Dodaj do ulubionych

Oddech noworodka

04.03.15, 12:25
Witajcie,
Mam taki problem - nasz maluch skończy jutro pierwszy tydzień życia(cesarka w 39tc - ułożenie pośladkowe). Niepokoi mnie bardzo jego oddech. Jest dość szybki, mało regularny no i często zdarzają się takie 2-8sekundowe przerwy w oddychaniu.
Wygląda to tak, że śpi sobie i jest oddech oddech oddech, później kilka sekund bez oddechu i znowu oddycha - tak w kółko. Czy to normalne?
Obserwuj wątek
    • mag1982 Re: Oddech noworodka 04.03.15, 12:58
      Warto wybrać się do pediatry jeśli c
      • eemcia82 Re: Oddech noworodka 04.03.15, 13:09
        a mówiłaś o tym pediatrze ?
        zawsze tak oddychał? w szpitalu też ?
    • mag1982 Re: Oddech noworodka 04.03.15, 13:13
      Za szybko się wysłało. W przypadku tak małego dziecka jeśli coś niepokoi warto skontaktować się z pediatrą ale moje obie córki tak miały a do tego rzęziły gdy spały bo miały wiotkość krtani i było wszystko ok.
      • wwa997 Re: Oddech noworodka 04.03.15, 13:15
        W szpitalu chyba też tak było ale wtedy człowiek sobie tym głowy nie zaprzątał bo byli lekarze więc na 100% nie powiem.
        • bieniewicka Re: Oddech noworodka 04.03.15, 13:32
          Takie krótkie bezdechy to normalne. Moja dodatkowo chrumkala jak swinka. Ale oczywiście tak jak mag mowi, jeśli coś Cię niepokoi powiedz lekarzowi.

-
          www.bieniewicka.pl
          • kremka2014 Re: Oddech noworodka 04.03.15, 14:52
            U nas też tak było. Czasem oddech jak po biegu albo i szybciej a czasem króciutkie bezdechy. Zawsze jednak warto zapytac pediatrę.
            • wwa997 Re: Oddech noworodka 04.03.15, 16:16
              A po jakim czasie zaczęło się normować?
              • kremka2014 Re: Oddech noworodka 04.03.15, 16:54
                A nawet nie przyuważyłam kiedy zniknęło 😊. Coś ok. 3miesiaca?
                • bieniewicka Re: Oddech noworodka 04.03.15, 20:25
                  Dokładnie jak kremka - też średnio zwróciła uwagę i tez chyba kolo 3m. Ale wiem ze może to zchizowac człowieka z początku wink
    • madziulex75 Re: Oddech noworodka 04.03.15, 22:41
      Kup monitor oddechu bo zwariujesz jak ja przy pierwszym dziecku.Nie jadłam,nie spałam,czuwałam sprawdzając czy oddycha.
      • bieniewicka Re: Oddech noworodka 04.03.15, 22:57
        No to w takim wypadku nie monitor oddechu (który jest zwodniczy) tylko rozmowa z zaufanym pediatra który uspokoi skolatane nerwy młodej mamy. Trzeba paranoje załatwić w zarodku a nie dac się jej rozhulac.
    • mynia_pynia Re: Oddech noworodka 05.03.15, 15:43
      Moj syn tez tak oddychal, jak bylismy w szpitalu z okazji innych rzeczy to zglosilam to i byl monitprowany przez kilka godzin w miedzy czasie ja przy nim stalam i mimo ze oddychal tak nierowno to serducho bilo rownomiermie. Lekarz w zapisie nie stwierdzil nieprawidlowosci. Moj syn potrafil miec bezdechy po 12 sek. monitor oddechu zaczynal pikac.
    • levoonia Re: Oddech noworodka 07.03.15, 21:23
      każde z moich dzieci urodziło się przez cc i wszystkie 3 razy drżałam o ten oddech. wydaje mi się, że to może mieć jakiś związek z większym zaśluzowaniem takich noworodków..
      Miałam monitor albo spałam z dzieckiem obok bo tak byłam spokojniejsza i nie musiałam o tym myśleć. Trzecie dziecko jeszcze w szpitalu raz zakrztusiło się śluzem tak, że zsiniało. Wolę nie myśleć co by było gdybym tego nie zauważyła..
    • angeika89 Re: Oddech noworodka 07.03.15, 21:39
      Ja do miesiąca czasu też strasznie się bałam i co chwilę sprawdzałam czy oddycha...Teraz już jest lepiej i już tak nie świruje...Chociaż jeśli śpi za długo to i tak jeszcze zdarza mi się spojrzeć czy malutki oddycha...Pozdrawiam

www.suwaczki.com/tickers/dqprj44jonkmf48i.png
    • nowamama2 Re: Oddech noworodka 08.03.15, 18:49
      Nie bagatelizuj tego, bo wg mnie nie jest to w normie. Kup monitor oddechu
      • bieniewicka Re: Oddech noworodka 08.03.15, 21:13
        Nowamam to jest bardzo częste. Ale oczywiście że warto poruszyć ten temat z lekarzem.

"Warto jednak zauważyć, że krótkie przerwy w oddychaniu (trwające 5–10 s) są zjawiskiem bardzo częstym u noworodków."

Żeby nie mylić z bezdechem: Bezdechem (ang. apnea) nazywamy zatrzymanie oddechu u noworodka, które trwa co najmniej 20 sekund lub krótsze, ale z towarzyszącymi dodatkowymi objawami, tj. znacznym zwolnieniem czynności serca (<100/min) i/lub zmniejszeniem utlenowania krwi (mierzone za pomocą pulsoksymetru, potocznie nazywane „spadkami saturacji”wink.

pediatria.mp.pl/choroby/noworodek/show.html?id=71809
        • angeika89 Re: Oddech noworodka 08.03.15, 23:16
          Dobrze mówisz bieniewicka...Mam koleżankę której synek cierpiał na bezdech...Masakra...Trzepali nim jak przestawał oddychać i cały czas ktoś przy nim czuwał.Naturalnie monitor oddechu też mieli...Dziecko zapominało że musi oddychać sad Z czasem mu to przeszło...

www.suwaczki.com/tickers/dqprj44jonkmf48i.png
    • ange1aa Re: Oddech noworodka 09.03.15, 07:53
      Z tego co wiem, noworodki mogą mieć oddech bardzo nieregarny i jest to normalne. Moj tak raz wolno raz szybko raz głośno raz cicho raz chrumka, raz swiszczy. W szpitalu po porodzie każdego pediatry jak przychodził i pielęgniarki noworodkowe o to pytałam, bo myślałam, ze ma zapalenie płuc, ze takie dźwięki wydaje i do tego kicha ciagle. Lekarze go osluchiwali na moja prośbę. I kazdy od razu mówił ze to normalne u noworodków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka