Dodaj do ulubionych

Spanie na brzuszku

14.09.04, 23:29
Witam!

Moja prawie 4-miesieczna coreczka polozona do snu sama przewraca sie od
miesiaca na brzuszek i z wielka checia spokojnie tak zasypia. Mnie to
przeraza, zaraz wyobrazam sobie jakies czarne scenariusze, ciagle nasluchuje
czy oddycha itd., Niestety kazda proba przewrocenia jej spowrotem na plecki
konczy sie glosnym placzem. Czy pozwalac jej spac na brzuszku? Prosze o rady!

Pozdrawiam,
Grazyna
Obserwuj wątek
    • wadera77 Re: Spanie na brzuszku 15.09.04, 00:04
      a dlaczego nie? moj maly spi na brzuchu od 3.tygodnia zycia i nie bylo ANI
      JEDNEJ nocy, zeby spal na plecach - przewrocony na plecy od razu sie budzi.
      Trzymiesieczne dziecko jest na tyle silne, aby uniesc glowke. Wierze, ze Cie to
      przeraza, bo ja pierwsza nocke mialam z glowy! ale potem dziekowalam mamie, ze
      mnie na to napmowila, bo w nocy nie musialam czekac, az mu sie odbije...smile a
      maly pozycje na brzuszku pokochalsmile
    • la_lunia Re: Spanie na brzuszku 15.09.04, 07:58
      ja tak troche nie na temat ale .... moja ma 3 mce i tydzien i nie umie sie
      przewrcac
      wiec zazdroszcze smile
      a na bruszku spi w dzien
      w nocy zawsze na pleckach
      • joasiiik25 Re: Spanie na brzuszku 15.09.04, 08:59
        moj Kacper od 3 tyg zycia spi na brzuszku,przesypia w takiej pozycji cale noce-
        nic sie nigdy nie stalo i spi spokojnie(no teraz czasami budzi sie na pleckach
        lub na boczku-przekreca sie)

pozdrawiam Asia mama 4,5m Kacperka
    • katklos Re: Spanie na brzuszku 15.09.04, 12:06
      Z moim synkiem jest tak samo. ma teraz 8 miesięcy i odkąd skończył miesiąc spi
      tylko na brzuszku- na plecach od razu się budzi.niepokoi mnie tylko jedno-
      zauważyłam, że na czole pojawiło mu się takie pionowe zgrubienie ( od nosa w
      górę) i obawiam sie cz to nie efekt ugniatania miękkich jeszcze kośći główki.
      CZy któraś z Was zauważyła coś podobnego?
      Pozdrawiam
      Kasia i Bartoszek
      • smutnazona Re: Spanie na brzuszku 15.09.04, 12:10
        przeciez dzieci spiacy na brzuszku przekladaja sobie glowke i nie spia na nosie
      • agnieszka33 Re: Spanie na brzuszku 15.09.04, 21:09
        Cześć, moja Ola też spała tylko na brzuszku i niestety tez ma takie zgrubienie,
        lekarka stwierdziła ze to genetyczne ale wątpiłam w tę diagnoze i miałam racje
        bo młodszy synek tez spał na brzuchu i gdu zaczęło sie robić to samo
        zaprzestałam kładzenia do snu na brzuszku i kształt czoła juz sie nie
        pogorszył. Ale nie martw sie gdyz Ola wygląda dziś normalnie (9lat), to sie po
        prostu wyrównało, a poza tym ma dużo ladniejszą główke od Kuby, bo jemu sie
        troche z tyłu spłaszczyła od spania na plecach, więc i tak żle i tak nie
        dobrze!!
    • kjasja Re: Spanie na brzuszku 15.09.04, 12:17
      moj maluszek spi od urodzenia tylko na brzuszku, z tym,ze kupilismu monitor
      oddechu(polecam) i mamy spokój...a wczesniej tez co chwile latałam patrzec czy
      piotrus oddycha....
      pozdrawiam
      • anikwaw Re: Spanie na brzuszku 15.09.04, 13:24
        Też polecam monitor oddechu. Wyczytałam kiedyś, że przy spaniu na brzuszku
        maleństwa częściej zapadają na bezdech (przez ucisk na klatkę piersiową.
        Ponieważ ja jestem panikara to wstawałam kiedyś co godzinę sprawdzać czy mały
        oddycha...Mąż kupił w końcu monitor oddechu cobym się na bezsenność nie
        wykończyłasmile)) Teraz nie mam juz takiego stresa jak dziecko śpi na brzuszku.
        Polecam ten super wynalazek wszystkim mamom, które mają stresiki, że dziecko na
        brzuszku się udusismile

Pozdrawiam,
        Ania & Kubek ( 8miesięcy)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka