Dodaj do ulubionych

spanie - ankieta

• tlenek.molibdenu Re: spanie - ankieta 26.03.15, 18:05
      20 N 3 N KP
    • sruba_rzymska Re: spanie - ankieta 26.03.15, 20:18
      8 N 1 N mm
    • ret-yk Re: spanie - ankieta 26.03.15, 20:27
      Starszy 39 18 0 N był kp, zaczął przesypiac noce po odstawieniu
      Młodsza 9 N 3-5 N kp
    • biankao Re: spanie - ankieta 26.03.15, 20:27
      Czuję się przygnębiona czytając posty innych mamcrying Ale niech będzie:

17 N 8 TN kp
      • mmajcka Re: spanie - ankieta 26.03.15, 22:39
        Biankao, nie placz!! To ten glupi wiek! U nas moze nie bylo az tylu pobudek, ale za to byla w nocy przerwa dwu, trzygodzinna plus pobudki krotsze. Zreszta moze pamietasz to z innych naszych postow. Teraz juz budzi sie max do 4x i w miare szybko zasypia. Bedzie dobrze! Jeszcze "chwila".

Kjut, wybacz "prywatna wycieczke" do Biankao wink
    • ewelina.90 Re: spanie - ankieta 26.03.15, 20:36
      11 N 3 i wiecej N
    • leminia Re: spanie - ankieta 26.03.15, 20:53
      16 11 0 N mm
      Mały był kp 9m. Jak kończyliśmy zdarzały się już pierwsze przesłane noce, ale bardzo nieregularnie. Poza nimi budził się 1-2 razy na wodę i przytulanie.
    • mishkoo Re: spanie - ankieta 26.03.15, 21:01
      11 N 3 N
      • mishkoo Re: spanie - ankieta 26.03.15, 21:06
        KP
    • kjut Re: spanie - ankieta 26.03.15, 21:22
      Na ten moment mam 62 dane smile Reprezentatywnej grupy i tak nie zdobędziemy, wiec zle nie jest. Ale poniewaz ruch i zainteresowanie jeszcze tutaj spore to dajmy sobie jeszcze czas do weekendu. W sobote albo niedziele wieczorem do tego usiade. A poki co piszcie, piszcie!

Babybump, Ty tez wink Ile Twoje dziecie miało jak zaczęło spac? 5 miesięcy? Nie pamiętam juz dokładnie wink
      • babybump Re: spanie - ankieta 26.03.15, 23:52
        Moje dziecko zaczęło spać jak miało 5.5 miesiąca. Miało 2 pobudki do ok 6.5 miesiąca, potem jedną pobudkę do 9m. Od tamtej pory w ogóle się w nocy nie budzi (wiem, bo śpi z nami), a śpi ok 12.5-13 godzin w nocy. Ciągle kp. Duuuuużo kp.
    • maya_83 Re: spanie - ankieta 27.03.15, 03:03
      19 16 0 N
    • tommama Re: spanie - ankieta 27.03.15, 05:01
      2 N 2 N kp

4 lata 4 m-ce 0 N mm
    • nauta_ Re: spanie - ankieta 27.03.15, 07:44
      4N1N
    • aamarzena Re: spanie - ankieta 28.03.15, 11:23
      1) 47, 20-24, 0, N
      2) 11, N, 2-5, N
      • aamarzena Re: spanie - ankieta 28.03.15, 11:25
        Obie kp, starsza do 30 mc, młodsza nadal
    • carllitta Re: spanie - ankieta 28.03.15, 16:23
      8 7 0 TT mm od 4m

Czasy czuwania i babybump rulez!
    • inesska-pinezka Re: spanie - ankieta 29.03.15, 10:36
      17 16 0 N
    • ioanna80 Re: spanie - ankieta 29.03.15, 20:34
      19 N 2-3 N, kp.
    • iwi81 Re: spanie - ankieta 29.03.15, 21:40
      7 N 6 N kp
      Ostatnio od ok 2 tyg ciężko zliczyć pobudki nocne bo synek śpi na mnie. Każda próba odłożenia kończy się powrotem na rogala i złapaniem cyca, więc jeśli próbowałabym go odkładać po każdym wypuszczenie cyca to wyszłoby nam jakieś 20 pobudek. Jeśli nie odkładam i śpię z małym na siedząco (zdarzyło mi się że zmęczenia ze 2 razy) to pobudki tylko 3 bo mu było niewygodnie na jednym boku i obracałam na drugi i do drugiego cyca.
      Jak był mniejszy (do 5mc to pobudek nocnych było 3).
      • bieniewicka Re: spanie - ankieta 30.03.15, 21:26
        10 N 4.5 N

p.s iwi - odwagi. to na pewno chwilowa faza. trzymaj się!
        • bieniewicka Re: spanie - ankieta 04.04.15, 21:08
          KP

przepraszam ale w pierwszym poście nie bylo info żeby podawać smile
      • kjut Re: spanie - ankieta 30.03.15, 21:55
        iwi, mija! Słowo! Ja tez tak sypialam smile
        • nauta_ Re: spanie - ankieta 31.03.15, 22:10
          Kjut. Kiedy będzie statystyka?smile
          • kjut Re: spanie - ankieta 31.03.15, 22:57
            Nauta, musicie mi dać kilka dni. Tego trochę jest jednak, żeby miało ręce i nogi to tak na odwal się nie da, a ja mam jeszcze trochę innych zajęć niż forum smile zabrałam się za to już i powoli idzie, ale nie jestem w stanie codziennie usiąść niestety. Umówmy się, żebyście się oszukani nie czuli, że po świętach będzie. Ja będę miała zapas czasu, Wy nie będziecie się tak niecierpliwic smile

Słowo inżyniera smile
    • smoczy_plomien Re: spanie - ankieta 01.04.15, 12:12
      10 N 1 N
    • dziecinstwo Re: spanie - ankieta 04.04.15, 20:07
      5 N 4 N A kiedy będą wyniki?smile
      • dziecinstwo Re: spanie - ankieta 04.04.15, 20:12
        aha, kp.
    • jemanja Re: spanie - ankieta 09.04.15, 19:38
      12 N 2-3 N
      • jemanja Re: spanie - ankieta 09.04.15, 19:40
        Kp, zapomniałam dodać
    • kjut Re: spanie - ankieta 09.04.15, 21:09
      Dobra, słuchajcie, jest tak.

Robię tę statystykę. Serio. ALE. Nie wiem czy jest sens. Z tych danych nie wynika NIC. jest za duza rozbieznosc wiekowa. Co z tego, ze mozna zrobic sliczny wykres pokazujacy ze z wiekiem coraz wiecej dzieci przesypia noc (procentowo), skoro wynika to nie z tego, ze im dzieci starsze tym więcej ich (liczbowo) przesypia noc, ale z tego, ze mamy mniej starszych dzieci na forum niz tych mlodszych?

Tlumacząc na przykładzie. Mamy na liście 73 dzieci w wieku 2msc i starsze, oraz 43 dzieci w wieku 11msc i starsze. Dwoje dzieci z listy zaczeło przesypiac noc w wieku 2msc i dwoje w wieku 11 msc. A zatem w wieku 2 msc noce przesypiało 2,74%, a w wieku 11 msc 4,65%. Roznica jest, a niczego nie pokazuje tak naprawde. W dodatku przy takich liczbach (dwoje dzieci w danym wieku) nic tez nie wynika z informacji nt kp/mm. Bo co z tego, ze wiemy, ze z tej dwójki która zaczęła przesypiac noce jedno było mm, a drugie kp. Albo oboje mm. Przy tak małej "grupie" zadna to wiedza.

Do tego nie mamy informacji o dzieciach, ktore przesypialy noc a potem przestaly (to znaczy ja wiem, ze są, ale to pytanie nie zostało uwzględnione w ankiecie) więc nawet nic o jakiś typowych kryzysach się nie dowiemy...

Mogę Wam powiedziec, ze z naszej listy 16 osób stosowało jakiś "trening samodzielnego zasypiania". Z tych 16 osób u 4 on zadziałał. Czyli mamy 25% skutecznych i 75% nieskutecznych. I to jest najciekawsze co się z tych danych da wyciągnąc - a wciaz grupa jest tak mała, ze właściwie nie powinna byc brana pod uwagę.

Dobra, oprócz tego ciekawostka - 51% forumowiczek stwierdziło, ze karmi/karmiło piersią. Jesteśmy pod tym względem bardzo niereprezentatywne względem społeczeństwa.

I jeszcze mogę dodac, ze z zestawienia wiek/liczba pobudek nie wynika kompletnie nic. Szaleństwo na wykresie. Ale to głównie dlatego pewnie, ze jest duzy rozstrzał wieku.

No i teraz pytanie do Was. Chcecie wykresy, czy nie chcecie. Ja je od biedy mogę zrobic jesli bardzo Wam zalezy. Ale szczerze mówiąc nie widzę sensu. Chyba, ze chcecie o cos pytac, to walcie smialo. Moge Wam jakies zestawienie zrobic, nie ma problemu.

Dla zainteresowanych uporządkowana. Jak coś nie jasne, to walcie śmiało. Jak miałam w liczbie pobudek podane np. 2-3 to liczyłam średnią i wychodziło 2,5.

docs.google.com/spreadsheets/d/14ZRGNyNWLAC0MmkiItPxlxCZVDOLUwXId4VqgNbpHYE/edit?usp=sharing
      • smoczy_plomien Re: spanie - ankieta 09.04.15, 21:43
        Może być trochę za mała próba, ale można wyciągnąć np. takie dane:
        - % przesypiających noc vs wiek
        - nieprzesypiające nocy: ilość pobudek vs wiek
        - rozkład wieku, w którym dzieci zaczynają przesypiać noc

Nie to, że jakoś specjalnie zależy mi na poznaniu tych danych, po prostu ofiaruję się z pomysłami big_grin

Generalnie dane są niewiarygodne ze względu na wiek, bo ktoś pisze, ze w wieku 2 mcy dziecko przesypia noc... to nic nie znaczy, bo może się jeszcze 7x zmienić.
        • bieniewicka Re: spanie - ankieta 09.04.15, 21:53
          to może średnia liczba pobudek per dany miesiąc życia z rozbiciem na mm i kp?
          • kjut Re: spanie - ankieta 09.04.15, 23:22
            Bieniewicka, mogę Ci to zrobić, żaden problem. ALE jeśli masz średnio 2-4 dzieci w jednym wieku, to jak to rozbijesz jeszcze na mm/kp to... Latwiej będzie porównać to naocznie w tabelce niż na wykresiewink a i tak przy tak malutkich próbach nic z tego nie wyniknie smile

Niestety - za duże rozbicie mamy. 74 dzieci to nawet ladna liczba, ale nie jeśli rozrzut wieku to 0-4 lata. Nie w temacie tak "wiekozależnym" jakim jest sen.

Mogę Wam policzyć średnią liczbę pobudek dzieci mm vs kp (bez podziału na wiek)
            i
            średnia liczbę pobudek dzieci "trenowanych" i "nie trenowanych" (tez bez względu na wiek)

Ale ja bym się do wyników nie przywiązywała tongue_out
            • bieniewicka Re: spanie - ankieta 10.04.15, 08:16
              No tak,za mała próba, napisalam i potem zdalam sobie sprawę ze przecież mowilas ze najwięcej zgłoszonych dzieciaczkow jest tych najmniejszych. Apropos badan, w Szwecji przez ostatnie ponad 30 lat zbadano ponad 20tys mężczyzn w korelacji uwarunkowania genetyczne DNA i skłonność do przestępstw na tle seksualnym. I korelacja jest, także bracia i ojciec przestępcy jest obciążony genetycznie. To tak na marginesie - 30 lat i ponad 20tys to akurat pożądna grupa wink

Twoja propozycja brzmi ciekawie smile apropos wynikow hahaha ktoś chyba kiedyś powiedział parafrazujac ze jest prawda, gowno prawda i są statystyki ;D
              • neko1982 Re: spanie - ankieta 10.04.15, 08:49
                Bo ze statystyką trochę tak jest.Jeśli kjut ma mózg,a ja mam pustą czaszkę,to statystycznie obie jesteśmy półgłówkamiwink
                • bieniewicka Re: spanie - ankieta 10.04.15, 14:58
                  Neko łahahahaha padlam!
                  • neko1982 Re: spanie - ankieta 10.04.15, 19:22
                    Piękny tekst,czyż nie?winkniestety,nie mój.Zasłyszany w polskim filmie z lat 90. "Dzieci i ryby".tak jedna koleżanka tłumaczyła drugiej,czym właśnie jest statystykasmile
        • kjut Re: spanie - ankieta 09.04.15, 23:16
          > - % przesypiających noc vs wiek

Żadna grupa wiekowa nie przekracza 8 osób bodajże. W większości miesięcy to 2-4 dzieci. Nic Ci takie zestawienie nie powie...

> - nieprzesypiające nocy: ilość pobudek vs wiek
          Ten wykres mam. Spróbuję go Wam potem jakoś udostępnić. Same zobaczycie, że to jest chaos bez
          znamion jakichkolwiek zależności.

> - rozkład wieku, w którym dzieci zaczynają przesypiać noc
          Tu nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi... Bo jeśli o to ile dzieci w jakim wieku noc przesypia to, tak jak opisałam w pierwszym poście - wykres choć ładny jest bardzo mylący. Chyba ze to nie o to Co chodzi. Co byś chciała mieć na osiach?
    • aga22kp Re: spanie - ankieta 10.04.15, 00:44
      19 N2 N
      • babybump Re: spanie - ankieta 10.04.15, 01:16
        Tu sá różne badania i statystyki. Można sobie w wolnym czasie poczytać:
        kellymom.com/parenting/nighttime/sleepstudies/
        • asia_i_p Re: spanie - ankieta 10.04.15, 08:32
          Fajna ta zależność między ekspozycją na światło dzienne a długością snu. Wynikałoby z tego, że urodzone na wiosnę/ latem dzieci powinny sypiać lepiej niż zimowe, na mojej dwójce się sprawdza, twierdzę też, że zasypianie mojego syna w łóżeczku, a nie na rękach, jest ubocznym skutkiem upału (kazał się odkładać, bo go grzałam, a potem mu weszło w nawyk).
          • bieniewicka Re: spanie - ankieta 10.04.15, 12:12
            Asia, moja urodzona pod koniec maja 2014, pamiętacie jakie były nieprawdoodobne upały przez cale lato?

No, wiec moja córka pozostawała niewzruszona, dopóki jej nie odkladalam, bylo ok. Wiec co się wspolnie napocilysmy, to nasze tongue_out

Choć przyznaje, ja oddaje o wiele mniej ciepła niz maz, który trzymając mala nagrzewal się okrutnie, aż jej się ubranko pocilo - i to ja irytowało i wolała być u mnie na rękach, tzn wolała spac zdecydowanie na mnie. Ale nie wiem jaki udział miały w tym warunki atmosferyczne które stwarzalismy wink

A, no i nie jest mitycznym dzieckiem które przesypia noce - od 2/3m do 9.5m jadła co 2 godziny.

-
            www.bieniewicka.pl
            • asia_i_p Re: spanie - ankieta 10.04.15, 14:57
              Czyli to nie to. Mój urodzony wychodzi na to, że kilka dni przed twoją córką, najpierw kiepsko zasypiał, zawsze mi na rękach musiał odwrzeszczeć, a potem raz podczas takiej sesji wrzasku odłożyłam do łóżeczka i magia - uspokoił się i zasnął. Więc następnym razem spróbowałam od razu do łóżeczka i okazało się, że chodzi o łóżeczko + szum z suszarki. I ma być ciemno, i ma być cicho.
              Ponieważ moja późnopaździernikowa córka zasypiała tylko na mnie (ale za to w każdych możliwych warunkach), więc poszukuję źródła różnic i to chyba to.

Aha, i młody jest tym mitycznym dzieckiem - kiedy miał trzy miesiące, przesypiał noce, potem się "popsuł" i doszliśmy do całych 2-3 pobudek na noc, około 7 miesięcy chyba zeszliśmy do jednej, a teraz odkąd skończył 10 miesięcy jak ręką odjął, przesypia całą noc, ewentualnie zamiauczy, ale to nie do karmienia, tylko należy odszukać głowę, odszukać smoczek, dokonać fuzji powyższych elementów i pogłaskać po główce. Czasem starczy poszeptać ciii ciii ciii.
              • bieniewicka Re: spanie - ankieta 10.04.15, 15:03
                Woooooow zazdrooooo big_grin to pięknie śpi smile no przegielam z tym końcem maja, 21 maja wink
                • asia_i_p Re: spanie - ankieta 16.04.15, 20:53
                  A to prawie rówieśnicy, mój jest z 15-go maja. To czemu cię nie ma na naszym forum rówieśniczym? Tam jest naprawdę fajnie.
                  • bieniewicka Re: spanie - ankieta 16.04.15, 20:54
                    a co to za forum równieśnicze?? nie znam nie znam big_grin
                    • asia_i_p Re: spanie - ankieta 16.04.15, 21:46
                      Jest grupa forów podzielonych miesiącami urodzenia dzieci. Ja jestem w Majówkach 2014 chyba od 3 miesiąca ciąży, wspierałyśmy się przy napadach paranoi, przeżywałyśmy forumowe wcześniaki i choroby, bardzo fajna grupa wspierających, pogodnych dziewczyn, ogólnie wyznających zasadę "Jeżeli możesz dowieść swojej racji albo dobroci, dowiedź swojej dobroci".
    • st-a-sia Re: spanie - ankieta 14.04.15, 10:01
      W moim wypadku wzór wygląda tak 15 13,5 0 TT (mm od 4 miesiąca)
      Stosowałam naukę samodzielnego zasypiania i od kiedy moje dziecko nauczyło się samodzielnie zasypiać, już nie wstaje do niego w nocy. Przebudza się, ale zasypia sam w przeciągu minuty, więc uznaję, że przesypia noc.
      Rezygnacja z karmienia w nocy też odbyła się 0z moją pomocą. Po prostu nie dałam mu mleka, kręcił się całą noc, a następna już była ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka