Dodaj do ulubionych

tracę pokarm????

08.09.04, 13:20
Mój synek ma 4 miesiace. Od poczatku karmie go piersia i tylko piersia. Nadal
nie dostaje nic innego. Zawsze miałam bardzo duzo pokarmu, ale od kilku dni
mleko juz mi nie cieknie jak dawniej a piersi nie sa przepelnione. Poza tym
synek znowu zaczal sie budzic w nocy co 2 godziny choc przesypiał juz 7-8.
Czy to mozliwe ze trace pokarm???? Co robic???

Magda
Obserwuj wątek
    • ewamonika1 Re: tracę pokarm???? 08.09.04, 13:29
      Wg mnie wcale nie tracisz pokarmu - piersi wcale nie muszą być non-stop
      przepełnione. Przychodzi moment, gdy ilość pokarmu dostosowuje się do potrzeb
      dziecka i wtedy piersi potrafią być naprawdę stosunkowo "wiotkie", a mleko w
      nich jest.
      A z tym budzeniem, to wcale nie musi oznaczać jedynie tego, że dziecko jest
      głodne. To, że dzidziuś spał od początku b. ładnie niestety nie oznacza, że tak
      będzie zawsze.
      W takich momentach, gdy mama zaczyna wątpić w ilość pokarmu, mogą pojawiać się
      osoby, które Cię w tym utwierdzą. Ja bym zaufała swojej intuicji i dobremu
      pediatrze. Jeśli dziecko przybiera i będzie przybierać na wadze - wszystko jest
      ok.

Nasz synek od początku często budził się w nocy. Ale przez pierwsze 6 mies.
      karmiłam go wyłącznie piersią, bo rósł i nie wyglądał na zagłodzonego.
      To nasze trzecie dziecko i troszkę już o karmieniu wiem.
      Chciałabym Cię gorąco zachęcić, abyś uwierzyła, że będzie dobrze. Tzw. kryzysy
      laktacyjne zdarzają się i mnie się też zdarzały, ale próbowałam je przetrzymać
      i udawało się. Jeśli faktycznie chcesz dalej karmić - trzymam za Was kciuki

ewa - mama Kasi, Michała i Piotrusia
    • zaba_i_kijanka Re: tracę pokarm???? 08.09.04, 16:33
      Miałam już też takie wrażenie że pokarm mi się kończy, mały wstawał co godzine
      w nocy, a pod koniec dnia przy jedzeniu krzyczał, fontanny mleka przestały
      tryskać, a jednak cały czas próbowałam i udał nam sie nadal mały żywi sie tylko
      i wyłącznie z piersi.
      Z rzeczy które próbowałam to picie herbatki Fito-mix, piwo Karmi oraz sciąganie
      laktatorem pokarmu
      Bądź dobrej myśli, bo dobry nastrój i pogoda ducha to też wiele i pomaga smile)
    • kama30 Re: tracę pokarm???? 08.09.04, 19:47
      Nie, nie tracisz pokarmu, tylko laktacja się stabilizuje. Piersi będą wiotkie,
      ale mleko w nich będzie. Przychylam się do zdania poprzedniczki. Dziecko ma
      różne okresy, nie zawsze będzie tak wzorowo spało.Moja córka (też tylko na
      piersi) w piątym miesiącu budziła sie co 2 godziny w nocy i też sądziłam, że
      się nie najada na noc. Ale po tygodniu jej przeszło i znowu ładnie spała.
      Oczywiście możesz też mieć kryzys laktacyjny, ale przeczekaj go, a sytuacja na
      pewno wróci do normy.
      Jeśli np. wróciłaś do pracy po macierzyńskim, dziecko też tak może reagować -
      chce częściej ssać w nocy.
      • meg241 Re: tracę pokarm???? 08.09.04, 20:12
        Dzieki dziewczyna za słowa otuchy. Zaczełam sie juz martwic że nie bede mogła
        małego karmic a chciałabym to robic jak najdłuzej. dzis popołudniu Adrianek był
        bardzo niespokojny, płakał i nie mozna go było uspokoic. Pomyslałam że jest
        moze glodny bo od poprzedniego karmienia mineło troche czasu i przystawiłam go
        do piersi, a on pociagnał dwa razy i w ryk. wystraszyłam sie ze nic mu nie
        leci, sprawdziłam reko - zero mleka. Wyciagnełam wiec zamrozone mleko z lodówki
        ( w sobote ide na wesele i zrobiłam mały zapasik) i dałam malemu ale tez nie
        chciał pic. wiec jednak nie był glodny ( umie pić z butelki bo juz kilka razy
        pił). Po jakims czasie znowu przystawiłam do piersi i mleczko leciało bo mały
        ssał i łykał ze hej. Tak wiec to chyba jednak chwilowe problemy.
        Jeszcze raz dziekuje za słowa otuchy.

Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka