Dodaj do ulubionych

termometry douszne

23.09.04, 10:20
Rozwazam zakup termometru dousznego dla 2-miesiecznej
coreczki. Poradzcie prosze:
czy termometry te podaja wiarygodny pomiar?
jaki model jest najlepszy?
Podziecie sie swoimi opiniami, prosze?
Jak mierzycie najczesciej temperature? Rteciowym w odbycie 7 min?
Obserwuj wątek
    • kasia.filip Re: termometry douszne 23.09.04, 11:07
      My mamy SAMSUNG kupiony przez internet www.tanimarket.pl za ok.130 zł.
      U nas się sprawdza pomiar trwa sekundę.
      Polecam!

• klubiale1 Re: termometry douszne 23.09.04, 12:38
      A ja mam Philipsa i jakoś nie umiem się nim posługiwać. Niby robię jak jest
      napisane, ale wyniki mam za każdym razem inne ,a na dodatek mało wiarygodne tzn
      wychodziło mi ok 35-36stopni. Mierzę więz elektronicznym też Philipsa,ale
      normalnym pod pachę lub do pupy i wyniki są Ok.
    • hratli Re: termometry douszne 23.09.04, 12:42
      ja mam termometr firmy braun i nie jestem zadowolona - za kazdym razem wychodzi
      cos innego. jedem zly ruch i pomiar nieprawidlowy. trzeba kilka razy sprawdzac
      i wtedy znalezc odpwowiednia temperature.
    • bognarek4 Re: termometry douszne 23.09.04, 12:53
      Mierzenie termometrem dousznym nie jest takie proste - trzeba go włożyć do
      przewodu słuchowego pod odpowiednim kątem. Trzeba mieć naprawdę niezłą wprawę.
      Bardziej polecam termometry smoczkowe lub zwykłe, elektroniczne, mierzące w
      kilkanaście sekund.
      Pzdr bognarek
    • kikamama Re: termometry douszne 23.09.04, 13:15
      a ja zawsze robie tak-przykladam dziecku termometr w listku(w aptece okolo 4 zł)
      i wtedy najszybciej wiem czy jest temperatura czy nie.Mam tez douszny ale
      uzywam go dopiero gdy ten w listu pokaze ze jest powyzszona temp.Pozdrawiam
    • fifii Re: termometry douszne 23.09.04, 14:05
      Rzeczywiście trzeba chyba mieć wprawę w mierzeniu temp termometrem dousznym. Ja
      kupiłam Browna przez internet za 160 zł - temp rózniły się od nawet znacznie a
      ja nie wiedziałam w końcu który pomiar jest prawidłowy.Moja mała miała katarek,
      pediatrzy pytali o temp a ja nie potrafiłam powiedzieć czy jest w końcu czy nie
      i ile sama strasznie się stresując. Pediatra powiedział, że ten termometr to
      owszem wykorzystam jak niunia podrośnie a tymczasem najpewniej w pupce zwykłym
      term.(odejmujemy od wyniku 0,5 stopnia). Lekarka pokazała jak wkładać. Otóż
      nóżki ugięte w kolankach podciągnąc do brzuszka i zwilżony olejem lub parafiną
      termometr włożyć na długość zwężenia term. Pare minutek i NAJBARDZIEJ dokładny
      wynik. Moje dziecko nawet polubiło to mierzenie chyba z powodu pozycji (ma
      kłopoty z bączkami).
      Takie moje doswiadczenia w tym temacie.
      Pozdrawiam
      Fifii
      • fifii Re: termometry douszne 23.09.04, 14:06
        Zapomniałam dodać, że moja Matysia ma 7 tyg.
        • capribb Re: termometry douszne 29.09.04, 12:22
          Dziekuje za porady.
          Rozumiem, ze najlepiej pozostac przy termometrze tradycyjnym, rteciowym.
          • lgosia1 Re: termometry douszne 29.09.04, 12:41
            o jejku ile złych opinii - ja tam jestem zachwycona!!!!! Pomiar trwa niecałą
            sekundę. A przy wierzgającym i kręcącym się dziecku mierzyć temp. kilka minut
            to chyba koszmar!!!! No i co z tego, że nawet by było trzeba sprawdzić temp.
            termometrem dousznym 3 razy. Tracę 3 sek.
            U mnie akurat pomiary są zbliżone. I jeśli wychodzi temp. 36,0 lub 36,1 lub
            35,9 to to chyba nie jest jakaś straszna różnica. No i trzeba pamiętać, że nie
            można przyrównywać temp. mierzonej w uchu do temp mierzonej w pupie tak samo
            jak nie można porównywać temp. mierzonej w pupie do temp. mierzonej pod pachą.
            Przecież w zależności od tego gdzie się mierzy temperatura różni się nawet o
            ponad stopień. W książce "Pierwszy rok z życia dziecka" jest dokładnie
            rozpisane ile trzeba dodawać lub ile odejmować przy pomiarach by zrównać pomiar
            do temp np mierzonej pod pachą. Nie można na podstawie różnic temperatury w
            uchu i pupie twierdzić, ze termometr do ucha jest zły i niedokładny!!!!!
    • lgosia1 Re: termometry douszne 29.09.04, 12:30
      polecam poczytać:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=583&w=15645086&a=15656676
    • mkolaczynska Re: termometry douszne 29.09.04, 14:22
      Ja zawsze sprawdzam termometrem w listku, a jak coś jest nie tak to sprawdzam
      rtęciowym żeby było dokładniej(ten w listku pokazuje tylko N, 37,38,39,40,41)A
      swoją drogą ciekawe kto wymyślił termometry do uszka dla niemowlaka, jestem
      protetykiem słuchu i wiem że uszka niemowlaka mają całkiem proste kanały
      słuchowe(u dorosłego człowieka mają one kształt litery s) więc bardzo łatwo
      zrobić dziecku tak krzywde- ja tam bym nie ryzykowała
      Pozdrawiam
      • lgosia1 Re: termometry douszne 29.09.04, 23:06
        termometru dousznego nie wciska się wgłąb ucha dziecka tylko przykłada do ucha.
        Termometry mają na tyle grubą końcówkę, że nawet nie jest możliwe jakiekolwiek
        wciśnięcie do ucha nawet na milimetr. A ciekawa jestem jak tam z
        bezpieczeństwem dziecka z termometrem w dupci, który trzeba trzymać na dodatek
        kilka minut????
        • mkolaczynska Re: termometry douszne 01.10.04, 14:15
          Zgadzam się nigdy bym dziecku nie włożyła termometru do pupy. Wkładam termometr
          do rączki dziecka i tarzymam jego piąstke w mojej ręce.
          Pozdrawiam
    • ewabart Re: termometry douszne 01.10.04, 17:00
      my zakupilismy brauna za 229 zl douszny 1 sek i jestem bardzo zadowolona,
      naprawde warto, gdyz po paru razach latwo nabiera sie wprawy i pomiary sa
      dokladne
      pozdrawiam,
      ewa
      • edalia Re: termometry douszne 01.10.04, 20:54
        mam brauna takiego
        www.healthsavers.co.uk/products/health/braun/images/BRIRT3520.gif
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się