Dodaj do ulubionych

LEŻACZEK SPOSOBEM NA ULEWANIE SIE?

30.09.04, 10:59
Dzień dobry!mam dwumiesięcznego synka, który jest małym głodomorkiem. Po
jedzeniu często mu sie ulewa. Lekarz zalecił, zeby nosić małego w pozycji
pionowej,podkładać pod główke poduszeczkę oraz żeby sprawić mu leżaczek i
jaknajczęściej na nim leżał. Czy to dobry pomysł z tym leżaczkiem? Czy dzieci
chcą na nim leżeć?Nasz Szymuś najlepiej czuje się na rękach, nie przepada ani
za swoim łóżeczkiem, ani za wózkiem ani za nosidełkiem. Ale jakby ten
leżaczek miał być lekarstwem na to uciążliwe ulewanie sie to moze warto było
by go kupić???
Obserwuj wątek
    • magdaijulia Re: LEŻACZEK SPOSOBEM NA ULEWANIE SIE? 30.09.04, 14:01
      Hej
      Ja kładłam Julię odkąd skończyła miesiąc na leżaczku; niemowlę leży w pozycji
      wyprostowanej ale ma nieco wyżej głowę więc to pomaga przy ulewaniach; Julia
      lubiła leżaczek i ja też go lubiłam bo mogłam mieć Małą przy sobie jak byłam w
      innych pomieszczeniach niż jej łóżeczko; to dobry pomysł taki leżaczek; później
      karmiłam ją w leżaczku dopóki nie umiała sama siedzieć w krzesełku; można też
      pobujać leżaczek i maluch się uspokaja
    • wiktoria76 Re: LEŻACZEK SPOSOBEM NA ULEWANIE SIE? 30.09.04, 14:38
      Witaj
      miałam podobny problem z moją sześciotygodniową córeczką. Rozwiązałam go trche
      inaczej, mianowicie podlożyłam pod nogi łóżeczka dwie równej grubości książki
      stwarzając tym samym równię pochyłą, metoda okazała się skuteczna.Nie wiem do
      jakiego lekarza chodzisz ze swoim synkie, ale pierwsze słysze żeby podkładać
      dziecku pod główke poduszeczki, jak bedzie starsze to i owszem. leżaczek moze
      jest dobry, ale zanim go kupisz spróbuj tego o czym napisałamsmile Ważna rzecz-
      zawsze po jedzeniu dziecko powinno odbić,jeśli nie odbije wtedy wieksze jest
      prawdopodobieństwo, że uleje.Moją małą biore na siebie jakieś 10 minut po
      jedzeni, nie zaraz po karmieniu bo uciskanie brzuszka jak pokarm jeszce sie w
      nim nie ulożył nie jest wskazane. Jeszcze jedno- bezpośrednio po jedzeniu
      ukladaj dziecko na przwy boczek. Zycze powodzeniasmile daj znać czy jest lepiej,
      jeśli skorzystasz z mojego sposobu. Pozdrawiamsmile
      • monika.pap Re: LEŻACZEK SPOSOBEM NA ULEWANIE SIE? 30.09.04, 21:07
        WITAJ!
        WIDZISZ JA LEZACZEK ZAKUPILAM JUZ PRZY PIERWSZYM DZIECKU,Z TYM ZE TAKI KTORY MA
        SZTYWNA DESECZKE NA PLECKACH I OPRUCZ TEGO POSIADA KOLECZKA.PRZY SYNKU OKAZALO
        SIE ZE MA REFLUKS ZOLADKOWY I MALO TEGO ZE ULEWAL TO MIAL BARDZO PODRAZNIONA
        KRTAN.I LEZACZEK SIE SPRAWDZIL(DO TEJ PORY SIE SPRAWDZA JAK MALY JEST
        ROZDRAZIONY NIEMOZE SAM ZASNAC TO GO BUJAM)
        ALE JAKIS CZAS TEMU OGLADALAM PROGRAM ZE DZIECI MAJACE PROBLEM ULEWANIA POEINNY
        SPAC POD JAK NAJWIEKSZYM KATEM (MIN.30 ST.)PO KARMIEMIU NIEPOWINNO SIE DZIECKA
        POKLEPYWAC TYLKO EWENYUALNIE MASOWAC I ODBIJAC MALENSTWO W POZYCJI PIONOWEJ.BYL
        TAM TEZ POKAZANY TAKI SMOCZEK DO BUTELIK KTOREGO U NAS W POLSCE NIEWIDZIALAM
        ALE JAK KARMISZ PIERSIA TO POSTARAJ SIE MALENSTWO KARMIC W MIEJSZYCH ILOSCI A
        CZESCIEJ(WIEM ZE AKURAT TO NIEJEST LATWE BO MOJ KUBA TEZ BYL PASIBRZUCHEM)
        POZDRAWIAM I ZYCZE POWODZENIA
        • wadera77 Re: LEŻACZEK SPOSOBEM NA ULEWANIE SIE? 30.09.04, 23:45
          Maly strasznie ulewa (ma skonczone 5 m-cy i tydzien i nadal ulewanie jest tak
          samo mocne, jak na poczatku) Po polozeniu go w lezaczku zauwazylam, ze mnie
          ulewa. Jednak jak dlugo moze lezec? mimo, ze sobie tam lezy to potem go biore
          na rece i i tak ulewa.... Moze u Was bedzie inaczej? nie wiem.
          • magdalena1811 Re: LEŻACZEK SPOSOBEM NA ULEWANIE SIE? 01.10.04, 09:48
            Cześć dziewczyny! Kupiliśmy wczoraj leżaczek. Mały nie jest nim zachwycony ale
            trochę poleguje. I chyba ulewanie faktycznie się zmniejszyło. Dziękuję za
            porady.
            • renpul Re: LEŻACZEK SPOSOBEM NA ULEWANIE SIE? 01.10.04, 10:57
              Mój Grześ ma teraz 8 miesięcy i czasem zdarza mu się ulać. Ulewał strasznie -
              początkowo myślałam, że było to związane z alergią na mleko krowie, która
              wyszła u niego w drugim miesiącu, ale na Nutramigenie też ulewał. Przeczytałam
              gdzieś o Nutritonie (mączka chleba świętojańskiego - dość dorogie ale wydajne)i
              zagęszczałam mu tym jedzonko. Było dużo lepiej, później też w ramach
              oszczędności zagęszczałak trochę kleikiem ryżowym (po Nutritonie było lepiej)i
              właściwie do dziś każdą butlę mu trochę zagęszczam i jakoś sobie radzimy. Mały
              przybiera na wadze więc nie ma się czym martwić. Jeżeli chodzi o odbijanie to
              zawsze tego pilnowaliśmy ale itak ulewał. Łóżeczko stało na książkach i
              kładliśmy małego w leżaczku - co wybiła nam z głowy rehabilitantka bo mały miał
              asymetrię i zjeżdzał na jedną stronę. Poza tym - nie należy takiego małego
              dziecka zbyt wysoko układać bo może się pokrzywić. Ze względu na asymetrie
              kazała go kłaść całkiem płasko - i bądź tu mądry (?) robiliśmy i tak i tak.
              Nigdy nikomu do końca nie dogodzisz. Rób tak jak widzisz, że pomaga dziecku.
              Pozdrawiam
        • magdalena1811 Re: LEŻACZEK SPOSOBEM NA ULEWANIE SIE? 01.10.04, 14:57
          Monika, a jak wybadałaś że Twój synek ma refluks żołądkowy????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka