponoć dzieci dwujęzyczne później ogarniają mówienie, ale widzę, że córce jakoś łatwo idzie. Dziś kilka razy w kierunku lalki powiedziała 'lala'.
        • zabka141 Re: 9 miesięczniaki 10.11.14, 09:46
          Tez tak slyszalam i obserwowalam na znajomych. Ale mieli jeszcze wiecej jezykow niz my (my staramy sie tylko 2 - nasze ojczyste, ale czasami dodajemy 3, w ktorym sammi dosyc dlugo do tej pory sie porozmuiewalismy).Ale mam taka dewize zeby nigdy sie na zapas nie zamartwiac, no i mala non stop gaworzy, tyle ze to za bardzo nie brzmi jeszcze jak slowa. Czasami jakies pojedyncze slowa jak tata, itp. wychodza smile
    • wilkowaona Re: 9 miesięczniaki 09.11.14, 23:05
      Nasz synek prawie 10 mc, rozumie co do niego mówimy, raczkuje, wstaje, robi kosi kosi na nasza prośbę, podczas jedzenia pokazuje jak gryzie poproszony, pokazuje paluszkiem w domu zegar, zdjęcie, lampę, jak jest głodny to idzie do kuchni, tam wstaje przy szafkach i "woła" jesc. Nienawidzi sie ubierać, jak mam go na kolanach i próbuje założyć kurtkę, to robi "wyprost klasyczny" wink i jest lament. Nie chce byc noszony, woli sobie hasać.
      Je juz wszystko, oczywiście zdrowo, dużo i urozmaicone. Nie muszę zabawiac przy jedzeniu, grunt żebym karmila szybko wink jest towarzyski, lubi ludzi, nie boi sie nikogo i niczego, pewny siebie, swietnie sie rozwija emocjonalnie i ruchowo.
      Mamy wspaniała więź i nadajemy na tych samych falachwink np, mamy gości, ja siedzę gdzieś daleko od niego, spogladamy na siebie i zawsze wymieniamy sie uśmiechem wink to jest niesamowite wink tworzymy we trójkę fajny team wink
      • babybump Re: 9 miesięczniaki 09.11.14, 23:39
        haha, widać że dzieci w tym wieku nie lubią być ubierane. Moja córka to najlepiej nago by chodziła. Trudno ją ubrać. Skarpetki od razu ściąga, podobnie rękawiczki i czapkę.

Zapomniałam dodać, że u nas poza normalnymi posiłkami jest karmienie piersią 7 razy dziennie.

Córka uwielbia też pływać. Chodzimy na basen 3-4 razy w tygodniu.
    • daneeka Re: 9 miesięczniaki 10.11.14, 00:15
      Mój synio waży 9 kg i nosi ubranka 80/86. Ma wielką wprawę w pełzaniu (jak żołnierz - podciąga się na rękach), właśnie zaczął sam siadać, wspina się na meble.

Umie robić papa, pokazać paluszkiem gdzie jest tata i lampa, pamięta skubany w jakiej kolejności pokazujemy rzeczy w książeczce i pokazuje sam zanim spytam big_grin podryguje w takt muzyki gdy przypasuje mu jakiś dobry bit (dziś furorę zrobiło "Let's dance" smile) uwielbia zabawy w a kuku, sam się chowa i odkrywa, śmieszą go wygłupy, naśladowanie głosów, gilgotki i karuzela. Wie że jak się majstruje przy włączniku, to zapala się lampa smile

Je sam (BLW), wytrwale ćwiczy chwyt pęsetkowy na groszku, soczewicy, rodzynkach. Lubi kaszę gryczaną ale jaglanej nie. Wielbi makaron i strączkowe. A najbardziej wielbi moje mleko big_grin
      • wilkowaona Re: 9 miesięczniaki 10.11.14, 06:37
        Mój synuś waży 10,5 kg, mierzy 80 cm.
    • kcmc82 Re: 9 miesięczniaki 12.11.14, 13:03
      No to z ubieraniem widze ze nie jestem odosobniona wink
      U nas tez kroluja zabawki kuchenne wink
      Na dniach chce jakiegos "pchacza" a'la chodzik kupic do pchania, bo juz nozki jak ja trzymam to przesuwa.
    • tomelanka Re: 9 miesięczniaki 13.11.14, 23:08
      7,5 kg, ok 80 cm- ciuchy 74-80. Spi od 18 do 7 bez pobudek, w dzień 2 razy po godzinę lub dwie. 6 zebow. 4-5 butelek mm z 6 miarek, deser ze sloika maly lub pół dużego i zupa gotowana przeze mnie gęsta dosyć. Na przekąski chrupki, biszkopty, wafelki ryzowe, czasem ciut czekolady do polizania wink nie chce pic nic oprócz mm.
      Robi papa i kosi kosi. Pelza, buja się na czworakach. Dobrze siedzi. Stoi chwilę trzymając się. Powtarza kaszlenie i.piszczenie po kimś. Uwielbia ciągnąć za wlosy. Lubi jak jej się śpiewa i naśladuje odgłosy zwierzat
      • beatapiltz Re: 9 miesięczniaki 13.11.14, 23:49
        Moja córeczka ma 80/86cm i 9,2kg dziś skończyła właśnie 9m. Ma 6 ząbków.
        Je stale 3-4x dziennie+ pierś rano, wieczór, noc.
        Robi kosi kosi, sroczke, brym brym i indianina z pomocą mamy. W tym tygodniu po raz pierwszy powiedziała tata. Mama mówi już od 2m.
        A po za tym baba, jeje i takie tam. Hmmm...
        Nie raz jej wychodzi moja mam! wink
        Czworakuje ma onm więc raczkuje ale nieporadnie z wyprostowaną nogą. Wspina sie stoi w łóżku i ubustwia ODKURZACZ. Gdy tylko wlanczam dostaje spida do odkurzacza wy mi go wyłączyć wejść na niego. Wygląda to prześmiesznie ona biegnie z tą nóżką a ja uciekam z odkurzaczem by cokolwiek posprzątać. Lubi też grzebać i chustać się na szufladach w kuchni. Łapie i ciagnie az znajdzie sie pod. Nie lubi gdy jej znikam z oczu a z opieki akceptuje tylko moja siostre. Oprócz taty oczywiście. Uwielbia swoja siostrzyczke. Piszczy jak ja widzi i zawsze do niej wędruje. Spi od 20:30 do 8:30 z przerwa na piers o 23/00 i o 5/6.
        Drzemki o 12na godzinkę i o 16 na1/0,5h. Ech długo bym mogła. wink
        • gosza26 Re: 9 miesięczniaki- mam pytanie 17.11.14, 12:47
          Ponieważ ta podbudka w nocy daje mi kość (bo jeszcze kilka dni temu po godz. zabawiania zasypiał z nami sam toa teraz jest horror z uśnięciem) zastanawiam sie nad przyczynami:
          1) Chodzi spać o 18 , ładnie zasypia do 22 śpi jednym ciągiem, potem popłakuje przez sen ale się nie budzi. No i potem pobudka 2-3 , jak zasnie wsaje 6-6.30. Czy jednak dla niego za wczesna pora na spanie? pytam was wszystkie i te zwolenniczki regulowanego snu i te na co robią "na czuja" smile

2) posiłki: 3 porcje mm 210 ml + owoc z kaszą+ obiad, ale nie dostaje nic pomiędzy. Młody miał na starcie 4900 więc zadnych wieczornych kaszek, biszkoptów itp nie dostawał-tak z resztą ustaliłam z pediatrą. Wagowo było na 90 centylu, wzrostem poza siatką. Widać teraz jak w stosunku do 6 mca jak się "wyciągnął". Przyrosty też ok, ale może te popłakiwania to z powodu małej ilości jedzenia?
          • bieniewicka Re: 9 miesięczniaki- mam pytanie 17.11.14, 13:37
            Gosza,

1) a to chyba zależy od tego ile i i jak długie ma drzemki? Ja się nie znam na 9m dzieciach big_grin
            Ale oczekiwałabym że możliwe że będzie spało mniej niż 12 godzin? A może jedne śpią więcej a drugie mniej? Mamusie co myślicie?

2) A kiedy dostaje ostatni posiłek? I co nim jest? Pisałaś gdzieś pamiętam że martwisz się o jego wagę, czy nadal masz ku temu powody? smile
            • gosza26 Re: 9 miesięczniaki- mam pytanie 17.11.14, 13:54
              Ostatni to mleko przed snem, czyli ok 17.30. Już od dość dawna nie je w nocy, z kilkoma w tym czasie wyjątkami.
              Z wagą od urodzenia był cały czas na 90 centylu np. w wieku 2 mc-y prawie 6300 , ale tak jak pisałam wzrostem w ogóle poza. Pediatra, która tez jest diabetologiem mówiła zawsze,że jest duży ale nie gruby.
              Ja jestem wyczulona bo byłam "pulchniutkim" dzieckiem, które miało wyrosnąć ale niestety nie wyrosło uncertain
          • zabka141 Re: 9 miesięczniaki- mam pytanie 17.11.14, 14:04
            Co do spania sprobuj polozyc blizej 19. Wiekszosc poradnikow poleca ten czas na sen w tym wieku i wlasciwie to w kazdym innym wieku niemowlecia.

W tym wieku 2 drzemki wystarczaja. O ktorej drzemie i jak dlugo? Moja drzemie ok 10 (dluga drzemka) i okolo 14 (krotka drzemka).

A czy on zawsze budzil sie w nocy? Jak sie budzi to czy placze mocno czy poplakuje. Jesli placze mocno - po karmieniiu sie uspokaja? Napisz cos wiecej jak ta pobudka wyglada i jaki myslisz jest powod placzu. Pewnie rozrozniasz placz z glodu od placzu z innych powodow. Jak glodny daj mu mm.

Co do jedzenia generalnie zmienilabym troche jadlosppis, ale nie ze wzgledu na sen, tylko tak w ogole. Polecam 3 posilki (podobne do doroslych posilkow: sniadanie, obiad, kolacja) i 1 lub 2 przekaski. Do tego mm moze tylko 2 razy dziennie rano i wieczorem. Czy chetnie je warzywa i owoce? Wprowadz wiecej. Sprobuj np na:
            1) sniadanie cos takiego co sama jesz: owsianke (dodaj gotowane owoce np.), jajecznice z buleczka, buleczke, musli zmielone (moja lubi z gotowanymi owocami). Do kubeczka niekapka czy jak maly pijje mm. Lub mm po sniadaniu.
            2) obiad - warzywa z miesem, ryba lub inna proteina. Do kubeczka woda (jeli chetnie ja pije) lub woda z sokiem
            3) kolacja - tutaj tez mozna warzywa wprowadzic, ale juz wtedy niekoniecznie miesko, moze tez byc zupka, moze byc chlebek. Sprobuj potem kapiel i po kapieli mm w buteleczce w spokojnej atmosferze zachecajacej do snu.
            4) przekaska - najlepiej pomiedzy obiadem i kolacja - gotowane owoce, ryzowa chrupka, chlebek, swiezy owoc
            • gosza26 Re: 9 miesięczniaki- mam pytanie 17.11.14, 15:42
              Super , wielkie dzięki !
              Powinnam dodać,że w przypadku jedzenia (może to się odbije czkawką) to wychodzi na to,że łapie smaki z takim 2 mcym opóźnieniem, tzn jak podeszła marchewka, dynia i ziemniak (słoiczkowe) to do 6 mcy wolał tylko te. Potem z dnia na dzień przestawił się na bardziej zaawansowane połączenia. Podobnie było z II śniadaniem, długo sam owoc, a potem z dnia na dzień wsunął z jaglanką.
              Przez ten czas nie podawałam mu to co nie smakowało.

Kurcze z tym spaniem to ta 18 jest taka fajna. Kiedyś odrykiwania to był standard teraz 17.40 do łóżka , lata śmieje się a jak wybije 18 oczy zamknięte. Aż trudno uwierzyć.

Popłakiwanie przez sen ma od urodzenia. Nie budził się przy tym popłakiwaniu, teraz czasami kręci się jak bączek. Budzi się raz. Czasami z płaczem -wystarczy wziąć na ręce, czasami gotowy do zabawy.
              • bieniewicka Re: 9 miesięczniaki- mam pytanie 17.11.14, 18:12
                A ja tylko dodam od siebie gosza że predyspozycje predyspozycjami, ale dzieci odżywiają się tak jak my, ich rodzice. I dopóki mało ogarniają i są niemowlakami to jeszcze mamy nad tym jakąś kontrolę tak później to już ciężej wink Np jeśli w danym domu pije się tylko wodę, to łatwiej zbudować takie przyzwyczajenie, podobnie jest ze zdrowym i wartościowym odżywianiem.

-
                www.bieniewicka.pl
                • gosza26 Re: 9 miesięczniaki- mam pytanie 21.11.14, 09:22
                  bieniewicka napisał(a):

> A ja tylko dodam od siebie gosza że predyspozycje predyspozycjami, ale dzieci o
                  > dżywiają się tak jak my, ich rodzice. I dopóki mało ogarniają i są niemowlakami
                  > to jeszcze mamy nad tym jakąś kontrolę tak później to już ciężej wink Np jeśli w
                  > danym domu pije się tylko wodę, to łatwiej zbudować takie przyzwyczajenie, pod
                  > obnie jest ze zdrowym i wartościowym odżywianiem.
                  >

Ciągle zapominam odnieść się do tej wypowiedzi smile Wiesz to nie tak jak w programach o grubasach,ze na śniadanie są smażone jaja, bekon/boczek i fasola , na obiad fast food popity colą. nie tyje się od powietrza . To fakt, ale w moim domu brat i mama byli szczupli , ja i mój tata nie. Kuchnia ta sama, ja przez wiele lat byłam dużo bardziej akywna fizycznie niż mój brat.
                  Potem to już nie wiele trzeba kiedy się chudnie, wpada w efekt jojo (jedząc to co zwykli ludzie ale bez etapu wyjścia wchłania się kilka razy więcej kalorii niż osoby nie odchudzające się-czytałam kiedyś na ten temat) i gotowe dodatkowe kilogramy.
                  To tak gwoli wyjśnienia co do większych rozmiarów.

Plusem, jeśli to tak można nazwać jest moja ostrożność w temacie odżywiania bo słodki pulpecik może wcale nie wyrosnąć.

To dlatego młody nie miał podawanych: soczków (kilka dni temu marchwiowy jednodniowy) tylko wode, biszkopcików, słodkich kaszek i deserków. I mi.in. dlatego odchorowałam kp a raczej jego brak. Przy czym dla nas i starszego syna, nie wylewają się litry coli, lodów czy torby ciastek i chipsów.

> www.bieniewicka.pl
                  • bieniewicka Re: 9 miesięczniaki- mam pytanie 21.11.14, 19:10
                    Gosza chyba trochę to co napisałam wybrzmiało patronizująco, przepraszam wink
                    Tak czy siak chwało Ci za to, że dbasz o zdrowie synka smile Powodzenia!
              • zabka141 Re: 9 miesięczniaki- mam pytanie 17.11.14, 18:54
                Jedzenie
                Sprobuj mu sama cos ugotowac, jak lubi slodkawe to dlaczego nie wlasnie dynia, marchewka, slodki ziemniak, burak jest tez super. Zobaczysz to jest zupelnie inny smak niz ze sloika (moja nie chce jesc tych ze sloika, co jest problemem tylko na wjazdach - no ale jak sama probuje sloikowych rzeczy, marki ekologiczne, hipp, rossmann, dm, cokolwiek - jest to bez smaku. Dynia, marchewka czy ziemniak wszystko smakuje tak samo. Dzieciakom to tez moze nie smakowac. Bardzo latwo jest nagotowac tak na tydzien. Kup sobie tylko pojemniczki (ja mam te Phillips Avena jak do mozenia mleka), mikser lub cos do krojenia/mielenia warzyw, i duzo swiezych warzyw i owocow. Gotujesz godzinke wieczorem i jest nagotowane na tydzien. Zamrazasz i codziennie z zamrazaki wieczorem do lodowki i jest gotowe na rano.

Ale sie rozspialam o tym jedzeniu, ale naprawde sie zastanawiam ostatnio co oni do tych sloikow wkladaja, bo to naprawde nie smakuje jak warzywo.

Poza tym jesli on tak czesto je mm to pewnie tez nie jest glodny za bardzo. Najpierw jedzenie, a potem karmienie i zobaczysz pewnie bedzie mial wiekszy apetyt. A to wazne zeby uczyl sie jesc normalnie i zdrowo. Ja tez swoja tylko w pierwszych tygodniach jedzenia mecyzlam 4 dni to samo (zeby sprawdzic czy ma alergie). Pozniej stweirdzilam ze to dla dziecka musi byc nudne ciagle jesc to samo i zalozylam ze nie bedzie alergii, a jak beda to bedziemy wtedy sie zastanawic.

Sen
                Poplakiwaniem bym sie nie przejmowala jesli malutki generalnie jest wesoly w dzien, itd. Byc moze to nawet nie jest placz tylko mowienie przez sen, itp. Byc moze zwracacie uwage na placz, a czesto tez moze przez sen sie smiac, itd. Ja tez polecam osobne lozeczko, moze baby phone i wy niekoniecznie z nim w pokoju caly czas? Jak z tym byscie sie czuli? Moja mala rozbudza sie niesamowicie nawet jak otwieramy drzwi od jej pokoju.

Jak sie budzi to czy wtedy od razu do niego idziecie? Sprobujcie odczekac. Nastepnego dnia odczekajcie wiecej. Itd. Jak juz do niego idziecie to bez swiatla, bez zabawy, bez rozbudzania.
              • babybump Re: 9 miesięczniaki- mam pytanie 17.11.14, 23:05
                18 to idealna pora na spanie, szczególnie, jak dziecko budzi się o 6/6.30.

Problem może tkwić w odstępie między pobudką a pierwszą drzemką, albo/i długością czasu czuwania przed snem.
                Napisz o której są drzemki.

No i drugim problemem może być to, że dziecko samo nie zasypia.
                • gosza26 Re: 9 miesięczniaki- mam pytanie 19.11.14, 09:37
                  Czekałam z odpowiedzią kilka dni bo idzie pierwszy ząb więc myślałam, ze wszsko się poprzestawiało ale nie. Raz musiliśmy go położyć o 19 i była histeria.
                  1)Czasy czuwania: 1) 2.15min-2.30 min 2) 2.30-2.45 3) 3-3.5 (czyli mamy rytm albo tych pierwszych albo tych drugich)
                  2) Bez względu na to jak wyglądają te czasy (Spi ok 3 godzin w ciągu dnia, czyli aktywność oscyluje wokół 9 godzin.) Budzi się też ok 1.15 (od 18 śpi ciągiem, popłakując przez sen) robi sobie normalne 2 godz aktywności+mleko.
                  Wcześniej jak pisałam wystarczyło chwilkę ponosić, pozwolić się 30 min pobawiać na łóżku i zasypiał sam bez jedzenia. Nie mówiąc o tym,ze przez kilka m-cy w ogóle nie budził się w nocy (ale popłakiwał zawsze a miał epizody,ze sam zasypiał i też w łożeczku).
                  • gosza26 Re: 9 miesięczniaki- mam pytanie 20.11.14, 08:45
                    No to ja juz nie wiem...
                    Dzieć położony przed 19 ( "awanurował" się trochę ale metoda "pacyfikacji" zadziałała). Przespał całą noc-bez jedzenia, bez pobudek. Wstał cos po 4 , chwile z nim pobył mąż potem zasnął i dospał do 6. Ale wczorajszej nocy odkryłam, że jeśli nie ma taty w łożku młody się mniej awanturuje o noszenie big_grin Na razie druga noc z rzędu to udowodniła.
                    Poza tym wczorajszy dzień był (poza 2 drzemkami) poza domem. to wygląda tak jakby musiałbym mieć więcej bodźców.
                    • zabka141 Re: 9 miesięczniaki- mam pytanie 20.11.14, 10:36
                      To jest calkiem mozliwe ze dzien poza domem pomaga mu rozroznic dzien od nocy. Stad spi w nocy lepiej po dlugich spacerach.

No i nie wiem jak ty, ale jak dla mnie spacery tez sa super, nawet jesli tak zimno - zawsze mam po nich wiecej energii niz gdy siedzimy dlugo w domu.

My za to mamy taki problem ze mala troche sie zaczyna nudzic w wozku, zdecydowanie woli np. kawiarnie dla dzieci (dzieki Bogu mamy w okolicy ich mnostwo) lub jesli spacery to musi byc gdzies gdzie duzo sie dzieje (np. jakas duza ulica) raczej niz park czy las (co uwielbialysmy wczesniej).
                  • babybump Re: 9 miesięczniaki- mam pytanie 21.11.14, 00:58
                    Najwyższy czas wydłużyć czasy aktywności do 9.5, a potem do 9.75. Dziecko się budzi w środku nocy, bo nie jest wystarczająco zmęczone (za dużo śpi w dzień/za krótki czas aktywności).
                    Napisz o której jest pierwsza drzemka. To bardzo istotne.
                    Ja bym Wasz pierwszy czas czuwania wysłużyła do 2.45, a drugi do 3.25-3.5 i trzeci 3.25-3.5. Tak, aby minimum całkowitego czasu czuwania było 9.5, a po jakimś czasie 9.75. 9 godzin dla prawie 10-miesięcznego dziecka to za mało i Twoje dziecko Ci o tym mówi urzędując nocne długie imprezy i długością zasypiania.
                    • gosza26 Re: 9 miesięczniaki- mam pytanie 21.11.14, 07:34
                      Drugą noc z rzędu nie było spacerów (lekko się przebudził i sam zasnął). Mniej też połakiwał.
                      Zwiększyłam jedzenie w ciągu dnia a właściwie po południu, po drugiej drzemce ( z reguły o coś do rączki chleb, owoc). Mam kłopot z kolacją. Na razie pierwsza próba nie specjlanie udana bo po 17 już był zmęczony. W kąpieli mu trochę przeszło, przez samym snem się bawił. Poszedł spać nie co później bo ok 18.30 ,po mm.
                      W ciągu dnia też się zmieniło. Trochę dłużej śpi w ciągu tych drzemek. Na pewno juz tak było bo pamiętam,że się zaczęłam ostatnio zastanawiać dlaczego znowu mam tyle czasu na zajęcie się domem kiedy śpi smile
                      I zagadka, w nocy tata ( w okolicach) tych pobudek i spacerów wyszedł spać do innego pokoju. Ciekawe cz brak partnera do nocnych spacerów miał na to wpływ big_grin ?

babybump napisał(a):

> Najwyższy czas wydłużyć czasy aktywności do 9.5, a potem do 9.75. Dziecko się b
                      > udzi w środku nocy, bo nie jest wystarczająco zmęczone (za dużo śpi w dzień/za
                      > krótki czas aktywności).
                      > Napisz o której jest pierwsza drzemka. To bardzo istotne.

No różnie wstaje : 5, 5.40, 6.00 lub po 6 więc pierwsza drzemka te ok 2,5-2.45 zależy od tego o której wstanie.
                      I nie bardzo rozumiem bo o ile czas aktywności w ostatniej fazie można wydłużyć nosząc na rękach (bo u nas takiego śpiącego malucha jesteśmy w stanie utrzymać na nogach" to tyle "za duzo śpi"-ma oznaczać ew. wybudzanie?
                      • babybump Re: 9 miesięczniaki- mam pytanie 21.11.14, 17:20
                        gosza26 napisała:

> I nie bardzo rozumiem bo o ile czas aktywności w ostatniej fazie można wydłużyć
                        > nosząc na rękach (bo u nas takiego śpiącego malucha jesteśmy w stanie utrzymać
                        > na nogach" to tyle "za duzo śpi"-ma oznaczać ew. wybudzanie?

Nie rozumiem za bardzo Twojego pytania.
                        Tak, jeśli dziecko za dużo śpi w ciągu dnia (dla swojego wieku), to nie będzie spało dobrze w nocy, bo wyspało się w ciągu dnia.
                        A czas aktywności najlepiej wydłużać na dworzu, w naturalnym świetle. Na huśtawkach, zjeżdżalniach, pokazując świat, itp. Albo pokazując dziecku nową zabawkę. Noszenie na rękach nie jest wystarczająco stymulujące (a właściwie przeciwnie), aby rozbudzić dziecko.
    • tola2014 Re: 9 miesięczniaki 17.11.14, 14:19
      To i ja się pochwalę, a co smile Do 9 m-cy brakuje nam półtora tygodnia. Na chwilę obecną mamy za sobą pierwsze przeziębienie - katar 2,5 tygodnia!!! I właśnie w czasie jego trwania nasza N. nauczyła się sama siadać smile Tak sobie myślę, że chyba ze złości na zatkany nos smile Właśnie w tej chwili obserwuję jak pierwszy raz przemieszcza się raczkując, do tej chwili turlała się posuwała w siadzie. Od kiedy sama siada zaczęła się wspinać po nas jak jesteśmy obok. Coś co się jeszcze zmieniło, to że sama zaczęła się przytulać do nas - wcześniej nie miała czasu na czułości wink Bardzo ładnie śpi w dzień - dwa razy po 1,5 do 2 h. W nocy hmm... Trochę narzekamy, bo zwykle od jakiś 4 m-cy przesypiała całe, a teraz ciągiem śpi od 19, 20 do 3,4 a potem ląduje u nas i śpi do 7.30 czasem dłużej. Uwielbia kąpiele z tatą - ja nie pozwalam chlapać, więc już nie jest tak fajnie. Je 5 razy. Rano mleczko z kaszką zbożową, potem owoce, obiad (to co my tylko mniej przyprawione i nie smażone), mleko z kaszką owocową i mleko z kleikiem na noc. W międzyczasie - bułeczka, biszkopt, flips i takie tam (bardzo mało). Uwielbia pić soczki - wszystkie smaki. Mówi tata, mama i baba. Czasami am i cmoka jak chce pić. Kosi kosi robi ale u nas funkcjonuje to jako brawo. Jest bardzo wesoła, często się uśmiecha pokazując dwa białe ząbki smile A lęk separacyjny właśnie nas odwiedził - mam nadzieje, że to to bo ma zauważalną ale lekką formę. Waży 9,5 kg ma około 86 cm.
    • grajfrutt Re: 9 miesięczniaki 17.11.14, 22:53
      Czytam, i czytam, i tylko moja córcia taka mała, 7 kg i ubranka nosi rozmiar 68 (próbowałam zmierzyć, wyszło jakieś 65-67 cm). Poza tym rozwija się dobrze, bardzo pogodna i wesoła, zaczęła raczkowac i wstawać przy meblach, na razie dość chwiejnie. 4 zęby i prawie piaty, przez co w nocy 7 pobudek crying z jedzeniem nie najgorzej ale powoli, dużo uczula.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka