rb_111222333 20.11.16, 15:56 A właściwie to drapie i szczypie. Jak ja tego oduczyć? Jak mówię nie i zabieram jej rączkę, to ona się śmieje i chyba traktuje to jako zabawę, bo za chwilę robi to samo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
melancho_lia Re: Moje dziecko mnie bije 20.11.16, 16:30 Moj mnie gryzł. Ja go odstawiałam od razu na podłogę i mowilam ostro ze nie wolno gryźć. I tak za każdym razem. Ostatnio nie gryzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina021284 Re: Moje dziecko mnie bije 20.11.16, 18:34 U nas jest tak samo ostatnio synek tak pociągnął mnie za włosy i uszczypnął że nie wytrzymałam i wsadziłam go do łóżeczka tłumacząc że zrobił mi krzywdę i siedział tam dobre pół godziny oczywiście sam tylko chodziłam po mieszkaniu żeby mnie widział.Przez cały dzień były takie trzy akcje i za każdym razem wsadzałam go do łóżeczka tak samo tłumacząc i trochę się opanował zdarzy mu się jeszcze ciągnąć za włosy i szczypać ale nie ciągle.Dodam że nie tylko mi tak robił po prostu wszystkim.Odpukać dzisiaj nikomu nic nie zrobił 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Moje dziecko mnie bije 20.11.16, 20:40 Dobrze, że reagujesz, ale chyba warto przemyśleć, czy dajesz dziecku właściwy komunikat. Odstawianie do łóżeczka za karę to nienajlepszy pomysł, bo dziecko będzie myślało, że je karzesz, kiedy będziesz chciała, żeby zasnęło... A ono Ci nie bije dlatego, ze chce skrzywdzic, tylko dlatego, ze nie rozumie jeszcze zasad swiata. Najlepsza kara jest brak nagrody (w postaci Twojej uwagi podczas zabawy) i wyciaganie konsekwencji (jak ciagne mame za wlosy, to sie mna nie zajmuje). Trzeba cierpliwie tlumaczyc, ostrym, stanowczym tonem i z mozliwie spokojna twarza. Mnie moje gryzie i ciagnie za wlosy, bo ogolnie lubi ciagnac rozne zwisajace rzeczy, a koc nie krzyczy, jak sie go ciagnie za fredzle Pilnuje, zeby spinac wlosy, kiedy zajmuje sie dzieckiem, upominam stanowczo i nie robie min, bo wtedy mysli, ze to zabawa. W ostatecznosci odkladam na ziemie i odsuwam sie, mowie, ze nie bedziemy sie razem bawic, bo mnie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Moje dziecko mnie bije 20.11.16, 21:06 Włożenie dziecka na pół godziny do łóżeczka za karę to jakaś piramidalna katastrofa. Po pierwsze to nawet w podejściu, w którym wychowuje się poprzez kary, kara trwa tyle MINUT ile dziecko ma lat. Po drugie łóżeczko powinno kojarzyć się dziecku ze spokojem i relaksem. Z kolei nie do końca się zgadzam z tym, że warto reagować. Owszem, jeśli rzeczywiście dziecko zadało ból, to reakcja jest jakby naturalna. Natomiast na zwykłe pacanie łapką, czy pociągnięcia za włosy, najlepiej w ogóle nie reagować. W miarę możliwości uniemożliwiać dziecku takie akcje, ale bez żadnych zapędów wychowawczych. W pewnym momencie to się znudzi (tym szybciej, im mniej zwracamy uwagi na takie zaczepki), dziecko wyrośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tanja8 Re: Moje dziecko mnie bije 20.11.16, 21:27 Popieram rulsanke, bez przesadnej reakcji, na znudzenie, w miarę możliwości uniemożliwianie. Krótkie spokojne tłumaczenie z marsową miną, metoda zdartej płyty. Trzeba wyczuć. Kary to w ogóle nie moja bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_mil Re: Moje dziecko mnie bije 22.11.16, 18:58 Popieram. Karanie niemowlęcia to w ogóle niewychowawcze. A to dlatego, że taki maluch nie rozumie co się dzieje. Popieram uniemożliwianie. Mówienie nie wolno. I tyle. Rozmowa tłumaczenie a nie karanie! Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Moje dziecko mnie bije 20.11.16, 21:53 Zatrzymujesz rękę ZANIM Cię uderzy, podrapie, itp. Trzymasz rękę i mówisz 'Nie pozwalam, abyś mnie bił. Boli mnie. I tak do skutku. Pamiętaj, aby podkreślać, że to Ty nie pozwalasz, że Ciebie to boli. Zadne tam 'Nie wolno', bo wg kogo niby 'nie wolno'? Dla dziecka to abstrakcja. I nie żadne 'Mamusię boli', tylko 'Mnie boli'. Mówienie w 3ciej osobie tworzy niepotrzebny dystans. Liczy się bycie konsekwentnym. Zawsze zatrzymujesz, zawsze te same słowa, zawsze poważna mina. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Moje dziecko mnie bije 20.11.16, 23:42 Mówienie w trzeciej osobie jest dostosowane do percepcji niemowlęcia i małego dziecka. Umiejętność odczytania, że "ja" to mówiący, a "ty" to jego rozmówca, pojawia się koło 3. roku życia. Nie zawsze da się zatrzymać rękę, bo to wymaga stałej obserwacji. Dziecko noszone na biodrze ma lapkę z tylu, tak samo noszone na rękach. Wtedy można tylko zareagowac na akcję, a nie jej zapobiec. Podloga i ostry ton są ok. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump [...] 21.11.16, 00:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Moje dziecko mnie bije 21.11.16, 00:33 Jak zwykle w sposób subtelny i kulturalny wyrażasz, że masz odmienną opinię niż współdyskutant. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump [...] 21.11.16, 00:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Moje dziecko mnie bije 22.11.16, 19:02 Dlaczego Babybump nie dostaje bana? Jej wypowiedzi są chamskie i obraźliwe. Naprawdę dziewczyny kogoś takiego słuchacie?Uważacie za eksperta? Przecież od niej zieje agresją. To co dopiero czuje jej dziecko? Ktoś taki nie powinien doradzać. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump [...] 22.11.16, 19:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Moje dziecko mnie bije 22.11.16, 19:54 Jesteś agresywna i chamska. Nie pownnas udzielać żadnych rad. Jestem pewna, że tak jak odnosisz się do forumowiczów, tak odnosisz się do dziecka. Eot. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_mil Re: Moje dziecko mnie bije 24.11.16, 10:10 Ja bym raczej opisała Babybump jako oschłą wręcz oziębłą osobę. Z bardzo nikłą empatią w stosunku do innych osób. Zdarza się, że jest również agresywna. Ale tutaj chyba nie ma moderatora. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi mama_mil 25.11.16, 11:31 Ale jest poczta i admini odpowiadają. I rzecz nie w tym, jaki kto ma charakter, tylko jak odnosi się do innych. Przekraczanie granic na dłuższą metę nie będzie akceptowane. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi babybump 25.11.16, 11:29 Widzę, że jednak nie odróżniasz asertywnej szczerości, od chamskiej agresji. Jeśli nie potrafisz rozmawiać z konkretnymi osobami, to sobie je wygaś. Jeszcze jedna skarga na Ciebie lub łamanie zasad zauważone we wpisach, a będziesz zmuszona czasowo odpocząć od forum, skoro nie jesteś w stanie zapanować nad tonem wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
vinca Re: Moje dziecko mnie bije 21.11.16, 00:01 Uważam, że trzeba reagować i za każdym razem mówić stanowcze NIE WOLNO, to boli. My mieliśmy taki okres, że Mała szczypala-nas przestała bardzo szybko bo reagowalismy i nie było na to przyzwolenia. Ale dwie osoby szczypie do dzis-bo właśnie jedna z nich reaguje "ale ciocia cie kocha" a druga się bez sensu cieszy na tym polega wychowanie, żeby jasno i od początku przedstawiać zasady. Dzieci nie są głupie i szybko lapia. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Moje dziecko mnie bije 21.11.16, 08:17 "to boli" A jeśli nie boli? Jasna sprawa, że reagujemy na sprawiany nam ból. I tu reakcja ma prawo być nawet przejaskrawiona, w jakichś sensownych granicach. Przy czym dotyczy to nawet dziecka, które ma prawo jeszcze bardzo mało rozumieć, np. 5m dziecko, które ugryzie w pierś podczas karmienia. Ja wtedy robiłam bardzo złą minę, i podniesionym tonem krzyczałam, "ochrzaniałam dziecko". Natomiast czasem jest tak, że nadmiernie reagujemy na coś, co nie sprawia nam bólu, na zasadzie takiej, że boimy się, że to zachowanie się utrzyma i w ogóle co ludzie powiedzą. W tych przypadkach moim zdaniem nie warto reagować, poza zatrzymywaniem rączki i ewentualnie krótkim "nie". "Dzieci nie są głupie i szybko lapia." I są głupie i nie są. Po prostu rozum nie zawsze dochodzi do głosu. Pewne zachowania są niezależne od rozumu i z nich niestety trzeba wyrosnąć. Mój starszak na przykład gryzł. Było to całkowicie poza sferą jego samokontroli. Gryzł, gdy był przemęczony i odbywało się to w czasie zabawy, zwykłego przytulania. Było to w wieku półtora-2 lata. Czyli dziecko mądre, dużo rozumiejące, a kompletnie nie panujące nad niektórymi zachowaniami. Wiele dzieci gryzie ze stresu, zmęczenia, złości. My reagowaliśmy bardzo stanowczo, syn wiedział o co chodzi, ale gdy był "nakręcony" ugryzienia się zdarzały. Skończyło się, gdy poszedł do żłobka, w wieku 2 lat. Któregoś razu wrócił z wielkim śladem ugryzienia na przedramieniu. Mniej więcej w tym okresie skończyło się jego gryzienie. Ale czy na pewno był związek przyczynowy z dziabnięciem przez koleżankę - nie mam pewności. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Moje dziecko mnie bije 21.11.16, 15:48 W przypadku gdy coś mnie nie bolało ale drażniło i irytowało dokładnie tak mówiłam "drażni mnie to, jest nieprzyjemne". Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina021284 Re: Moje dziecko mnie bije 21.11.16, 21:21 Niestety na mojego syna nic innego nie zadziałało tłumaczyłam, gdy bardzo bolało podnosiłam głos i stanowczo mówiłam że tak nie wolno bo to boli wiecie co robił? Śmiał się i jeszcze mocniej ciągnął szczypał dla niego to była zabawa.Może metoda z łóżeczkiem się nie podoba innym mamą ale u mnie zadziałała dodam ze śpi w łóżeczku normalnie bez żadnych ekscesów. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Moje dziecko mnie bije 21.11.16, 21:53 A jak nastolatek ciebie nie posłucha, to go wsadzisz do więzienia? Nie było jakichś pośrednich rozwiązań pomiędzy podniesieniem głosu a przetrzymywaniem niemowlęcia PÓŁ GODZINY w łóżeczku za karę? Trzeba było położyć na podłodze, a nie w łóżeczku i nie na pół godziny, a na 30 sekund. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Moje dziecko mnie bije 22.11.16, 12:12 A w czym problem, żebyś się odsunęła od niego, jak Cię szczypie? Spięła włosy? Ogólnie uniemożliwiła mu tę "zabawę" i ukierunkowała jego energię na coś innego? Dobrze działają alternatywy. Zamiast "nie ciągnij", powiedz "pobaw się piłeczką". Odłóż na podłogę i pobawcie się w akuku albo w sroczka kaszkę warzyła czy cokolwiek. Pokaż mu inne formy aktywności. Nie napisałaś, ile dziecko ma. To forum Niemowlę, więc pewnie niedużo Z niewiadomego powodu zakładasz, że robi to specjalnie, żeby Ci sprawić przykrość i ból. Skąd ten pomysł, że masz w domu małego psychopatę? Dziecko ciągnie za włosy, bo może. Bo uczy się tym samym tego, jak działa świat. Tak samo ciągnie za frędzle w kocu czy za sznurek w zabawce. Bo zwisa i fajnie jest pociągnąć. Twoją rolą jest nauczenie go, że są rzeczy, za które ciągnąć można, i są rzeczy, za które się nie ciągnie. A czego go uczysz, wkładając do łóżeczka? "Jak próbuję się czegoś nauczyć, to za karę ląduję w łóżku". No świetna lekcja... Metoda z łóżeczkiem nie tyle się nie podoba "mamą", ale jest po prostu skrajnie niewychowawcza. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina021284 Re: Moje dziecko mnie bije 22.11.16, 13:40 Nie napisałam że mam w domu małego psychopatę!!!! Mam w domu jeszcze10 letniego syna i jeśli nie posłucha to nie wsadzam go do więzienia !!!! Robicie ze mnie wredną bez uczuć matkę i nie mam zamiaru wam udowadniać że kocham swoje dzieci!!! Z resztą czytam to forum dosyć długo i stwierdzam że nie można mieć swoich metod wychowawczych bo cię obsmarują !!! Trzeba tańczyć jak ci panie zagrają.Dziecko ma 9miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
indjanek Re: Moje dziecko mnie bije 22.11.16, 15:35 Można mieć swoje metody. Można też wypowiadać swoje zdanie. Myślisz, że po nawet 10 minutach takiej kary dziecko rozumie dlaczego zostało tam wrzucone? Dziewczyny pokazują Ci dlaczego Twoja metoda nie jest właściwa z psychologicznego punktu widzenia. Skoro zakładasz wątek to znaczy że coś nie działa i szukasz porad? A jak je dostajesz to ich nie przyjmujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina021284 Re: Moje dziecko mnie bije 22.11.16, 16:16 Nie założyłam wątku.Proszę poczytać wyżej wypowiedzi a potem się wypowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
indjanek Re: Moje dziecko mnie bije 22.11.16, 16:28 Pomyliłam się. Tak czy inaczej - dla 9 miesięcznego dziecka taka kara jest bez sensu. I tak nie rozumie czemu siedzi zamknięte. Jeżeli zaczyna się tam zajmować sobą to pół biedy. Jeżeli nawet zaprzestało swoich zqchowań to nie łączyłabym tego z karą. Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Moje dziecko mnie bije 23.11.16, 21:29 Dzięki dziewczyny za rady. Ciężko zachować spokój, kiedy mała szczypie mnie z całej siły. Wczoraj zabierałam jej rękę, ale za sekundę łapała mnie znowu. Chyba w takiej sytuacji na chwilkę ją jednak ją trochę odseparować, na tyle, żebym była poza zasięgiem jej łapek. Na razie niestety się nie polepszyło. Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Moje dziecko mnie bije 23.11.16, 22:20 Hubiś gryzł chyba ze dwa tygodnie. Potem mu trochę przeszło. Teraz znowu gryzie. Mam wrażenie ze u niego to z ząbkowaniem jest powiązane bo idą kolejne zęby (ostatni siekacz i chyba trzonowiec u góry). Odpowiedz Link Zgłoś
minkat Re: Moje dziecko mnie bije 25.11.16, 11:04 glosno, odpowiednim tonem "nie", "nie wolno" i posadz ja na podlodze. delikatnie, aczkolwiek stanowczo i energicznie. sadzanie na podlodze jest szczegolnie skuteczne, jak nagle sie okazuje, ze nici z siedzeniem mamie na kolanach to nawet malenkie dzieci zaczynaja wyciagac wnioski. jak zacznie plakac to sie nie przejmuj, krzywda mu sie przeciez nie stala. generalnie musisz byc konsekwentna, wszyscy inni tez i dziecko sie nauczy, ze tak nie mozna. tlunaczenie nie zadziala bo to zbyt abstrakcyjne, one nie rozumieja, ze innych tez boli. Odpowiedz Link Zgłoś
agisk Re: Moje dziecko mnie bije 25.11.16, 13:33 Ja robiłam poważną minę i machałam palcem "oj oj!". Działało Odpowiedz Link Zgłoś
mawik_net Re: Moje dziecko mnie bije 25.11.16, 17:20 Tylko nauczanie na zasadzie odruchów Pawłowa, bobas nie rozumie, trzeba konsekwentnie robić mu przykrość (np. sadzać w łóżeczku lub na podłodze) i mówić coś np. boli po każdym incydencie , ton głosu też ważny. Odpowiedz Link Zgłoś