Gość: joanna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 09:49 jak to powiedzieć po niemiecku? pomóżcie, proszę! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
crannmer Re: przedmioty ścisłe 26.10.04, 10:15 Gość portalu: joanna napisał(a): > jak to powiedzieć po niemiecku? pomóżcie, proszę! Naturwissenschften und Mathematik. MfG C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiggerific Re: przedmioty ścisłe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 13:30 exakte Wissenschaften Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: przedmioty ścisłe IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.10.04, 14:27 przedmioty scisle = naturwissenschaftliche Fächer przedmioty humanistyczne = geisteswissenschaftliche Fächer Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: przedmioty ścisłe 26.10.04, 14:37 Gość portalu: pysio napisał(a): > przedmioty scisle = naturwissenschaftliche Fächer matematyka nie jest Naturwissenschaft, niemniej jest przedmiotem scislym. MfG C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pouczyciel Re: przedmioty ścisłe IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.10.04, 14:44 matematyka nie jest Naturwissenschaft, niemniej jest przedmiotem scislym. > > MfG > > C. --------------------------------------------------------------------------- ...z czego jasno wynika, ze w Niemczech nie istnieje Matematyka jako przedmiot, bo nie ma niemieckiego odpowiednika na wyrazenie: "przedmioty scisle" - no nie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiggerific Re: przedmioty ścisłe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 14:56 www.kuehnle-online.de/literatur/ganghofer/optimist/2-11.htm istnieją: exakte Fächer nie zauważyłam, że to przedmioty, a nie nauki (ale to wszystko przez odpowiedź C. ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiggerific Re: przedmioty ścisłe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 15:02 a w ogóle to podział jest taki: nauki ścisłe (matematyka, logika i pomocznicze) n. przyrodnicze (np. fizyka, chemia) n. społeczne (np. ekonomia, psychologia) n. humanistyczne (np. filozofia, historia) za wikipedią :) Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Aby byc scislym... 26.10.04, 15:24 Gość portalu: tiggerific napisał(a): > a w ogóle to podział jest taki: ...musisz podac, gdzie taki podzial obowiazuje. Albowiem co kraj to obyczaj. Co zreszta w powyzszej dyskusji widac :-) Pozdr. C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiggerific Re: Aby byc scislym... trzeba mieć ścisły umysł :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 18:46 powyższy podział nauk wzięłam z polskiej wikipedii (trudno mi stwierdzić, czy tak się rzeczywiście dzieli). Z kolei jak wzięłam zwykłą, to jest tam tyle klasyfikacji (najczęściej opozycji), że głowa boli. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: przedmioty ścisłe 26.10.04, 15:09 Gość portalu: tiggerific napisał(a): > exakte Wissenschaften NIezupelnie. Przykladowa klasyfikacja na obszarze niemieckojezycznym jest nastepujaca: Zu den Naturwissenschaften gehören die: Physik, Astronomie, Chemie, Geologie, bzw. Geowissenschaften, Meteorologie, Biologie, Pharmazie etc Die Mathematik gehört im eigentlichen Sinne nicht zu den Naturwissenschaften, sondern zu den Geisteswissenschaften. Da sich aber hauptsächlich die Naturwissenschaften mathematischer Methoden und Ergebnisse bedienen, besteht ein intensiver Austausch zwischen Mathematik und Naturwissenschaften. Man kann sagen, die Naturwissenschaften stehen der Mathematik heute näher als die meisten Geisteswissenschaften. Deswegen wird z.B. als Doktortitel in der Mathematik heute meist der Dr. rerum naturae (rer. nat.) statt des Dr. phil. verliehen. Von den Naturwissenschaften unterschieden werden die Geisteswissenschaften. Daneben gibt es noch die Gesellschaftswissenschaften und die Ingenieurwissenschaften. Auch sie werden im allgemeinen nicht zu den Naturwissenschaften gezählt. Zu den Geisteswissenschaften im engeren Sinn zählen u.a.: Archäologie Geschichte Klassische Altertumswissenschaft Kunstwissenschaft Musikwissenschaft Orientalistik Ostasienwissenschaften Erziehungswissenschaft (Pädagogik) Sportwissenschaft Sprach- und Literaturwissenschaft (Linguistik) Anglistik, Germanistik, Jiddistik, Romanistik, Sinologie, Slawistik u.a. Theaterwissenschaft Volkskunde etc Natomiast termin exakte Wissenschaften lezy na innym poziomie klasyfikacji. Jest tez znacznie mniej popularny, niz Naturwissenschaften. MfG C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiggerific Re: przedmioty ścisłe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 15:14 to ja już nic nie wiem: matematyka jest nauką humanistyczną? ale jest też w Polsce określenie matematyczno-przyrodnicze i to by odpowiadało Twojej pierwszej odpowiedzi: Naturw. + Matem. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: przedmioty ścisłe 26.10.04, 15:22 Gość portalu: tiggerific napisał(a): > to ja już nic nie wiem: matematyka jest nauką humanistyczną? Formalnie rzecz biorac tak - stad do niedawna tytul Dr. phil. dla matematyka. Formalnie rzecz biorac nie - bo matematyka posluguje sie z gruntu innymi metodami myslenia i dowodzenia, niz nauki humanistyczne. Stad i zmiana klasyfikacji tytulow matematykow na Dr. rer. nat. Matematyka to matematyka i tyle ;-) (Niektorzy zwa ja Hilfswissenschaft, ale nie rob tego w obecnosci matematyka ;-) > ale jest też w Polsce określenie matematyczno-przyrodnicze i to by > odpowiadało Twojej pierwszej odpowiedzi: Naturw. + Matem. Pierwotne pytanie zrozumialem jako pytanie o kreslanie przedmiotow w szkole, np. do klasyfikacji w zdawanych egzaminach. To, co w Polsce okresla sie jako przedmioty scisle, w niemieckiej szkole zwane jest Naturwissenschaften + Mathe. Jesli w niemieckiej szkole zadasz pytanie o "exakte Wissenschaften", wywolasz wiekie oczy i zdziwienie ogolne. Naatomiast najczesciej spotykana klasyfikacje w szkolnictwie wyzszym podalem na podstawie cytatow z niemiecjiej Wikipedii. Pozdr. C. Odpowiedz Link Zgłoś