Dodaj do ulubionych

jarzyny/owoce

08.09.04, 18:52
Mój maluch ma 6 miesięcy. Daję mu jedzenie ze słoiczków, ale chciałabym sama
zacząć gotować. Niestety nie mam dostępu do ekologicznych warzyw i owoców.
Przekupkom na placu trudno mi zaufać. Od kiedy moge podać warzywa i
owoce "niewiadomego pochodzenia". Proszę pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • josik11 Re: jarzyny/owoce 08.09.04, 20:03
      mlode warzywa i owoce sa niewskazane dla takiego maluszka
      • ju8 Re: jarzyny/owoce 08.09.04, 22:19
        Cześć

Moja córka ma 6 m-cy i od niespełna miesiąca gotuje jej sama. Warzywa i owoce
        kupuje na placu, co wiecej, gotuje jej na mięsie, indyku, takze ze sklepu. A
        wszystko to za radą lekarki, dodam, ze autorytetu wsród pediatrów, która się
        mnie zapytała, czy za pół roku tez bede wyszukiwać dziecku warzywa i owoce.
        Trudno, zyjemy w takich a nie innych czasach i organizm dziecka musi sie
        przyzwyczajac do tego co bedzie miało na codzień.
        Do zupy dodaje: marchewke, ziemniaki, groszek zielony, szpinak,
        brukselke(malutko), kalarepke, brokuły. Dziecko nie ma zadnej wysypki, (na buzi
        czasem cos wyskoczy, tyle co zawsze przy wprowadzaniu nowych pokarmów) i coraz
        wiecej je. A miała, juz tak,ze nie chciałanic nic jeść, co sie naryczałam przy
        karmieniu to szkoda słów.
        Z owoców: maliny, jagody, jabłka, jerzyny. Do mleka dodaje banana (bez rdzenia).

Dodam, ze nie jestem przeciwniczką słoiczkowego jedzenia, u mnie sie nie
        sprawdziło i tyle.

A jeśli chodzi o samodzielne gotowanie, to gotuje w duzym garnku, miksuje,
        wlewam do butelek po sokach i pasteryzuje. W ten sposób mam zupę na cały
        tydzień. Moja mała je zupke dwa azy dziennie, poniewaz niestety jest już tylko
        "butelkowa"

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka