Dodaj do ulubionych

spocona główka

15.03.15, 21:03
Dziewczyny, mała (9 miesięcy) co dzień wieczorem jak zasypia to z mokrą głową - zasypia przy piersi, i jak zaśnie to pod głową ma normalnie mokry placek. Śpimy w 19-20 stopniach, ona ma taką piżamę bawełnianą i śpiworek bez rękawów, może być jej za ciepło? Czy zacząć się martwić? W dzień jak zasypia nawet przy piersi na łóżku to tego nie ma, tylko na noc. Ma któraś podobną sytuację? Dzięki
Obserwuj wątek
    • koralik37 Re: spocona główka 15.03.15, 21:12
      Mam. Identyczna. Nasilona od kilku dni. się nie martwię.
    • born_to_sea Re: spocona główka 15.03.15, 22:35
      Może być jej zbyt ciepło. Piżama + śpiwór dają jej pewnie odpowiednie ciepło, kiedy śpi sama, natomiast jak je, to po pierwsze Ty ją grzejesz, a po drugie sama się rozgrzewa ssąc, bo to wymaga wysiłku. W dzień pewnie karmisz bez śpiworka?
      Ja synowi nie zapinałam śpiwora do usypiania, dopiero na śpiocha. A tak w ogóle, to mokra plama nie musi być od potu, mojemu w podobnym wieku strasznie ciekło mleko z buzi, bo przysypiał i przestawał łykać... Nie wiem, chyba przez rosnące zęby tak ciamkał, mleko się lało, a on nie pił. Musiałam zacząć podkładów pod prześcieradło używać. Trwało to kilka tygodni na pewno.
      • niutaki Re: spocona główka 16.03.15, 09:59
        moze byc tez niedobor wit D, moja starsza corka tak miala.
        • boo-boo Re: spocona główka 16.03.15, 10:04
          Nadmiar też.
          Teoria z d...wzięta.
          O niedoborze witaminy D to wyniki badań decydują.
          • stysia1987 Re: spocona główka 16.03.15, 10:12
            Mozna w niektorych lboratorich zbadacm poziomVit d. Wybaczcie zlepki wyrazow. Sprzet nawala.
          • niutaki Re: spocona główka 16.03.15, 10:16
            boo-boo napisała:
            > Teoria z d...wzięta.
            po co ta agresja?
            • malgosiek2 Re: spocona główka 16.03.15, 11:16
              Ale, boo-boo ma rację akurat, choć napisane dosadnie tongue_out
              • niutaki Re: spocona główka 16.03.15, 13:15
                Moze i ma, ale ja nigdzie nie napisalam ze to "na pewno niedobor", po prostu w przypadku mojej corki tak bylo i tyle. Nie widze powodu, zeby skakac sobie do gardelsmile
                • lunkalinka Re: spocona główka 16.03.15, 13:25
                  Dziewczyny a jaka jest norma poziomu wit D dla rocznego dziecka?
                  zrobiłam córce badanie i wyszło że ma 29, ale nie podają jaka jest norma, nie ma info też czy jest to wysoki czy za niski poziom. Jak to interpretować?
                  • mkwietniewska123 Re: spocona główka 16.03.15, 20:59
                    Teoretycznie dolna granica to 30. Ale sam poziom wit. D jest akurat wynikiem wyrwanym z kontekstu. To tak, jakby zrobić część morfologii i mówić o anemii. Wit. D wpływa na regulację poziomu wapnia i fosforu we krwi. Trzeba zbadać także i te parametry, żeby mówić o niedoborze wit. D. Dodatkowo robi się badania moczu (wapń, kreatynina), warto zbadać tarczycę, bo to przytarczyce kierują metabolizmem wit. D (parathormon).
                    Przykład: moja córka ma zaburzony metabolizm wit. D. Gdyby ktoś spojrzał jedynie na wit. D- 31, to mógłby stwierdzić, że jest na granicy. A poziom wapnia we krwi ma pomimo to bardzo wysoki, stąd dodatkowa supmlementacja wit. D byłaby bardzo szkodliwa.
                    Tak, przy nadmiarze wit. D, poci się główka i stopy.
            • boo-boo Re: spocona główka 16.03.15, 13:46
              Agresja żadna- dosadnie napisałam bo w roku 2015 ręce, nogi i cycki mi opadają jak czytam takie brednie na forum.
              • koralik37 Re: spocona główka 16.03.15, 14:15
                To będziesz miała opadnietewink a poważnie- to nie jest bzdura-Ty mówisz, że poziom Wit D mierzą badania i masz rację, ale faktem jest ze niedobór Wit D często powoduje nadmierne pocenie. Więc to jest wskazowka, co można by zbadać. Czyli obie Wasze wypowiedzi są kompatybilne a nie sprzecznesmile miłegosmile
                • ret-yk Re: spocona główka 16.03.15, 16:52
                  Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Ona zasadniczo się nie poci, tylko wieczorem. Potem w nocy jak śpi i ją karmię, to też jest ok. Może faktycznie jak ciamka na noc, to jej też trochę mleka tam ląduje? Za dwa tygodnie mamy lekarza bo szczepienia, to zapytam o tę witaminę d. Ona niby codzienne bierze, ale może to za mało? Czy myślicie, żeby nie czekać i iść już teraz zbadać?
                  • koralik37 Re: spocona główka 16.03.15, 17:13
                    Ret-yk, już mówiłam - ja się nie denerwuje więc i za szybszą wizyta nie optuje. Moim zdaniem jedzenie i zmęczenie całym dniem powoduje takie coś, ale będę bardzo zainteresowana, co Ci lekarz odp-napisz tu konieczniesmile
                • malgosiek2 Re: spocona główka 16.03.15, 16:55
                  Często też, nadmiar ma podobne objawy do niedoboru.
                  Dlatego często pomylić i wszyscy na hura twierdzą, że to niedobór, a tu guzik moze być inaczej.
                • boo-boo Re: spocona główka 16.03.15, 20:10
                  Nie rozumiesz tego, że przy nadmiarze też się głowa może pocić bardzo ?
                  • koralik37 Re: spocona główka 16.03.15, 20:28
                    A do kogo teraz boo-boo? Ustalone zostalo: pocaca się glowa może oznaczać niewłaściwy poziom wit D. Aby to zweryfikowac trzeba zrobić badania. Czy nadal wałkujemy ten sam temat?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka