Dodaj do ulubionych

Ulewa po butelce 6 tyg

01.02.17, 10:24
Synek, 6 tyg. Karmię piersią, ale po wieczornej kąpieli po obu piersiach dostaje 90 ml bebilonu ha, bo wydaje się niedojedzony. Czesem ulewa podczas usypiania, czasem nawet chluśnie. W dzień nie ma problemu.
Czy to wina mleka?
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Ulewa po butelce 6 tyg 01.02.17, 10:55
      Niedojedzenie rozpoznaje się po małych przyrostach. Dziecko po prostu potrzebuje dłużej possać do zasypiania. Polecam położyć się z dzieckiem na długie karmienie, poczytać sobie coś np. na tablecie i problem minie.
      6 tyg to pierwszy skok rozwojowy, dziecko może chcieć więcej ssać, w ten sposób podkręca ci laktację, bo zwiększyły się potrzeby w związku ze wzrostem. Jeżeli zamiast tego dasz butelkę, to laktacja przestanie nadążać za potrzebami dziecka.
      • carmelita81 Re: Ulewa po butelce 6 tyg 01.02.17, 11:12
        Zgadzam się z ruslanką dodam jeszcze że mały może być też zwyczajnie przejedzony - dwie piersi i jeszcze 90 ml mleka to sporo jak na 6 tygodniowe dziecko i to co się mieści w brzuchu musi się wylać wink
    • jeszcze_blizniaki Re: Ulewa po butelce 6 tyg 01.02.17, 11:49
      Dziękuję Dziewczyny!
      Trochę więcej napiszę o naszym karmieniu. Pierwszego dziecka nie udalo mi się karmić piersią, szybko w ruch poszły butle z mm i było po KP. Bardzo to przeżyłam wtedy. Teraz jeszcze w ciąży byłam nastawiona na KP. Jednak podczas zoltaczki o.wysokim parametrze bilirubiny musialam dokarmiac w szpitalu. O laktację walczyłam laktatorem, częstym przystawianiem synka, herbatki i inne femaltikery. I tak za sukces uważam, że mały dostaje tylko 1 butle na dobę.

Zastanawiam się, nad tym wieczornym dokarmianiem. Po obu piersiach krzyczy, nie może zasnąć. A jak poczuje w dziobie butlę z mm, to ciągnie aż nie wypije do końca. Stąd pomysł, że jest głodny.
      Ale szczerze mówiąc, po tych 90 ml mm wcale ladnie nie zasypia.
      Może próbować odciągnąć w ciągu dnia, czy dwóch bo niewiele zbieram laktatorem, i mu swoje dawać.

A, czasem jak nie chce spać, biorę go.do łóżka i karmię na leżąco, ale rano jestem nieprzytomna, niewyspana, bolała i zdrętwiala. I zła smile i mam wrażenie, że po takiej nocy całej mam puste piersi, że nie miały szansy się napełnić...
      • dexia Re: Ulewa po butelce 6 tyg 01.02.17, 16:31
        Tak jak powyzej, lepiej nie dokarmiaj, bo nic dobrego z tego nie bedzie.. pokarm w piersiach wytwarza sie na biezaco, wiec nawet jesli masz wrazenir pustych piersi to pokarm leci (laktator niekoniecznie go wyciagnie, dziecko tak). I jak dziecko przybiera na wadze, to tez jest argument, ze pokarmu jest wystarvzajaca ilosc. Jesli jednak to Cie nie przekonuje to polecam metode 3-5-7 (za pomoca laktatora, znajdziesz w necie o co chodzi) albo juz farmakologicznie metoklopramid - z tym ze tutaj musisz sie udac do lekarza. Tez mialam problemy z laktacja z tego powodu co u was, najpier 2 dni w inkubatorze, potem zakaz karmienia ze wzgl na zoltaczke i znow w inku pod lampami, wiec tego karmienia bylo na poczatku za malo, zeby wszystko dzialalo jak nalezy.
        • ela.dzi Re: Ulewa po butelce 6 tyg 01.02.17, 23:36
          A ja myślałam, że już się nie zakazuje karmienia przy żółtaczce. Ech sad
          • dexia Re: Ulewa po butelce 6 tyg 02.02.17, 00:17
            Dałam się w to wkręcić na jeden dzień, chociaż byłam tak przerażona, że gdyby nie któraś z położnych, która mi powiedziała, że to niekarmienie nie ma sensu to pewnie dłużej by to trwało. A przeciw teoriom lekarza miałam tylko internet w telefonie. Potem niby pokarm był, mały dobrze przystawiony ssał, a do 14 dnia nie wyrownal nawet wagi, niska glukoza i ciezko bylo go obudzic po 5-6h. Na szczęście poźniej juz przestalam sluchac lekarzy (kazali mi przed karmieniem dawac mm..) smile
            • kora.bez.loginu Re: Ulewa po butelce 6 tyg 02.02.17, 08:36
              Moja córka też wagę urodzeniową odrobiła po 3 czy 4 tygodniach, dokarmiana wypiła butlę i dalej chciała do piersi, aż się zorientowałam że nie chodzi o głód tylko ssanie i tulenie. karmiłam tak raz na dobę, przez 23 godziny wink
              Powodzenia!
              • ela.dzi Re: Ulewa po butelce 6 tyg 02.02.17, 13:15
                Skąd ja to znam big_grin Mój młodszy potrafił wydoić wielgachną butlę MM przed spaniem (raz tak zrobiłam, żeby zobaczyć czy pośpi dłużej), żeby jak zwykle po pół godzinie poprawić piersią big_grin
      • koralik37 Re: Ulewa po butelce 6 tyg 01.02.17, 17:48
        6 tygodni to skok, u nas wtedy corka wisiala na piersi cale popoludnie, 14 karmien na dobę, tez mi sie wydawało, ze mam puste piersi. Wywal tę butelkę, zapomnij ze mm istnieje. Nie ma i juz. Ty i Twoje piersi dacie sobie radę. Krzyczy po zjedzeniu dwóch? To podaj jeszcze raz, te pierwsza. Jak zakuma ze z butli leci szybciej i łatwiej moze wcale piersi nie chcieć.
        Aaa i ku pokrzepieniu - nie mialam pokarmu do 5 dnia po porodzie, mloda miala mega zoltaczke, przez 4 tygodnie odwiedzala nas doradczyni laktacyjna...i karmilam wylacznie piersia (bez mm) od 8 dnia zycia az do samoodstawienia po 15 miesiącach. Uwierz we własne ciało.
    • koralik37 Re: Ulewa po butelce 6 tyg 01.02.17, 17:53
      Aaa powody ulewania moga byc co najmniej cztery:
      1. Przejedzenie
      2. Mleko mm
      3. Zwyczajne ulewanie (ale to by raczej po kazdym karmieniu)
      4. Refluks (ale to tez raczej po każdym karmieniu)
      5. Moze kladziesz ją spac na brzuszku? Albo nie odbija dobrze?

A w ogóle to przyrosty jak?
      • jeszcze_blizniaki Re: Ulewa po butelce 6 tyg 02.02.17, 15:43
        Ostatnio przyrosty były koło 28g/dobę. Ale.to było jeszcze z butla na wieczór. Teraz w poniedziałek będziemy się.ważyć u lekarza.
    • jeszcze_blizniaki Re: Ulewa po butelce 6 tyg 02.02.17, 09:45
      Dzięki.
      Dziś była pierwsza nocka bez butli po kąpieli. Malutki spał ze mną, raczej na mnie smile cycał większość czasu. Ale bez żadnych płaczów. Teraz drzemka w chuście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka