Dodaj do ulubionych

kiedy witamina D szkodzi

20.05.16, 12:13
dawałam synkowi (4 m) już prawie wszystkie możliwe opcje witaminy D, do wypróbowania został jeszcze Devikap w kroplach, powodują one u niego silne bóle brzucha. Co robić, jeśli i Devikap zawiedzie? Nie podawać wcale? Ma zalecone wyraźnie podawanie D + DHA. Nie wiem jak to rozwiązać, nie mogę patrzeć jak się męczy. Dawałam rano - koszmarny dzień, dawałam wieczorem - noc tragedia, wybudzał się co godzinę, ulewał, puszczał bąki, zrobił ni z tego ni z owego kupę o godzinie, kiedy zwykle śpi w najlepsze.
Obserwuj wątek
    • lee_a Re: kiedy witamina D szkodzi 20.05.16, 12:56
      a spróbwałaś Vigantol? U nas pomógł.
      • sanrio Re: kiedy witamina D szkodzi 20.05.16, 15:32
        nie, boję się, bo kiedy ja brałam Vigantol miałam koszmarny ból żołądka.
    • rulsanka Re: kiedy witamina D szkodzi 20.05.16, 15:10
      A jesteś pewna, że to d3 szkodzi a nie dha? Bo d3 czasem szkodzi, ale głównie te kapsułkowe, bo tam jest więcej oleju. No i wrażliwsze są dzieci do ukończenia 3m. Ty masz dziecko spore, dajesz jedną kropelkę, to nie powinno mieć znaczenia.
      Jeśli karmisz piersią to dha lub inne formy NNKT możesz dostarczyć ze swoim mlekiem. Ja po dłuższej analizie doszłam do tego, że najlepszy jest olej z lnianki, ma najlepsze proporcje omega 3 i 6. Roślinne omega 3 jest bardziej wartościowe od dha, bo może się przekształcić w dha ale ma też inne funkcje.
      • sanrio Re: kiedy witamina D szkodzi 20.05.16, 15:31
        tak, ponieważ z dha dałam tylko raz, przedwczoraj. No i dawałam tylko kapsułkowe, Devikapu jeszcze nie próbowaliśmy. Dziecko może i spore, ale wcześniak (korygowane 2,5 miesiąca) i ma refluks. Spróbuję ten olej spożywać, ale głównie mi chodzi o witaminę. Jeśli nie będę podawać w ogóle to co? Krzywica tak od razu? Ja suplementuję D3 dużymi dawkami, bo miałam skrajne niedobory, może coś z tego syn wypija z mlekiem?
        • babybump Re: kiedy witamina D szkodzi 20.05.16, 17:54
          Ostatnio czytałam, że wit D3 przechodzi do dziecka przez mleko matki. To były jakieś nowe badania, zaraz spróbuję znaleźć ten artykuł. Ale dawka byłą dosyć sporo, coś ok 8000 o ile dobrze pamiętam.
          • babybump Re: kiedy witamina D szkodzi 20.05.16, 17:57
            www.reuters.com/article/us-health-breastmilk-vitamin-d-idUSKCN0S11PJ20151007
            • sanrio Re: kiedy witamina D szkodzi 21.05.16, 19:35
              właśnie sprawdziłam, nawet w ulotkach np. Vigantolu jest napisane, że przenika do mleka, ale zastanawiam się czy rzeczywiście to wystarczy. Ja biorę mega dawki - 8000 IU, także jest nadzieja wink
    • poszka Re: kiedy witamina D szkodzi 22.05.16, 20:51
      Jeśli chodzi o witaminę D to słyszałam że powinno się ją rozcieńczać ja jak ją podawałam to od razu do piersi przykładałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka