Dodaj do ulubionych

chusta dla noworodka, jaka?

29.10.15, 13:30
Cześć smile za chwilę znów wrócę na niemowlaka smile mam pytanie do mam chustowych: czy dla noworodka wystarczy mi tkanka długa natibaby? czy może lepsza byłaby elastyczna? Nie mam doświadczenia z noworodkiem w chuście, bo starszą nosiłam tak od 9 miesięca dopiero. Teraz z racji tego, że nie kupuje podwójnego wózka, a prowadzę dość aktywny tryb życia, tak sobie wymyśliłam, że maluch w chuście, prawie dwulatka za rączkę lub w spacerowce. Całe szczęście, że pies bez smyczy lata hehe.
Obserwuj wątek
    • panizalewska Re: chusta dla noworodka, jaka? 29.10.15, 13:47
      A jak tam sobie chcesz wink Niezłe elastyczne ma Pentelka na Allegro, dobre i dla budżetu wink Wiązanie bajecznie proste, moim zdaniem dla noworodka lepsza, bo najpierw wiążesz, a potem tylko wsadzasz dziecko. A w tkaną to trzymasz i jednocześnie wiążesz (kieszonkę / kangurka) dziecko się gibie i wkurza bardziej. Z podwójnego doświadczenia wink
      • tola2014 Re: chusta dla noworodka, jaka? 29.10.15, 15:22
        No właśnie rzuciła mi się w oczy ta Petelka. Pomyślę smile
    • illegal.alien Re: chusta dla noworodka, jaka? 29.10.15, 14:53
      Przy corce mialam close caboo, jako nowa w swiecie chust. Sprawdzalo sie super.

Dla syna nie kupowalam juz, mialam od razu tkana, noszony od pierwszego dnia smile ale corke nosilam duzo, czesto i w roznych ustrojstwach, wiec doswiadczenia mialam bardzo duzo smile
      • tola2014 Re: chusta dla noworodka, jaka? 29.10.15, 15:25
        Widzisz moje doświadczenie raczej średnie. I tak planuję zaprosić doradcę chustowych. Starszą nosiłam głównie z przodu. Na plecy jej nigdy sama nie wrzucilam. Zawsze z asekuracja. Zastanawiam się czy ten elastyczność obejmie męża, a chłop jak dąb smile
        • illegal.alien Re: chusta dla noworodka, jaka? 29.10.15, 15:36
          Obejmie smile
          Ja przy synu zaczelam chodzic na spotkania chustowe i doradzac innym mamom smile Przetestowalam, a przynajmniej pomacalam dziesiatki ustrojstw do noszenia wink
          • tola2014 Re: chusta dla noworodka, jaka? 29.10.15, 15:54
            A ten elastyk może być używany? Czy lepiej nową?
            • illegal.alien Re: chusta dla noworodka, jaka? 29.10.15, 16:03
              Moze byc smile
              Z elastykiem jest tak, ze uzywany nie jest juz tak elastyczny jak nowy - co ma swoje wady (brak elastycznosci wink) a ma i zalety (nie straci juz na elastycznosci i sie nie wyciagnie).
              Ja mialam caboo (ktore jest elastykiem tak naprawde, tylko zszytym w krzyz) uzywany i byl ok smile
              • panizalewska Re: chusta dla noworodka, jaka? 29.10.15, 18:35
                A to zależy jak poprzednie dziecko wyciągnie. Ja bym gwarancji żadnej nie dała, bo moje to ruchliwe szatany tongue_out
    • mistress9 Re: chusta dla noworodka, jaka? 04.11.15, 15:10
      dziewczyny, dajcie sobie spokój z elastykami. one i tak poniosą dziecko do 6-8kg i może się prędko okazać, że trzeba będzie kupić chustę tkaną. od razu polecam albo tkaną wiązaną, albo kółkową. elastyk, choć tani, to i tak strata pieniędzy.
      • panizalewska Re: chusta dla noworodka, jaka? 05.11.15, 13:49
        No dla mnie nie strata. 70 zł na pół roku to trochę ponad 10 zł na miesiąc. Bez przesady. A wygoda upychania wiotkiego malucha (subiektywnie, na dwójce własnych dzieci) dużo większa.
        • mistress9 Re: chusta dla noworodka, jaka? 05.11.15, 17:19
          niektóre maluchy już w 4msc mają te 6 kg albo trochę więcej, więc się zwyczajnie nieopłaca. wydasz 150-200 i masz chustę na całe chustonoszenia. a i zamotanie malucha jest jednak łatwiejsze niż upchanie go do odpowiedniej pozycji w elastyku. też z doświadczenia, bo mieliśmy i jedną, i drugą, i kółkową.
          • giba116 Re: chusta dla noworodka, jaka? 10.11.15, 13:40
            Zgadzam sie. Przed porodem tez zastanawialam sie czy dokupic elastyka, bo tkana mam po starszej corce. Dobrze, ze sie wstrzymalam bo syn tak przybiera, ze 6 kg wazy majac 7 tygodni.
            • alicjaala1980 Re: chusta dla noworodka, jaka? 12.11.15, 13:45
              Najlepsza elastyczna. Rośnie z dzieckiem, i wydaje mi się taka bardziej bezpieczna.

Zapraszam na lencia.pl
    • paskud_agg Re: chusta dla noworodka, jaka? 05.11.15, 10:26
      mam pytanie do mam chustowych:
      > czy dla noworodka wystarczy mi tkanka długa natibaby?

Mam dwie długie Natibaby. Dziecko noszę od 11. dnia (wcześniej nie miałam siły po porodzie), elastykami sobie głowy nie zawracałam, bo to rozwiązanie na krótko. Wiązanie kieszonka lub kangurek (tego drugiego akurat ja nie lubię) dla takiego malucha i siuu!
    • amiralka Re: chusta dla noworodka, jaka? 05.11.15, 16:54
      A ja zamiast elastyka dokupilabym kolkowa. Mozna wygodnie w niej karmic na przyklad.
      • tola2014 Re: chusta dla noworodka, jaka? 10.11.15, 20:24
        Miałam kulkowa natibaby, ale sprzedałam sad kiepsko mi się nosiło starszą córkę na biodrze. Bolał mnie kręgosłup, ale córka ważyła wtedy coś około 10 kg. To nie to co 4. Tez była tkanka, jakoś sobie z nią nie rodziłam. Szkoda ze nie wpadłam wtedy na pomysł z doradcą chustowym. Pewnie coś źle robiłam.
        • tola2014 Re: chusta dla noworodka, jaka? 10.11.15, 20:25
          O matko kółkowa. Telefon mi swiruje wink
          • amiralka Re: chusta dla noworodka, jaka? 10.11.15, 20:37
            Nie przejmuj się, wyobraziłam sobie, że chusta miała nadrukowane "kulki" wink Ja uwielbiam kółkową na krótkie transporty, dotychczas mojego półtoraroczniaka tak noszę, jak ma etap - chce chodzić ale i chcę być noszony. Ale fakt - ciężkie dzieci w tym tylko chwilę, bo to nierównomierne obciążenie kręgosłupa. Poza tym trzeba dobrze zrobić ten hamak, czy jak to mówiła moja koleżanka "majtki" pod pupą. Bardzo często widuję maleństwa w tych chustach jak w wisiadłach.
    • 4kala Re: chusta dla noworodka, jaka? 10.11.15, 13:08
      Hej dziewczyny, troszke odbiegne od tematu.
      Jakie wiazanie najlepsze bedzie dla 3 tygodniowego malucha? Dostalam chuste w prezencie, z instrukcja po niemiecku i niestety nie ogarniam zbyt tematu a bardzo chcialabym nosic corke w chuscie smile
      • illegal.alien Re: chusta dla noworodka, jaka? 10.11.15, 13:32
        Kieszonka albo kangurek smile (jezeli chusta tkana, jezeli elastyczna to tylko kieszonka).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka