Dodaj do ulubionych

Czy ktoś stosuje DEBRIDAT?

13.10.04, 22:30
Pediatra zaleciła naszemu maluszkowi Debridat na problemy żołądkowe, wzdęcia
i prężenie się...Esputikon nie działał a na herbatkę koperkową reagował
zatwardzeniem i jeszcze większym stękaniem!
Czy to jest bezpieczny preparat?? Zaczyna chyba działać bo maluszek się
trochę uspokoił, ale lekarka kazała go podawać na pół godziny przed
karmieniem. Tylko ciekawe jak to mam robić, skoro malec je na żądanie z
piersika i nigdy w 100% nie wiadomo kiedy będzie jadł, a nie chcę go
sztucznie ustawiać. Czy mogę bezpośrednio przed jedzonkiem?
Proszę serdecznie o opinie...
Agnieszka
Obserwuj wątek
    • sudestra Re: Czy ktoś stosuje DEBRIDAT? 13.10.04, 23:42
      haj.powiem Ci szczerze ze nie pamietam jak go stosowalam, ale zalecalam sie do
      wskazowek lekarza.wiem tylko ze rozwiazal problem raz na zawsze.pozdrawiam
      • edzio_grubas Re: Czy ktoś stosuje DEBRIDAT? 14.10.04, 00:33
        Hej, ja podaje Debridat niezaleznie od posilku. Po prostu jak synka boli
        brzuszek, ma kolke albo nie moze sie odgazowac, to daje mu 2,5ml (synek wazy
        5kg). Uwazam, ze jest doskonaly, malutki po nim wystrzeli kupke i jest po
        sprawie. Pozdrawiam.
        • agia_25 Re: Czy ktoś stosuje DEBRIDAT? 14.10.04, 07:45
          Dziękuję za pomoc, naprawdę mnie pocieszyliście!! Kurczę...bo ja faktycznie
          podaje z posiłkami...i to jest zazwyczaj wtedy gdy malemu nic nie jest! Dziś w
          nocy znów się męczył ale nie był to czas karmienia...myślę że faktycznie będę
          podawać wtedy kiedy trzeba...a reularnie ma problemy o 4.00rano!! Właściwie
          tylko wtedy...i kupki zaczął rzeczywiście regularnie robić...
          Dziękuje za pomoc raz jeszcze...cenneuwagi
          Agnieszka i mały Maćko
    • cannabisek Re: Czy ktoś stosuje DEBRIDAT? 14.10.04, 08:27
      hej!!! Moj lekarz zalecil podawanie debridatu 3 razy dziennie, czyli co 8
      godzin po 20 ml. Pomagal w pierwszych dwoch tygodniach-na kolke. Po tym okresie
      problem wrocil sad. Ale to chyba nie byla wina leku tylko uczulenia malego na
      laktoze. Teraz juz nie karmie piersia tylko podajemy nutremigan i mam inne
      dziecko smile Pozdrawiam Wiola
      • dorota751 Re: Czy ktoś stosuje DEBRIDAT? 14.10.04, 09:22
        ja stosowałam go bardzo krótko, bo po pierwsze nie pomógł (potem okazało się ze
        pediatra w przychodni postawił błędną diasgnozę) a po drugie mały zaczął ulewać
        i to mu niestety zostało, inna prywatna pediatra powiedziała, że to właśnie
        przez debridad.
        Dorota
      • jess Re: Czy ktoś stosuje DEBRIDAT? 15.10.04, 16:55
        Nie pomyliłaś się - 20 ml?!! Może 2ml? Syropek podaje się w dawce 1 ml na 1kg
        wagi maluszka dzielone na dwa - w ten sposób wychodzą dwie dawki! Tak nam
        zalecił neonatolog przy wypisie ze szpitala!
        My dawaliśmy maluszkowi debridat w momencie, jak bolał go brzuszek, tj. prężył
        się i płakał. Pomagał prawie natychmiast, a bóle brzuszka pojawiały się bardzo
        rzadko (możę 6-7 razy w przeciągu 3mcy).
        O działaniu tego leku mogły się przekonać również inne maluszki, które leżały z
        nami na sali poporodowej. Pomagał w 100%. Skoro używają go nagminnie w
        szpialu , to wydaje mi się, że musi być bezpieczny! Wydaje mi się, że jest
        najskuteczniejszy (ale to pewnie też trochę zależy od dziecka). Polecam
    • mati5 Re: Czy ktoś stosuje DEBRIDAT? 14.10.04, 10:24
      Ja dawałam mojemu synkowi przez dwa miesiące bo miał kolki. Szczerze mówiąc nie
      zwracałam uwagi na zeby dawać mu dokładnie 15 min przed jedzeniem z tego
      względu że tez dostawał cyca na rządanie. Jednak starałam się mu dawać
      przedjedzeniem bo zdarzyło mu się po nim zwymiotować. nie wiem dlaczego ale mój
      synek strasznie tego nie lubił, może dlatego ze greipfrutowe. Dawaliśmy mu
      strzykawką, oczywiście zdarzało sie że wypluł całość. Czy pomogło na kolki?
      Troche tak, ale gdykolki minęły automatycznie przestałam mu to dawac, nie
      chciałam już go tym męczyć.Także nie martw się, my dawaliśmy nawet przed samym
      jedzeniem.

pozdrawiam
      Mati5 i 5 miesięczny Mateuszek
    • mamusiakaroli Re: Czy ktoś stosuje DEBRIDAT? 15.10.04, 09:45
      Ja dawalam Debridat bo mala ulewala.Chyba dzieki niemu uniknelismy kolek i bolu
      brzuszka.Gastrolog kazala lek podawac 10 min przed karmieniem ,ale
      powiedziala,ze nic sie nie stanie jak od razu po nim dziecko przystawie do
      cycka jak sie bedzie tego domagalo.
      • monika.pap Re: Czy ktoś stosuje DEBRIDAT? 15.10.04, 10:05
        Starsza cora brala go do 6 mies.ale nadal ma problemy z zalatwianiem sie wiec
        od kilku miesiecy po zrobieniu wszystkich badan musimy go podawac znowu.Jest
        bardzo skuteczny ,pomagal wtedy i pomaga teraz.
        Z synkiem niemielismy problemow,a co do podawania to chyba nic sie niestanie
        jak podasz przed posilkiem,przerwa jest poto zeby lepiej dzialalo,a podzilal i
        tak .Powodzemia Monika
        • agia_25 jak często i w jakich dawkach? 15.10.04, 17:50
          My go stosujemy 3 razy dziennie po 1,5ml...ale chyba zastosuje tak jak ktoś tu
          wspomniał...tylko wtedy gdy trzeba po 2ml...
          • betty_r Re: jak często i w jakich dawkach? 15.10.04, 21:42
            Ja stosuję Debridat od 3 miesięcy u swojego synka, kolki przeszły. Podaję 3 razy
            dziennie, przed jedzeniem- bezpośrednio po 2,5 ml. A co do ulewania- chyba nie
            jest to prawdą, że po tym leku się ulewa dzieciom, bo siostra bliźniaczka mojego
            maluszka nie bierze Debridatu, a zaczęła ulewać ostatnio dużo więcej niż
            przedtem...Taka jej uroda, niestetysad
    • junior78 debridat 15.10.04, 21:45
      Nie wiem, jak wam zalecil lekarz, ale mysmy stosowali debridat z powodu kolek
      tylko przez 1 miesiac. Zdaniem mojego pediatry, tyle powinna trwac kuracja
      wspomagajaca prace jelit malucha - potem nalezy zrobic przerwe i - jezeli
      istnieje taka potrzeba, mozna ponowic kuracje. Stosowalismy 2,5 ml (wazyl ok 4
      kg) dwa razy dziennie (rano i wieczorem) bezposrednio przed karmieniem (metoda:
      strzykawka do buzi, wstrzykiwalam na raty). Odstawilismy jak synek mial 2,5
      miesiaca i kolki juz sie nie pojawily.
      • nitkagot Re: debridat 15.10.04, 22:50
        dokladnie!Trzeba go stosowac 3 x dziennie po 2,5ml/5kg masy ciala przez 4-6
        tyg.Jest naprawde skuteczny mojemu synkowi kolki nie powrocilysmile)))
      • e1405 Re: debridat 16.10.04, 20:34
        mojemu dziecku to nie pomoglo,ale kazdy bobas jest inny.powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka