Dodaj do ulubionych

8 miesiąc

06.11.16, 10:06
Powiedzcie jakie macie doświadczenia odnośnie snu waszych niemowląt w 8 miesiącu życia? Syn niedługo ukończy 8 miesięcy... Dotąd zasypiał ładnie na drzemki sam, na noc również. A ostatnie 2 tygodnie to równie pochyła. Jest coraz gorzej ze snem, ma trudności z zaśnięciem samemu. Jest więcej pobudek w ciągu nocy. Syn od 2 tygodni siada sam, a od kilku dni zaczyna raczkować i podciągać się na rączkach. Jest mocno pobudzony, dużo ćwiczy...
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: 8 miesiąc 06.11.16, 10:39
      Masz odpowiedź. Rozwija się intensywnie, to nie ma czasu na spanie. Przejdzie.
      • mama_mil Re: 8 miesiąc 06.11.16, 10:53
        U was też teraz jest gorzej ze snem?
        • ela.dzi Re: 8 miesiąc 06.11.16, 14:28
          Teraz tak, ale tym razem, to przez zęby. Jeden i drugi syn miał gorszy okres spania, gdy nabywali wiele umiejętności naraz. Po prostu mózg nie wyrabia z natłokiem informacji.
    • angeika89 Re: 8 miesiąc 06.11.16, 15:58
      <Jest mocno pobudzony, dużo ćwiczy...

Tu masz odpowiedź.
      W różnych artykułach można poczytać o kryzysie ósmego miesiąca. Jest to normalne i z całą pewnością minie.
    • rosynanta Re: 8 miesiąc 06.11.16, 16:30
      Moje ma 6,5 miesiąca, zasypianie trwa teraz dłużej, a drzemki się skróciły (dawniej 45-55 minut, teraz 30-40). Tak jest od 2 tygodni, odkąd pojawiły się pierwsze próby pełzania, a parę dni temu wyszedł pierwszy ząb. Na rączkach się podciąga od paru dni, podnosi pupę, na razie to pierwsze próby, ale już się coś zaczyna.

Pobudek nocnych nie liczę (śpimy razem, karmię na śpiocha, zresztą wróciłam do pracy i częstsze jedzenie ma związek z moją nieobecnością w dzień), ale pora wstawania przesunęła się z 6:30-7 na 5:30-6.

Mamy starszych dzieci mówią, że to normalne i mija. Czytałam też statystyki na blogu Mataja, piszą, że większość dzieci ma przemijające problemy ze spaniem, kiedy się uczy raczkować. PRZEMIJAJĄCE. I tego się trzymajmy smile
      • karonline Re: 8 miesiąc 16.11.16, 15:19
        Ja mam nadzieje ze to minie! Synek ma 8.5 mca i do 2ch tyg budzi się co godzinę! Juz nie daje rady...nigdy nie spal dobrze, zawsze były przynajmniej 2-3 pobudki, potem mieliśmy okres zaczynania dnia o 5, i teraz budzenie co godzinę i non stop cyc, ledwo żyję i juz nawet zaczęłam wysyłać męża by go uspokajal bk ja nie wyrabiam z karmienie co godzinę.
        Synek sporo chorował przez ostatni miesiąc wiec siła rzeczy karmiłam więcej i myślę że się uzależnil od cyca po prostu. Ale też zaczął raczkowac i stawać przy meblach wiec może to ej a skoku rozwojowego. Myślicie że to mnie czy mam wprowadzać drastyczne odstawianie cyca w nocy? Jestem wrakiem człowieka sad
        • mama_mil Re: 8 miesiąc 17.11.16, 20:15
          Miniesmile Ale Moim zdaniem karm np 2 razy w nocy a resztę niech chodzi mąż i usypia bez karmienia. Cyc nie jest niezbędny przez całą noc. U nas już lepiej.
    • mama_mil Re: 8 miesiąc 17.11.16, 20:17
      U nas sytuacja się unormowałasmile Myślę, że miał też infekcję lekką bo miał katar, nie mógł przez to spać. Do tego ten skok. Teraz jest już ok.
      • karonline Re: 8 miesiąc 18.11.16, 11:08
        pocieszylas mnie smile A poki co u nas bez zmian...Dzisiejsza noc była straszna, ja wiem że on nie potrzebuje jedzenia tak często tylko bliskości bo jak wzięlam na ręce to od razu sie uspokoił i zasnął ale jak tylko do łóżeczka odkładałam to ryk, i tak pare razy, w końcu sie poddałam i karmiłam w sumie z 5 czy 6 razy, ale dzis męża włączam bardziej aktywnie bo padam na twarz uncertain
        • mama_mil Re: 8 miesiąc 18.11.16, 12:49
          No rzeczywiście bez sensu się męczyć. Jeśli jest nauczony, że po obudzeniu w nocy zasypia przy piersi to inaczej nie zaśnie.
          • jellyfish85 Re: 8 miesiąc 19.11.16, 01:27
            U nas dokładnie to samo! Synek ma 8 i pół miesiąca i też zaczęły się problemy ze snem mimo że od trzeciego miesiąca zasypiał sam na noc i na drzemki. Ale ja jestem pewna że jest to związane z nowo nabytymi umiejętnościami - umie już siedzieć od miesiąca a jakiś czas temu nauczył się stawać i robić nawet kroki gdy czegoś się trzyma. Jak się go polozy to natychmiast wstaje i nie pozwala mu to usnąć. Zasypia jedynie gdy jest juz kompletnie wycienczony albo gdy go mocno przytule i zacznę bujać, zupełnie jak noworodka. Ale to tez po walce... Ja mam nadzieję ze to w końcu minie, musi minąć! Czasem jak jestem sama w ciągu dnia nie jestem w stanie go polozyc na drzemkę i tak miał pare dni w tym tygodniu kiedy nie spał wcale od około 12 do 20. Totalnie zmęczony, drażliwy, oczy się zamykają a ten wstaje w łóżeczku, eh, cierpliwość mi ćwiczy przy okazji.
            • karonline Re: 8 miesiąc 19.11.16, 15:54
              Ja się tylko boję ze przez ten kryzys w spaniu wyrabiam w dziecku coraz większą zależność od mojego cyca, podczas gdy chciałam wręcz przeciwnie, musze go w ciągu najbliższych 3 mcy odstawić bo wracam do pracy. Dziś 1 karmienie udało się opuścic i mąż go uspil na rekach co też nie jest idealne bo zajęło ponad pół godz..kolejny raz jak nie chciałam karmić i poszedł mąż uspokajal go 45 min przy czym każde odłożenia do łóżeczka kończyło się rykiem j w końcu i tak musiałam nakarmić. ..juz sama nie wiem co robic bo te pobudki trwają już 3 tyg i może z chwilowych trudności w spaniu zrobił się problem na dłużej? sad
              • mama_mil Re: 8 miesiąc 22.11.16, 19:29
                Karonline - Kto to wie. ALe z tego co obserwuję, to dziecko nie przyzwyczaja się do karmienia w nocy. Przynajmniej mój. Ale on potrafi sam zasnąć. I po prostu miewa gorsze i lepsze momenty w spaniu. Moim zdaniem dziecko nie wymusza niczego. Potrzebuje pomocy w zaśnięciu jak go coś boli, czuje dyskomfort itp. Gorzej z tym odstawieniem od piersi. Nie zazdroszczę. Na szczęście ja nie muszę odstawiać...
            • mama_mil Re: 8 miesiąc 22.11.16, 19:30
              Jellyfish85 mój też się szykuje do stawania. Już raz mu się udało w łóżeczku. Myślę, że za jakiś czas czeka nas znów problem ze spaniemsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka