Dodaj do ulubionych

Błagam o pomoc. Chodzi o karmienie

18.02.17, 13:20
Mój synek urodził się z waga 4400, teraz wazy pewnie trochę mniej. Nie chce karmić go juz piersią. To jego 6 doba życia, nie chce go przekarmić z butelki mlekiem modyfikowanym. W szpitalu powiedzieli ze co dobę zwiększać mleko o 10 wiec teraz powinien zjadac 60ml. I tyle robie mu za pierwszym razem ale on dalej jest głodny. Zjadł właśnie 70 ml i był nie spokojny a po godzinie kolejne 40 ml i dopiero wtedy spokojnie zasną. Czy dla takiego maluszka 110 ml to nie za dużo ? Boje sie o jego brzuszek, nie chce go przekarmić. Zeby pózniej miał problemy z nerkami. Ile mam mu dawać? Budzić go co 3 godziny ?
Obserwuj wątek
    • agi2507 Re: Błagam o pomoc. Chodzi o karmienie 18.02.17, 13:46
      Ja początkowo dawałam tyle ile w tabelce na opakowaniu mm. Czasem młodzi zjadali, czasem nie. Na siłę nie karmiłam. W dzień wychodziło to mniej więcej co 2,5 - 3,5 godziny. Nigdy nie wybudzałam na karmienie. Córka po skończeniu miesiąca przesypiała całą noc i nie wybudzałam ją na jedzenie, więc przerwa nocna była kilkugodzinna od ok. 21 czasem nawet do ok 7 - 7.30
    • dexia Re: Błagam o pomoc. Chodzi o karmienie 18.02.17, 14:10
      A podajesz wodę?
      • agi2507 Re: Błagam o pomoc. Chodzi o karmienie 18.02.17, 15:09
        Nie
        • dexia Re: Błagam o pomoc. Chodzi o karmienie 18.02.17, 16:58
          Sprobuj podawac pomiedzy karmieniami przegotowana wode, moze chce mu sie pic, przy karmieniu piersia pokarm sie zmienia, a przy mm masz ciagle taka sama ilosc wody, wiec czasem trzeba podac dodatkowo. No i budzic nie musisz, ale dobrze by bylo zeby te 7-8karmien wypadlo na dobe.
    • mika_p Re: Błagam o pomoc. Chodzi o karmienie 18.02.17, 19:25
      A musisz tę decyzję wprowadzac w życie akurat w weekend, kiedy masz poważnie utrudniony dostęp do informacji, czy możesz poczekac do poniedziałku, skonsultowac sie z fachowcem i dopiero działać?
    • indjanek Re: Błagam o pomoc. Chodzi o karmienie 18.02.17, 21:47
      Dlaczego nie chcesz kp? Jeżeli można oczywiście..
      • lenakamila Re: Błagam o pomoc. Chodzi o karmienie 19.02.17, 08:55
        za dwa tygodnie muszę wrócić do szkoły, boje się ze moje piersi przez cały dzień bez karmienia i odciągania eksplodują. Po za tym mam mało mleka, odciągnąć jestem wstanie tylko 30-60 ml. A mały po ciągnięciu cyca i tej dawce z butelki jest nadal głodny wiec i tak dokarmiam go butelką.
        • indjanek Re: Błagam o pomoc. Chodzi o karmienie 19.02.17, 21:03
          Może warto spróbować karmienia mieszanego na początku. Tak czy inaczej przy butli laktacja pewnie zaniknie z czasem (albo się dostosuje) ale stanie się to bardziej stopniowo, łagodniej dla piersi. No i dziecko chociaż trochę jeszcze skorzysta z mleka mamy..

Teraz podobno są wytyczne, że MM też na żądanie. Dziecko nadmiar uleje. Ale ekspertem tu nie jestem.
          • rosynanta Re: Błagam o pomoc. Chodzi o karmienie 19.02.17, 22:41
            indjanek napisała:

> Teraz podobno są wytyczne, że MM też na żądanie. Dziecko nadmiar uleje. Ale eks
            > pertem tu nie jestem.

Znam jedną dziewczynkę, która była karmiona MM na żądanie (wg zaleceń pediatry). Waga urodzeniowa 3700, po 6 miesiącach 12,5 kg… Nie wiem, może to tak ma być, ale mnie to trochę przeraża.
            • indjanek Re: Błagam o pomoc. Chodzi o karmienie 22.02.17, 20:58
              Mnie generalnie przeraża opcja MM gdy jest możliwość kp... a przeważnie jest...
        • mika_p Re: Błagam o pomoc. Chodzi o karmienie 20.02.17, 22:50
          Lenakamila, ja nie rozumiem, ale czy ty się dowiedziałas o ciąży tydzien temu, w momencie rozpoczęcia porodu? Nie chcesz karmić piersia, ale jesteś zupełnie nieprzygotowana do karmienia butelką. O karmieniu piersią też nic nie wiesz, skoro bierzesz pod uwagę ilość odciągana laktatorem jako miernik ilości mleka zjadanego przez dziecko i nie masz pojęcia, że 60 ml przy tygodniowym dziecku to dużo, a dla niektórych kobiet przez caly okres laktacji to dużo.
          Połóg ci się podoba? Karmienie piersią - dzięki wydzielającej się oksytocynie - przyspiesza zwijanie się macicy i skraca okres krwawienia poporodowego.
          Masz już plan przejścia na butelkę? Wiesz, jak to zrobić, zeby stopniowo wygasić laktację i zrobić to jak najmniej przykrym dla siebie?
        • panirogalik Re: Błagam o pomoc. Chodzi o karmienie 25.02.17, 22:02
          boje się ze moje piersi przez cały dzień bez karmienia i odciągania eksplodują

Raczej niesmile, bardzo możliwe, że się dostosująsmile.
    • kasiap0585 Re: Błagam o pomoc. Chodzi o karmienie 19.02.17, 01:52
      U mnie było tak: córka waga 4420g, problemy z laktacją, w trzeciej dobie waga 3900 sad odwodnienie, szpital... Kilkanaście dni walki o kp, ja bliska depresji z powodu braku postępów, postanawiam mm. To tak na wstępie. Pierwsze co usłyszałam podczas rozmowy z położną (mieszkam w UK) jak karmić mm to to że córka może potrzebować więcej mleka niż przeciętny noworodek bo urodziła się duża i nie powinnam kurczowo się trzymać tabelki na opakowaniu. Odstępy między karmieniami owszem, ale też nie zbyt sztywno na początku. I rzeczywiście córka domagała się sporych dawek. Przez pierwszy rok była dużym dzieckiem, jak się urodziła na 95 centylu tak gdzieś do 11 mies się trzymała na tym samym, potem stopniowo (bardzo stopniowo) coraz niżej i teraz mam zgrabną 4 latkę jakiś 60 centyl. Co do budzenia na karmienie ja bym nie budzila. Jeśli dobrze poje to niech śpi sobie dłużej.
      • lenakamila Re: Błagam o pomoc. Chodzi o karmienie 19.02.17, 08:56
        Dziękuje za uspokojenie. smile
    • monu29 Re: Błagam o pomoc. Chodzi o karmienie 19.02.17, 09:13
      Przez pierwsze 28 dni życia należy wybudzać dziecko na karmienie ze względu na ryzyko hipoglikemii. Powinno się wybudzać co 3h, a raz w nocy można pozwolić pospać 4h. Zarówno dzieci karmionych piersią, jak i tych mm się nie dopaja. Wodę podajemy przy rozszerzaniu diety, czyli po 6m.ż.
      • m.aggie Re: Błagam o pomoc. Chodzi o karmienie 19.02.17, 10:06
        Mówi się, że przez pierwsze pół roku, kiedy dziecko jest tylko na mleku (naturalnym czy sztucznym), NIE TRZEBA go dopajać. Co nie znaczy, że nie można! Niektóre dzieci piją więcej wody, inne mniej. Kp rzeczywiście zastępuje jedzenie i picie, nawet w upały. Ale nie wyobrażam sobie, żeby latem dziecku na mm nie podać wody, jeśli chce. Nie musi, ale może pić. Moja córka, karmiona Nutramigenem, piła (i nadal pije) całkiem dużo wody. Szczególnie w lecie potrafiła wypijać nawet pół litra wody, do tego 800 ml mleka. Może to specyfika tego mleka, w końcu każde ma trochę inny skład.
        Natomiast co do pytania autorki, a próbowałaś po prostu dać mu tyle mleka, ile zechce? Duże dziecko rzeczywiście może potrzebować więcej niż podają (uśrednione) tabelki. Ale przecież nie będzie to nieograniczona ilość. Niektóre dzieci na piersi również jedzą na początku bardzo dużo i szybko przybierają. Może wszystko się pózniej wyrówna. A butelką obecnie też się karmi na żądanie, a nie z zegarkiem w ręku.
        • vinca Re: Błagam o pomoc. Chodzi o karmienie 19.02.17, 15:53
          kurcze, nie karmilam co prawda mm ale powaznie daje sie to na zadanie? Przeciez to mleko jest o wiele bardziej kaloryczne, ciezej sie trawi, jest naszprycowane witaminami itp - jakos trudno mi uwierzyc, zeby mozna ten specyfik podawac dziecku bez opamietania...
          • m.aggie Re: Błagam o pomoc. Chodzi o karmienie 19.02.17, 20:22
            A lepiej pozwolić dziecku płakać z głodu, bo zostało 15 minut do przepisowych 3 godzin? Myślę, że jeśli dziecko porządnie się naje (a przecież nie wypije nieograniczonej ilości mleka), to nie będzie chciało znowu jeść za godzinę. W końcu mm jest takie ciężkostrawne... Może po prostu wystarczy zaufać dziecku, a okażę się, że wcale nie zjada na dobę więcej, niż przewidziano w tabelkach. A może warto spróbować po godzinie czy dwóch od posiłku, jeśli dziecko marudzi, podać wodę, może chce mu się pić. Moja córka od początku doskonale wiedziała kiedy chce wody i za Chiny nie dawała sobie wtedy wcisnąć mleka. Dzieci wbrew pozorom są dość mądre smile
            Do autorki wątku: ja bym ci poradziła, żebyś przez kilka dni podążała za dzieckiem i dawała mu tyle mleka, ile chce. Może się okazać, że zjada większe porcje, ale rzadziej. Co do budzenia w nocy, jest umowna granica, że jak dziecko osiągnie 5 kg to już budzić nie trzeba. Twoje niby jeszcze małe jest. Ale sprawdziłaś ile godzin prześpi? Może to będzie tylko 5-6 godzin, a to chyba nie powód do zmartwienia. W końcu jeszcze mu się zmieni wink
          • mika_p Re: Błagam o pomoc. Chodzi o karmienie 20.02.17, 22:41
            > Przeciez to mleko jest o wiele bardziej kaloryczne,

Raaany, lata marketingu koncernów, a ludzie wciąż wierzą, że mm jest bardziej kaloryczne niż mleko matki. Akurat kaloryczność jest dosc łatwo ustalić i ta w mm odpowiada średniej kaloryczności mleka ludzkiego.
            Slogan taki:" "nasze mleko najlepiej nasladuje mleko matki" - naprawdę nie daje do myslenia?
            • monu29 Re: Błagam o pomoc. Chodzi o karmienie 21.02.17, 13:09
              MM karmi się na żądanie, pilnując jedynie, aby nie przekroczyć drastycznie zalecanej dobowej dawki dla danego wieku. Bo siłą rzeczy przekracza się wtedy ilość dostarczanych dziecku witamin, mikroelementów itp.
              Jeżeli chodzi o dopajanie, to generalnie mówi się, że zdrowych dzieci czy to na mm czy kp przed 6 m.ż nie należy dopajać, a ewentualnie jeżeli zachodzi taka potrzeba (np. jest gorąco) to podawać mniejsze porcje, a częściej. Ale jeśli chodzi o mm to zalecenia jeszcze nie są ujednolicone, dlatego nie będę się kłócić.
    • albertynaa Re: Błagam o pomoc. Chodzi o karmienie 20.02.17, 14:12
      lenakamila napisał(a):

> Mój synek urodził się z waga 4400, teraz wazy pewnie trochę mniej. Nie chce kar
      > mić go juz piersią. To jego 6 doba życia,

Zanim odstawisz dziecko od piersi doczytaj o karmieniu naturalnym, a potem o skutkach mm. Serio.
    • ewelina021284 Re: Błagam o pomoc. Chodzi o karmienie 20.02.17, 20:02
      Mój synek urodził się z wagą 3.400 podawałam mleko z przerwami od 1.5h do 3h różnie bywało i też różnie wypijał miałam karmić na żądanie i poić maluszka wodą wystarczyło parę łyczków unormowało się w okolicach 3 miesiąca żeby później znów wypijał raz więcej raz mniej i zostało mu do teraz pije często i różne ilości ma skończony roczek i waży około 11kg budzi się w nocy 2 razy też musi być mleko piciem go oszukam na jakieś kilkadziesiąt minut.Dodam że je stałe posiłki i tak jakby się nie najadał po godzinie lub dwóch musi być mleczko 😊
    • steadfastness Re: Błagam o pomoc. Chodzi o karmienie 20.02.17, 22:59
      mamadu.pl/123343,teoria-czwartego-trymestru-czyli-jak-przetrwac-pierwsze-trzy-miesiace-z-dzieckiem - proszę, przeczytaj to.
      Nie przestawaj karmić synka piersią.
      On zna tylko Ciebie, Twój zapach, jesteś dla niego całym światem. Nie jest cały czas głodny, tylko chce być blisko Ciebie. Nie potrafi zrobić tego inaczej, jedynie ssąc Twoją pierś.
      Jestem mamą 5-miesięcznej dziewczynki i dokładnie pamiętam jakie były początku. Całymi dniami przy piersi. Żeby pobudzić laktację, żeby czuć się bezpiecznie. To mija.
      Co do jedzenia, nie powinien jeść rzadziej niż co 2 godziny, max. 3 godziny.
      www.mlecznewsparcie.pl/2015/01/brak-pokarmu-i-pokarm-malowartosciowy/
    • gggg_gg Re: Błagam o pomoc. Chodzi o karmienie 21.02.17, 21:11
      Stosuję karmienie mieszane. Też na początku stosowałam się do instrukcji na opakowaniu, aż do spotkania z dobrym doradcą laktacyjnym, który uświadomił mi, że ilość pokarmu wylicza się z wagi dziecka (bo noworodki są różne - jedne nie mają nawet 3 kg, a drugie blisko 5 kg i to cały czas norma, a wiadomo, że zapotrzebowanie różne). Wzór to: 150 x waga dziecka (X,XX kg) = dobowe zapotrzebowanie/liczba porcji na dobę = wielkość porcji. Np.: 150 x 3 kg = 450/7 porcji = 64 ml (zaokrąglamy do 60 ml). Dodatkowo dziecko ma prawo do dokładki (byle nie przy każdym posiłku) 30 ml, tak samo ma prawo do zjedzenia mniej (byle nie zawsze) bo to w końcu człowiek i ma różny apetyt. W ciągu doby może też pić, w sumie nie więcej niż 1 porcja mleka (czyli wg przykładu byłoby to 60 ml) w nie mniej niż 3 częściach (żeby nie było za dużo naraz) - to dobrze wpływa na wypróżnienie.
    • julita165 Re: Błagam o pomoc. Chodzi o karmienie 15.03.17, 16:52
      Spokojnie może zjadać 110 ml. Ja od urodzenia karmiłam tylko butelką, synek 3400, od 7 doby po 90 ml. Po dwóch tygodniach już 120 ml. Na miesiąc ważył 4600 więc pewnie mając dwa tygodnie ważył ok 4 kg. Nie jest grubasem, przeciwnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka