Dodaj do ulubionych

problem z uśpieniem wieczornym

23.02.15, 18:26
Witam,
już się przyzwyczajam powoli, że moje 3miesieczne dziecko kp jest nieprzewidywalne co do snu w ciągu dnia i nieregularności drzemek lub ich braku,ale wieczorne usypianie to jakiś koszmar.Nieważne czy panicz spał w ciągu dnia czy nie, wieczorne usypianie po rytuałach związanych z kąpielą,trwa nawet ok. 3h. Jak dla mnie stanowczo za długo a i ja jestem tym mega zmęczona.Wygląda to tak, że młody chce spać, ale nie uśnie,bo zmęczony. Zmęczony jest, bo nie spał i tak w koło Macieju.Jestem tym wszystkim wyczerpana.
Np dziś:
obudził się ok.6.30
ok.godz. 9 usnął na 1h,wcześniej nie dałam rady go uśpić, nie chciał i już
pózniej ok 12.30 na spacerze również usnał na 1h,wcześniej nie dałam rady go uśpić, nie chciał i już, po spacerze również zero snu. Ok.17.30 kąpiel i maraton przy piersi, pewnie będzie trwał do 21sad
Widać, że dzieciak zmęczony, ziewa, trze oczy, ciągnie się za uszy, nie uśnie i już.
Trochę się tym martwię, bo wychodzi, że śpi po 12h na dobę, a to chyba trochę za mało dla takiego małego człowieczka.
Jakieś rady, aby wydłużyć sen, a skrócić wieczorne usypianie?
Obserwuj wątek
    • julka.82 Re: problem z uśpieniem wieczornym 23.02.15, 20:23
      zaraz mnie zaleje tzw fala hejtu ale u nas bylo tak samo - zastosowalam metode z usnij wreszcie. od 3 nocy po jej wprowadzeniu, moja corka zasypia sama, natychmiast, odlozona do lozeczka po wieczornych rytualach.
      ale ja bylam juz mooocno zdesperowana. usypianie trwalo dlugo, przez kilka miesiecy pod rzad, ja bylam chora, mialam chore piersi i juz zadna inna metoda nie dzialala.
      • nothing.at.all Re: problem z uśpieniem wieczornym 23.02.15, 20:27
        A co to za metoda?
        • julka.82 Re: problem z uśpieniem wieczornym 23.02.15, 20:36
          potępiana na tym forum.
          po wieczornych rytuałach i wytłumaczeniu córce, że od dzisiaj będzie zasypiać sama, dostała swojego misia, nową kołderkę i połozyłam ją w łożeczku. wracałam do niej co 30 sekund bo oczywiście płacz był. po 8 powrotach - zaczęła się bawić misiem i poszła spać. od 3 nocy, po buziaku po prostu idzie spać.
          aha, tylko że ja to wdrożyłam w 8 miesiącu. przy 3 miesięcznym maluszku po prostu kładłam się z dzieckiem i był maraton piersiowy.
    • babybump Re: problem z uśpieniem wieczornym 23.02.15, 20:25
      W jakich warunkach usypiasz dziecko?
      Jak usypiasz dziecko? Jakiego sposobu używasz?
      O której zaczęłaś to usypianie po pobudce o 6.30, o której kolejne?
      • jezykkic Re:do Babybump 23.02.15, 22:05
        przeczytałam chyba wszystkie twoje odpowiedzi w różnych wątkach i starałam się wprowadzić twoje rady dot. czasów czuwania.
        Niestety u nas nigdy nie było 4 drzemek, jestem mega szczęśliwa gdy są choć 2sad
        Po pobudce 6.30 próbowałam ok.7.30, nie udało się, nie zasnął przy piersi, tylko śmiał się, gaworzył po swojemu.
        I tu mam pytanie, jeśli dziecko nie zaśnie w tym określonym czasie, to kiedy kolejna próba?Po ilu minutach?czy omijamy drzemkę?
        Pokój zaciemniony, biały szum, nic go nie rozprasza, wywietrzony. Zasypia przy piersi zazwyczaj lub na rękach.
        • babybump Re:do Babybump 24.02.15, 05:52
          Twoje dziecko wkracza w okres regresji 4go miesiaca. Dazylabym teraz do 3 drzemek. W innym poscie pisalam jakie czasy uzywac przybprzechodzeniu z 4 na 3.
          Twoje dziecko moze tez nalezec do grupy dzieci, ktorych obecnosc rodzica za bardzo stymuluje. Czy probowalas usypiac dziecko kladac na boczku i lekko kolyszac na boki? Albo na brzuchu i masujac plecy/ pupe ( nie zostawiaj dziecka samego jak jest na brzuchu!)?
    • eemcia82 Re: problem z uśpieniem wieczornym 24.02.15, 12:20
      Moj maluszek też cieżko usypiał i ogólem mało spał w dzień... załuje że nie kupiłam wtedy chusty... spał tylko na rękach itd.
      wiec... moze chusta ? tulenie i kołysanie - milość a nie odkładanie dziecka do spania samego do łozeczka sad
    • jus.tynka92 Re: problem z uśpieniem wieczornym 26.02.15, 11:31
      Jeśli chodzi o nocne usypianie, może lepiej jak byś później go kąpała... Ja mojego 3,5 miesięcznego synka kąpie o godzinie 19.00 potem karmienie, wkladam go do łóżeczka, ukladam na boku i mały sam zasypia...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka