onlymmartini 26.02.15, 20:24 Dziewczyny czy asymetria polega na tym ze dziecko preferuje trzymanie główki na jedną stronę? Diagnozie to pediatra czy neurolog? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babybump Re: asymetria 26.02.15, 20:41 Trzymanie główki w jedną stronę to kręcz szyi (torticollis). Moja córka to miała. Doprowadziło to do asymetrii. teraz już kręci główką bez problemu, ale doprowadziło to do tego, że jeden mięsień szyi ma krótszy (nadal ćwiczymy) i przez to całe ciałko przekręca bardziej w jedną stronę i ogólnie preferuje tą stronę. Ale asymetria może być bez torticollis. Po prostu dziecko albo się przechyla na jedną stronę, albo obraca tylko w jedną stronę, albo preferuje jedną stronę, itp. Preferencja prawej lub lewej strony powinna się dopiero pokazać w drugim roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: asymetria 27.02.15, 08:14 Zgadzam sie. Przy czym preferowanie jednej strony ciala jest u wielu niemowlat normalne i fizjologiczne, jezeli sa watpliwosci, trzeba pokazac dziecko lekarzowi, samemu trudno ocenic. Wystarczy dobry pediatra. Odpowiedz Link Zgłoś
angeika89 Re: asymetria 26.02.15, 21:40 A czemu pytasz?Coś Cię zaniepokoiło? Kładź dziecko raz na jedną stronę raz na drugą,żeby nie uczył się spać tylko na jednym boczku... Odpowiedz Link Zgłoś
stysia1987 Re: asymetria 26.02.15, 21:48 My kładliśmy cieniutką pieluszkę, żeby głowki nie przekręcała w drugą stronę (niby preferowaną). Ważne jest, żebyście nosili na obu rękach, u nas była głownie na lewej, wiec czujemy sie winni. Poza tym poczytaj propozycje Pana Zawitkowskiego. Układaj dziecko w łózeczku raz w jedną strone, raz w drugą. tzn raz głowa tam gdzie nogi i na odwró (mam nadzieje, że zrozumiesz o co mi chodzi). Podawaj zabaweczki z róznych stron i jeśli to możliwe, nie siedz tylko po jednej stronie łózka (my zawsze podchodziliśmy z jednej i stad utrwalenie preferencji lewej strony). Na rehabilitacji pokazali nam jak nosić, podnośic dziecko, oraz zakazali używania bujaczków, leżaczków itp Zakaz sadzania itp aaaaa i jak dajesz do odbijania to staraj sie na rózne ramiona, żeby nie było zawsze to samo. Chyba już wymieniłam wszystkie nasze grzechy! U nas diagnoze postawił lekarz rehabilitacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kremka2014 Re: asymetria 26.02.15, 22:49 Pediatra wydaje skierowanie do lekarza rehabilitacji lub neurologa. U nas - tak - główka w jedna stronę zazwyczaj a cale ciało bylo lekko skręcone w literkę C jesli leżał na plecach Odpowiedz Link Zgłoś
onlymmartini Re: asymetria 27.02.15, 06:49 A kiedy rozpoznaje się ze to asymeyria a nie naturalne jeszcze ułożenie ciała? U nas mały woli trzymać główkę na prawo ale dobrze nią kreci.cco do literki C może faktycz nie trochę tak się ciało skręca od ktorego miesiąca rehabilitowalyacie dzieci? Baby bum o jakich ćwiczeniach na l kręci szyi mówisz? Odpowiedz Link Zgłoś
onlymmartini Re: asymetria 27.02.15, 07:28 Ja boje się ze to trzymanie główki na prano to moja wina bo dziecko jest przystawiane tylko do lewej piersi i wtedy główkę ma odwrócona na prawo i pewnie ta preferencjach się utrwala Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: asymetria 27.02.15, 08:16 Stysia, z ta pieluszka radze uwazac, jestem przeczulona na tym punkcie, bo synek jako zupelnie male niemowle przekrecil sie kiedys (po raz pierwszy) i zarzucil sobie te pieluszke na twarz. Uslyszelismy, ze dziwnie oddycha, ale do nieszczescia bylo blisko. Niemowletom nie wolno wkladac do lozeczka zadnych materialow, kocykow, pieluszek, nawet pluszakow, dopoki nie zaczna sie same obracac na brzuch i nie nabiora umiejetnosci odslaniania twarzy. W przypadku asymetrii lepszym rozwiazaniem sa specjalne poduszki korekcyjne Odpowiedz Link Zgłoś
stysia1987 Re: asymetria 27.02.15, 08:26 Ewka juz dawno obraca sie we wszystkiestrony a pieluszka byla hmmm dziadowska oczko na oczku, wiec przeplyw powietrza byl teraz bez pieluszki nie zasnie Odpowiedz Link Zgłoś
mkwietniewska123 Re: asymetria 27.02.15, 08:02 U nas asymetria objawiała się właśnie główką. Niestety była to nasza nieodpowiednia pielęgnacja- tak jak u Stysi. Chodź w dużej mierze są to geny. My zaczęliśmy bardzo późno- od 6go mca. Późno, bo na państwową rehabilitację czeka się kilka mcy (Warszawa), późno, bo dziecko ma bardzo utrwalone wzorce ruchowe, które trudno rozpracować. Poza tym około 6 mca ustala się ponoć trajektoria patrzenia na wprost- dziecko z przechyloną głową zapamiętuje, że to jest obraz na wprost- może to wpływać (ponoć) potem na wzrok. Idź do pediatry on da skierowanie albo na rehabilitację- jeśli będzie potrzeba lub do neurologa. Przydałoby się zrobić usg przez ciemiączko. Odpowiedz Link Zgłoś
bieniewicka Re: asymetria 27.02.15, 09:10 rany julek dziewczyny! bo znowu będzie jak, chyba angeika napisała o pierwszym ząbku w 4m a tu zaraz hasła typu sprawdź poziom wapnia, za szybkie zarastanie ciemiączka itd. No nic tylko od razu wyciągnąć listę schorzeń niemowlęcych i na wszelki wypadek przebadać dziecko pod ich kątem - a nuż! Ja bardzo cenię to forum, ale apelowałabym o dawkowanie takich rad. Only napisała - u nas mały woli trzymać główkę na prawo ale dobrze nią kreci. Co do literki C może faktycznie trochę tak się ciało skręca. Nie ma w tej sytuacji dla mnie nic niepokojącego. Z tego co wiem praktycznie każde niemowle rodzi się z asymetrią, która po prostu z czasem znika. Oczywiście super że napisałyście o tym co robić, żeby aktywować tą mniej "lubianą" stronę. Z pewnością dziecko jest pod opieką pediatry, który na pewno jest w stanie rozpoznać bardziej niepokojący stan. Nam już położna na pierwszej wizycie o tym powiedziała, potem pediatra gdy mała miała 3tyg. No takie rzeczy widać. www.corecta.pl/porady/porady02.php I jeden z moich ulubionych artykułów, podsyłam go chyba wszystkim moim koleżankom, świeżym mamom: www.edziecko.pl/rodzice/1,123955,11113992,Napiecie_miesniowe_u_niemowlat___czy_to_sluszna_diagnoza_.html Odpowiedz Link Zgłoś
mkwietniewska123 Re: asymetria 27.02.15, 09:21 Mój pediatra "zauważył" asymetrię jak mu zasugerowałam, że mała skraca jedną stronę na brzuchu, miała 6.5 mca. Widział ją kilkanaście razy wcześniej i twierdził, że jest ok pomimo pytań z naszek strony. A jak już zauważył tą asymetrię, to stwierdził, że córka wymaga pilnej rehabilitacji. Dodam, że głową obracała normalnie. Pediatra również przez kilka mcy nie zauważył, że córka ma wnm na obręczy barkowej, pomimo pytań, czy to jest normalne, że 4 mczne niemowlę zaciska pięści. Nikt tu nie chce straszyć, ale podpowiada co warto sprawdzić. Tak jak u Angeiki- podpowiedziałam, żeby sprawdziła u pediatry, bo nie każdy zwraca na to uwagę. Zaburzenia kostnienia występują bardzo często i jak asymetria bardzo często same ustępują. Ja jestem wdzięczna za wszelkie sugestie z tego forum, bo dzięki nim właśnie rehabilituje córkę. Natomiast mam swój rozum i nie biegnę do lekarza diagnozować u córki autyzmu czy innych zaburzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
kremka2014 Re: asymetria 27.02.15, 11:22 To nie wina genów ! No blagam Cię. To kwestia ułożenia w brzuchu. Pierwszy mój syn ułożyl się miednicowo i wyszedł prościutki. Drugi obrócił się późno i strasznie silowo- bolalo mnie no i byl trochę krzywy. Czyli cos może ze mna nie tak😉 Odpowiedz Link Zgłoś
bieniewicka Re: asymetria 27.02.15, 11:57 Potwierdzam - u nas również ułożenie w brzuchu. To jest czynnik, który warunkuje asymetrię. Odpowiedz Link Zgłoś
mkwietniewska123 Re: asymetria 27.02.15, 13:24 Nie wymyśliłabym genów sama. Byłam z córką u 3 pediatrów, dwóch neurologów i mamy 3go rehabilitanta. Każdy powiedział to samo, przeglądając historię ciąży. Może nie mieli argumentów i zwalili na geny. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: asymetria 27.02.15, 16:48 Moja córka urodziła się 2 tygodnie po terminie. W 41 tyg jak miałam usg to lekarka powiedziała, że tak ściśniętego dziecka jeszcze nigdy nie widziała. Ja prawie brzucha nie miałam, a córka urodziła się 3.6kg. To, że nie może obrócić główki w jedną stronę zauważyliśmy w 4 dobie. Lekarze kazali czekać, bo mówili, że to się często samo naprawia, ale w 4 tyg zostaliśmy wysłani do specjalistycznej kliniki i zaczęliśmy rehabilitację. Odpowiedz Link Zgłoś