Dodaj do ulubionych

JAKIE ĆWICZENIA Z NIEMOWLAKIEM NA BASENIE?

12.09.04, 14:37
Mam 6cio miesięcznego synka. Od miesiąca chodzę z nim raz w tygodniu na
basen. Mały reaguje na wizyty na pływalni bardzo entuzjastycznie i nie ma
żadnego lęku przed wodą. Ale w związku z tym, że nie spotkałam się u nas
(Wrocław) z tak zorganizowanymi zajęciami dla rodziców i ich pociech o jakich
piszecie z innych miast, to jestem skazana na własną inwencję twórczą, na i
szczerze mówiąc nie wiem na ile mogę sobie pozwolić, jak to jest z tym
nurkowaniem? Jakoś mam opory żeby zanurzyć mu głowę pod wodą? Napiszczie co
wy robicie oprócz pływania w kółku?
bardzo proszę bo kolejna wizyta już niedługo!
Obserwuj wątek
    • wadera77 Re: JAKIE ĆWICZENIA Z NIEMOWLAKIEM NA BASENIE? 12.09.04, 15:52
      my jutro idziemy na drugie zajecia, a na siodmym spotkaniu jest nurkowanie,
      wiec na razie nie pomoge. Co do cwiczen - te ktore pamietam: najbardziej
      podobalo sie Kamilowi cwiczenie z gumowa kaczuszka. Trzymam malego jedna reka,
      on tylem do mnie, a przed nami pchana przeze mnie kaczuszka: maly zaczal machac
      rekoma i nogami, zeby ja zlapac. Dopiero ja dostal po przejsciu w poprzek
      calego basenu. inne cwiczenie: trzymam Kamila pod pachami przodem do siebie i
      maszeruje znow w poprzek basenu, ale kangurzymi susamismile potem to samo, tylko
      dziecko tylem do siebie. Co jakis czas oblewamy glowe dziecka woda - przez
      45minut jakies 4, 5 razy to robilismy. To takie oswojenie przed zanurzeniem na
      tych siodmych zajeciach. Jeju! nic mi do glowy nie przychodzi... dopiero raz
      bylismy! jeszcze mowilismy wierszyk "Baloniku nasz malutki" trzymajac dzieci
      pod paszki i krecac nimi w prawo i w lewo, a na BACH na koncu wierszyka
      podnosimy dziecko w gore wysoko smile podobnie do Tancowaly 2 Michaly i Panie
      Janie. Jak mi sie cos jeszcze przypomni to napisze.
    • holendry Re: JAKIE ĆWICZENIA Z NIEMOWLAKIEM NA BASENIE? 12.09.04, 20:47
      Mogę Ci napisać niektóre z ćwiczeń jakie mamy z Maxem (4,5m). Mamy zajęcia z
      deską, z rękawkami lub tylko w dwoje.
      We dwoje:
      1. dziecko trzymane pod paszkami, przodem do siebie. Idziemy tyłem rozbijając
      wodę brzuszkiem dziecka. Od czasu do czasu podnosimy dzidzię i całujemy
      brzuszek, nóżki, albo zanużamy swoją buzię i robimy "motorówkę" wypuszczając
      powietrze pod wodą.
      2. robimy z dłoni koszyczek, wkoszyczku jest główka dziecka (nóżki są
      skierowane w naszą stronę) i zanurzamy dzidziusia w wodzie (tak jak do pływania
      na plecach) i zygzakiem pływamy.
      3. podnosimy dziecko nad wodę i robimy "bach" pupką o taflę wody.
      4. dziecko przodem do nas i obracamy się wokół własnej osi w prawo lub w lewo
      5. trzymamy w pionie dzidziusia i zanurzamy go tak aby tafla wody dotknęła do
      ustek (nie może się napić wody ani broń Boże zachłysnąć) - to jest jedno z
      ćwiczeń przygotowujących do nurkowania.
      6. dzidzuś na brzuszku (podtrzymujemy brodę nad wodą) tyłem do nas i rozbijamy
      wodę brzuszkiem.
      7. w jedną stronę basenu dzidzia płynie na pleckach (przodem do nas) a wracając
      na brzuszku, możemy dodać ćwiczenie z klapaniem pupą o wodę np. co trzeci krok
      w trakcie powrotu
      8. często dzidzie całujemy w brzuszek, nóżki, robimy motorówkę, itp.
      Muszę kończyć, jutro ciąg dalszy.
      pozdrawiam, Ula
    • marcel_i_mama Re: JAKIE ĆWICZENIA Z NIEMOWLAKIEM NA BASENIE? 12.09.04, 21:04
      Dziewczyny dziękuję wam bardzo! Sama w życiu nie wymyśliłabym tylu fajnych
      ćwiczeń! No może kiedyś... Holendry z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy. A
      co do deski, to w jaki sposób ją wykorzystujecie? A w rękawkach dziecko jest
      cały czas? Czy takiemu maluchowi w nich wygodnie? A może w rękawkach puszczacie
      go samego? A jak rodzice którzy nurkowali?
      • sniezkabiala Re: JAKIE ĆWICZENIA Z NIEMOWLAKIEM NA BASENIE? 12.09.04, 21:42
        a gdzie we Wroclawiu jest basen, na ktory mozna isc z maluchem? Czy ma wode
        ozonowana? Napisz cos wiecej, jak to wyglada. My co prawda nie jestesmy z
        Wroclawia, ale chyba blizej nie znajdziemy odpowiedniego basenu i za jakis czas
        chetnie sie wybierzemy.
        • marcel_i_mama Re: do sniezkabiala 13.09.04, 07:29
          my we Wrocławiu chodzimy na nowy basen "redeco" na Nowym Dworze przy ul.
          Zemskiej. Są tam dwa brodziki, jeden malutki i płyciutki ale drugi już większy
          od 0,5 do 1 m. Woda ma temperaturę 31st. No i jest ozonowana i na bierząco
          czyszczona. Dodatkowo jest duży klasyczny basen do pływania, tak że jak idziemy
          z mężem to na zmianę bawimy się z małym a drugie z nas sobie pływa. Więc
          przyjemne z porzytecznym. Ale problemów z biletami nie ma w godzinach rannych.
          Na popołudnia i weekendy trzeba rezerwować miejsca (ale można telefonicznie).
          • gawliki Re: do sniezkabiala 13.09.04, 11:22
            hej-jestes z wroclawia,chodzidz do radeco i ni wiesz ze sa specjalne zajecia
            dla dzidziusiow?dziwne
            wlasnie w radeco sa takie zajecia i np na ostrowskiego9i w jeszcze paru...)
            tam jest 8 osob z niemowlakami i instruktor.w soboty o 12.30-pol godz koszt 25
            zl,jesli chcesz nr tel to pisz,lub spytaj w recepcji-maja!
            • marcel_i_mama do gawliki 14.09.04, 17:23
              tak chodzę do redeco i wiem że są takie zajęcia i nawet wiem kto je niby
              prowadzi, ale ile razy bym nie była na basenie sama, w godzinach kiedy ten pan
              ma prowadzić zajęcia to jakoś tego nie widzę. Nie trafiłam ani razu żeby
              zobaczyć w jaki sposób on pracuje chociaż jestem tam 3 razy w tygodniu i prawdę
              mówiąc średnio mnie to teraz interesuje. Nie jestem jakąś ułomną osobą, żebym
              nie mogła sobie poradzić z dzieckiem na basenie, a dziewczyny poprosiłam o
              pomysły, żeby też wiedzieć, że to co sama robię jest bezpieczne. Zresztą co
              kilka głów to nie jedna i nie widzę w tym nic złego że proszę o radę. O
              Ostrowsiego przyznam szczerze nic nie wiedziałam ale jak mam płacić 25 zł za
              pół godziny to wolę za 11zł mieć całą godzinę pływania we własnym zakresie.
    • marta.28 Re: JAKIE ĆWICZENIA Z NIEMOWLAKIEM NA BASENIE? 12.09.04, 21:40
      My na razie byłyśmy na dwóch zajęciach. Instruktorka kazał:
      1)dziecko trzymać na brzuszku pod paszkami z boku siebie
      2)na pleckach przed sobą podtrzymując główkę i przybliżać do siebie i oddalać,
      a potem przyginać do nswojego brzucha ćwicząc brzuszek małej.
      3)zbierać gumowe zabawki
      4)trzymając pod paszkami tyłem do siebie podnosić w górę i w dół
      5)położyć na swoim brzuchu głowa przy policzku i się lekko położyć na plecach
      6)podrzucać
      wszystko to robimy chodząc w kółko bez zanurzania głowy.
      życzę powodzenia
    • bbbbb2 Re: JAKIE ĆWICZENIA Z NIEMOWLAKIEM NA BASENIE? 13.09.04, 07:50
      witam!
      chodzimy z Michałkiem na basen, Michał ma 8 miesięcy, byliśy do tej pory 4 razy
      i od pierwszych zajęć instruktor zalecił zanurzanie maluszka pod wodą !smile
      wygląda to mniej więcej tak, że biorę go pod paszki i robimy 2 malutkie wyskoki
      a za trzecim razem biore go wysoko nad głowę, żeby odróżnił ten 3 raz i wtedy
      zanurzam mu całą główkęsmile nie ma z tym problemów, inna sprawa, że od noworodka
      Michał kocha wodę i niestraszna mu woda ściekająca po buzi, ale najpierw przed
      zanurzeniem może spróbuj polać główkę i buzie delikatnie wodą i zobacz jaki
      będzie efektsmile Jesli ok, możesz spróbować, aaa i niezaleznie od tego czy
      dzidzia będzie zadowolona z zanurzenia czy nie - po tym ćwiczeniu koniecznie
      przytul i wycałuj!smile)))))))))))))))))))
      życzymy powodzeniasmile)))
      • iwma1 Re: JAKIE ĆWICZENIA Z NIEMOWLAKIEM NA BASENIE? 13.09.04, 13:05
        Jesli jestes z Wrocławia to jest dużo zajęć zorganizowanych dla malych dzieci (
        ja z moim synkiem 14 mies. też chodzę). Ja chodze na Ostrowskiego, ale mam
        jeszcze miejsce na Stadion Olimpijski.Tel do tej Pani to 0604771051
    • holendry Re: JAKIE ĆWICZENIA Z NIEMOWLAKIEM NA BASENIE? 13.09.04, 13:50
      Cześć, dziś ciąg dalszy ćwiczeń.
      1. kładziemy dziecko na pleckach w wodzie (główka przy nas a nóżki dalej), pod
      główkę podkładamy dłoń a palec wskazujący podtrzymuje kręgosłup. W drugą rękę
      bierzemy zabawkę (najlepiej piszczącą) i trzymając nad brzuszkiem dziecka
      pływamy (my idzemy tyłem). Nie wiem czy wystarczająco jasno to opisałam.
      Łatwiej pokazać smile
      Przygotowanie do zanurzenia pod wodę:
      1. w trakcie ćwiczeń i pływania zamaczamy główkę, np. kładziemy dzidzie na
      pleckach tak żeby wystawała nad wodę tylko buźka (uszy pod wodą)i pływamy.
      2. trzymamy dziecko w pionie, twarzą do siebie i zanurzamy co trzeci krok tak
      żeby dzidzia polizała wodę (tafla wody równo z usteczkami, ale nie może się
      napić ani zachłysnąć)
      3. polewamy główkę wodą tak żeby woda spływała po buzi i oczkach
      4. jeżeli wszystkie ćwiczenia dzidzia przejdzie pomyślnie i nie płacze to jest
      gotowa do zanurzenia
      5. wszystkie ćwiczenia musząbyć wielokrotnie powtarzane, jeżeli maluch płacze
      to przerwa i całuski - nic na siłę
      6. Zanurzenie. W jakąś zabawkę nalej wodę (konewka) i zacznij polewać z góry
      główkę dziecka, w momencie kiedy woda zacznie zalewać oczka dzidzię zanurzamy z
      główką pod wodę i wynurzamy. Moment zanurzenia jest bardzo ważny, nie może być
      ani za późno ani za wcześnie tylko dokładnie wtedy kiedy woda zaczyna zalewać
      oczka (wtedy dziecko odruchowo zamyka oczy, nabiera i wstrzymuje powietrze,
      krzywi się). Zanurzenie ma być zdecydowane na tempo 1 - 2 tak aby nie
      przestraszyć malucha ani żeby się nie opiło. Po wynurzeniu maluch może mieć
      odruch moro - to normalne. Zaraz po wynurzeniu całujemy i przytulamy maluszka.
      Znów muszę kończyć, pa pa pa Ula
      P.S.
      Czy mam jeszcze coś dopisać? O desce i rękawkach?
      • larenata Re: JAKIE ĆWICZENIA Z NIEMOWLAKIEM NA BASENIE? 13.09.04, 16:36
        Tak, tak, tak - napisz o desce i rękawkach!! Proszę!!
    • ewa75 Re: JAKIE ĆWICZENIA Z NIEMOWLAKIEM NA BASENIE? 13.09.04, 16:48
      A czy ktoś wie o takich zajęciach w Poznaniu???
      • wadera77 Re: JAKIE ĆWICZENIA Z NIEMOWLAKIEM NA BASENIE? 13.09.04, 21:21
        ja chodze w Poznaniu do Fregata Life na Gornej Wildzie, to obok dyskoteki Jama.
        Dzisiaj bylismy drugi raz. Bardzo mi sie te zajecia podobaja, a co
        najwazniejsze podobaja sie rowniez Kamilowi smile
        • ewa75 Re: JAKIE ĆWICZENIA Z NIEMOWLAKIEM NA BASENIE? 13.09.04, 22:54
          To są takie zajęcia dla matek z dziećmi? W jakich godzinach i czy to jest jakiś
          basen? A woda chlorowana, czy ozonowana? Nie mogłam nigdzie znaleźć w Poznaniu
          takich zajęć. Z góry dzieki za info. Pozdrawiam
          • wadera77 Re: JAKIE ĆWICZENIA Z NIEMOWLAKIEM NA BASENIE? 14.09.04, 21:47
            sa to zajecia dla matek z dziecmi. Co do dnia i godziny zalezy od wieku
            dziecka. My akurat chodzimy w poniedzialek na 11.30 Tyle, ze ja sie zapisywalam
            juz w czerwcu. Teraz nie wiem w jakim terminie sa miejsca, ale na pewno sa (byl
            dosc duzy wybor w godzinach i dniach tygodnia). Woda oczywiscie ozonowana
            (teraz zazwyczaj na nowych basenach wszedzie juz jest ozonowana...) To jest
            STUDIO PLYWANIA ZDROWOTNEGO na ul. Gorna Wilda 83/5 Najlepiej do nich zadzwon
            835 23 02, a drugi tel.835 23 07
            • ewa75 Re: JAKIE ĆWICZENIA Z NIEMOWLAKIEM NA BASENIE? 14.09.04, 21:57
              Dziękuję bardzo za informacje. Może kiedyś tam się spotkamy. smile
    • holendry Re: JAKIE ĆWICZENIA Z NIEMOWLAKIEM NA BASENIE? 16.09.04, 21:41
      Larenata, przepraszam, że nie odpisałam od razu, napisałam do Ciebie na priva
      ale tu kopiuję fragmenty dla innych - bo w końcu obiecałam coś o rękawkach i
      desce.

Rękawki mają różne rozmiary, więc musisz dopasować odpowiedni dla swojego
      maluszka. Po założeniu zobaczysz czy dziecko dobrze toleruje rękawki na
      rączkach. Jeżeli nie to zdejmij je, pamiętaj nic na siłę. W rękawkach wykonuj
      takie same ćwiczenia jak bez rękawków. Dodatkowo możesz spróbować położyć
      dzidzię na wodzie, na pleckach i spróbować puścić ją na chwilę. Najłatwiej to
      ćwiczenie wychodzi z dziećmi, które już mają usztywnioną główkę. Tak samo
      jeżeli masz dzidzie pod kontrolą to możesz w trakcie pływania na pleckach co
      jakiś czas właśnie tak puszczać dzidzię.
      Deska. To są piankowe desko dla dzieci do pływania. Na desce kładziemy dzidzię
      na plecach. Trzymamy malucha pod cycuszki kciukami a resztą dłoni łapiemy
      deskę. Pływamy zygzakiem lub prosto. Możemy robić kółka wokół siebie. Kładziemy
      dzidzie na brzuszku, dłońmi obejmujemy malucha i deskę a palcami wskazującymi
      podtrzymujemy bródkę (woda nie może nalać się do buziaczka). Maluszek leży na
      desce z raczkami pod brodą (tak aby targał główkę do góry) i pływamy zygzakiem
      lub prosto, szybko lub wolno. To na tyle co pamiętam. Jakby jeszcze coś mi się
      przypomniało to dopiszę. Mam nadzieję, że pomogłam.
      Pa pa pa, Ula
      P.S.
      Teraz wyjeżdżam na kilka dni na Mazury więc odezwę się po powrocie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka