Dodaj do ulubionych

co się dzieje

19.02.15, 19:14
Było już lepiej i znowu się zaczęło, ledwo skończyliśmy 10 tygodni. Mały chce być ciągle nonoszone, odkładamy do lozeczka zaraz budzi się placzem niby sygnalizuje głód a odpycha butelka natomia s t rzuca się na pierś której wcześniej nie chciał ssać.
Obserwuj wątek
    • volke_86 Re: co się dzieje 19.02.15, 19:43
      Powodow zmiany zachowania moze byc milion, skoki rozwojowe,zeby (na to u ciebie raczej za wczesnie), potrzeba bliskosci itp itd. Nie zakladaj ze jakies zachowania to "norma" i tak juz bedzie bo w kolejnych tygodniach jego zachowanie zmieni sie jescze 10 razy. Ma ochote byc noszonym - nos, za chwile mu sie zmieni. Chce piers a nie butle - super,ciesz sie i daj cyca. Co cie niepokoi?
    • mamamajstra Re: co się dzieje 19.02.15, 19:48
      Twoje Dziecko Cię kocha i chce być przy Tobie. Boi się świata bez Ciebie. Pamiętaj, że pierwsze 3 mce to 4 trymestr ciąży i maleństwo nie wiem , nie ma świadomość że jest oddzielną istotą niż Ty. Twój zapach, Twoje ciepło to jego bezpieczna ostoja.
      • onlymmartini Re: co się dzieje 19.02.15, 20:14
        My jesteśmy na karmieniu mieszany. Boje się ze jest głodny bo dotychczas pierś mu nie wystarczała i zawsze po piersi była butla jedz ona ze smakiem.nagle butla jest be.boje się ze na samej piersi nie będzie przybywał Na wadze
        • boo-boo Re: co się dzieje 19.02.15, 20:24
          "boje się ze na samej piersi nie będzie przybywał Na wadze"

A niby dlaczego ?
          Jeśli będziesz karmić na żądanie i nie będziesz dziecku ograniczać piersi to będzie ok.
          • bieniewicka Re: co się dzieje 19.02.15, 21:18
            Onlymartini odnosze wrażenie ze chyba nie do końca masz wiedzę na temat laktacji i KP, zapraszamy na forum KP, tam uzyskasz wszystkie potrzebne info.

JEDYNYM powodem do dokarmiania jest brak lub za male przyrosty. Nie to ze mamie wydaje się ze dziecko jest głodne. Jak głodne to dostawiasz, do prawej, do lewej, do prawej... smile ale dzieci naprawdę nie płaczą tylko z głodu, pewnie sama to juz dobrze wiesz.
            • onlymmartini Re: co się dzieje 20.02.15, 08:08
              Właśnie kiedy byliśmy na samym kp (chciałam odstawić butle która dostawał od urodzenia) synek przybrał 30 deko w 3tyg . pediatra uznała ze trza dokarmiać bo przyrost wagi za mały. I znów poszła butla.i obawiam się że historia się powtórzy jedli odstawie znowu butle.chociaz synek ssie o niebo lepiej niż w pierwszym miesiącuswojego życia.
              • bieniewicka Re: co się dzieje 20.02.15, 09:03
                100gr na tydzień to za mało. ale nie byliście daleko od minimum czyli z tego co pamiętam 120gr na tydzień. Przypuszczam że wystarczyło po prostu częściej dostawiać, skorygować technikę ssania i wsio. A jak dokarmiać to malutko, po podaniu piersi, jakieś 20-30ml.
                Pamiętaj również że dzieci mają często bunty piersiowe, chcą ssać, nie chcą ssać, bardzo chcą ssać, no różnie wink

Czy znasz średnie przyrosty dla obecnego wieku synka?
                • onlymmartini Re: co się dzieje 20.02.15, 09:29
                  nie znam prawidłowych przyrostow
                  • bieniewicka Re: co się dzieje 20.02.15, 13:02
                    To jest średnia ale nie pamiętam jakie jest minimum. Czyli wychodzi, że w wieku Twojego dziecka średnio około 450 na miesiąc.

26–31 g/dobę w okresie 0.–3. mies.,
                    17–18 g/dobę w okresie 3.–6. mies.,
                    12–13 g/dobę w okresie 6.–9. mies.,
                    9 g/dobę w okresie 9.–12. mies.

pediatria.mp.pl/karmienie-piersia/tempo-wzrastania-dzieci-karmionych-piersia
                    • bieniewicka Re: co się dzieje 20.02.15, 16:16
                      a tutaj trochę szerzej pokazane

Baby’s Age Average Weight Gain Average Weight Gain
                      0-4 months 155 – 241 grams per week 170 grams per week †
                      4-6 months 92 – 126 grams per week 113 – 142 grams per week
                      6-12 months 50 – 80 grams per week ‡ 57 – 113 grams per week

kellymom.com/bf/normal/weight-gain-metric/
    • bieniewicka Re: co się dzieje 19.02.15, 19:53
      Nic się nie dzieje. Masz w domu malutkie niemowle, które zaskoczy Cię pierdylion razy. Moja mnie zaskakuje a ma 9 miesięcy big_grin Zaprzyjaźnij się z rozpiską skoków, pomoże tłumaczyć wszelkie dziwne zachowania. Nieco później zastępi je słowo klucz - zęby wink
      www.osesek.pl/wychowanie-i-rozwoj-dziecka/rozwoj-dziecka/1214-skoki-rozwojowe-w-pierwszym-roku-zycia-niemowlecia.html
      A jak chce ssać pierś to chyba fajnie, co? smile
      • onlymmartini Re: co się dzieje 19.02.15, 20:16
        Fajnie ze chce ssać ale martwię się czy pierś mu wystarczy
        • semi-dolce Re: co się dzieje 19.02.15, 20:22
          To się nie martw. Nie chce butli - super, pierś zdrowsza. Karm naturalnie, zważ za 2 tygodnie i w razie ewidentnej konieczności podasz butlę znów, albo - jest też taka możliwość - podasz pierś i podłączony do niej sns. A może konieczności nie będzie? Matka natura naprawdę wymyśliła to tak, że 99,9% kobiet jest w stanie samodzielnie wykarmić swoje niemowlę. Zaufaj swojemu dziecku.
        • volke_86 Re: co się dzieje 19.02.15, 20:31
          To przez dzien-dwa zajmij sie tylko karmieniem i na tym sie skoncentruj.pij wode,poleguj z malenstwem i zobaczysz, podaz dostosuje sie do popytu - jesli oczywiscie bedzie poprawnie ssal, bo wiem ze nie masz co do tego pewnosci. Jesli rzeczywiscie nie mozesz spotkac sie z doradca, udaj sie na forum kp, tam sa ekspertki. Moim zdaniem dziecie dazy do kp, a ty go troche w tym "ograniczasz". Uwierz ze mozesz go wykarmic! No chyba ze nie chcesz i ci to wisi i powiewa, wtedy po prostu przyznaj sie sama przed soba i daj spokoj z kp (nie pisze tego zlosliwie).
    • angeika89 Re: co się dzieje 19.02.15, 21:11
      Dużo bym dała żeby moje dziecko chciało ssać pierś.Nic się nie martw i ciesz się tym że znowu możesz tylko kp.Ważcie co jakiś czas Maluszka i jak będzie dobrze przybierał to spoko.Pozdrawiam smile
    • sruba_rzymska Re: co się dzieje 19.02.15, 21:22
      10 tygodni to jeszcze maluszek, najchętniej pewnie cały czas spędzałby u ciebie na rękach. Mój w tym wieku nawet jak przysypiał, to co jakiś czas kontrolnie uchylał jedno oko i podejrzliwie się przyglądał czy nie chcę go odłożyć do łóżeczka. Noś i przytulaj jeśli tego potrzebuje.
      • bieniewicka Re: co się dzieje 19.02.15, 21:26
        Hehe śruba, fajny "kontroler" wink
        • kremka2014 Re: co się dzieje 19.02.15, 21:40
          Moj też w tym wieku wysylal sondę pt. Co ona ma teraz zamiar ze mną zrobić? Hehe. Onlymartini zaufaj dziecku. Ono teraz nie da się juz zagłodzić, duże to juz i chitre😉. Dlatego odrzucił butlę.
    • ela.dzi Re: co się dzieje 20.02.15, 06:43
      Nic się nie dzieje, to normalny etap. Z dziećmi nie ma się co przyzwyczajać do schematów.
    • ange1aa Re: co się dzieje 24.02.15, 15:41
      hehe niemowlaki sprytne są. mój 7tyg też jednym okiem spr.czy jest nadal u mnie na rękach, a w nocy obudzi się i patrzy na moją twarz i zasypia, albo budzi się i obserwuję go z daleka jak sobie tam coś mówi, rozgląda się, wejde do pokoju i jest płacz;p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka