Dodaj do ulubionych

Stałe posiłki

01.10.15, 14:25
Witam
Nie wiem co juz robić moje dziecko nadal nie chce jesc nic innego tylko mleko. Próbowaliśmy juz wszystkich metod dawaliśmy jej swoje jedzenie , ze słoiczków i nawet w kawałeczkach zeby mogła chwytać w rączkę ale nic to nie dało. Nie wiem moze złe robię i za duzo mleka jej podaje. Ona juz ma 9 miesięcy i nic nie lubi.
Czy jesli nie zje obiadku ńie powinnam dawać mleka do następnego posiłku ? Przeczekać pomimo ze jest głodna i płacze?
Obserwuj wątek
    • sfornarina Re: Stałe posiłki 01.10.15, 16:02
      Próbowałaś dać w łapę tosta z masłem?
      Albo miękkie owoce, maliny w całości na przykład?
      • nowa1230 Re: Stałe posiłki 01.10.15, 16:43
        Tosta z masłem to nie ale owoce tak i nie wzięła nawet do buzi. Deserów to wogole nie je jesli jej podamy , kwasi sie
        • sfornarina Re: Stałe posiłki 01.10.15, 18:03
          U nas jeszcze hitem jest makaron z sosem pomidorowym - dokładnie tym, który gotuję dla siebie.
          Z tym, że makaron musi być do łapy - duże rurki albo świderki - inaczej młody będzie pluł smile
    • onka14 Re: Stałe posiłki 01.10.15, 16:48
      U nas bylo/jest podobnie, a mala ma prawie 11 miesiecy. Z tym ze u nas jest kp i nie ma opcji nie dacsmile awanturuje sie ze hejsmile
      Ale metoda prob i bledow znalazlam pokarmy, ktore je. Szalu nie ma ale cos tam zjada.
      Bardzo lubi jogurt naturalny z owsianka. Generalnie dzieci chyba lubia jogurty i zawsze mozna w nich cos przemycicsmile lubi tez kotlety mielone- smazone niestety - pytalam o to lekarki, powiedziala ze skoro nie chce miesa w innej postaci to moze jesc te kotlety. W kotletach przemycam warzywa (proporcje pol na pol). Takze moja rada jest taka ze musisz szukac i kombinowac chociaz czasami rece opadaja jak sie czlowik nagotuje a dziecko pluje. U nas tez powoli widze poprawe- ostatnio u znajomych, przy innych dzieciach,ktore jadly potrafila zjesc i zupe i makaron z miesemsmile
    • ilianna Re: Stałe posiłki 02.10.15, 10:39
      9 miesięcy to jeszcze małe dziecko. Ma pić mleko i próbować/bawić się innym jedzeniem.
      Spisz dokładnie co je przez cały dzień i ile mleka pije.
      Jecie razem? Siada już samodzielnie? Jak ząbkowanie?
      • nowa1230 Re: Stałe posiłki 02.10.15, 15:17
        Siedzi sama. Ma juz 4 zabki.
        Raczej sama je.
    • mag1982 Re: Stałe posiłki 02.10.15, 14:13
      Miałam to samo ze starszą. Do roku była praktycznie na moim mleku, później powoli coś drgnęło ale jadła bardzo wybiórczo. Mogłaby cały dzień jechać na suchym makaronie i suchej bułce. Po 3 r. ż. stopniowo zaczęła rozszerzać jadłospis i teraz w wieku 4,5 roku je już dość różnorodnie ale i tak mniej niż 1,5 roczna siostra.
      Z doświadczenia powiem Ci, że przeczekać, zachęcać ale nie zmuszać. Ja dopiero po 2 r. z. Zaczęłam naciskać, żeby córka zjadła coś z obiadu zanim dostała mleko.
      • katica1 Re: Stałe posiłki 02.10.15, 21:11
        Dobrze czytac. Moja coreczka ma niemal dwanaście miesięcy, pierś to 99 procent jedzenia. Zaczynamy właśnie żłobek. Mam nadzieję, że tam naskoczy.
        • nowa1230 Re: Stałe posiłki 03.10.15, 08:41
          Tzn co masz na myśli dobrze czytać
          • katica1 Re: Stałe posiłki 03.10.15, 14:39
            Dobrze czytać, że u mag1982 córa jakoś naskoczyła, choć lekko nie było. Ja teraz jestem bardzo już zmęczona, a tu zaczynamy żłobek, a dziecko nie je. Po prostu nie je. A i bez tego jest dużo stresu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka