Dodaj do ulubionych

przedawkowanie wit.D

08.11.04, 09:54
Jakie moga być skutki przedawkowania tej witaminki? Czasami podczas
zakraplania wpadną do pysia mojego synka 2 kropelki, choć zaleconą ma jedną.
Czy to bardzo źle? Jak myślicie? Pozdrawiam. Kasia
Obserwuj wątek
    • szankos Re: przedawkowanie wit.D 08.11.04, 10:03
      Oczywiście, że nie jest groźne, jeśli czasami wpadniw więcej niz powinno.
      Niektóre dzieci przyjmują o wiele większe dawki (choć powinny mniej) i nic im
      się nie dzieje, ale... trzeba obserwować maluszka. Obajwy są wyszczególnione na
      ulotce, która jest dołączona do kropelek.
      Są oczywiście przypadki że i po 1 kropelce można przeawkować, ale na szczęście
      zdarzają się baaaaardzo rzako. Grneralnie 1 kropelka przy małym ciemiączku i
      prawidłowej budowie kostnej wystarcza w zupełnośc. Najlepiej podawać ją po
      kąpieli przed karmieniem.

Pozdrawiam
      gosia
      • luzix Re: przedawkowanie wit.D 08.11.04, 13:27
        Moja położna środowiskowa zaleciła by w takiej sytuacji nie podawać witaminy D
        nastęonego dnia. Jeśli zaś przedawkuje się o 3 krople to nie podawać przez
        kolejne trzy dni...
    • luzix Re: od kiedy wit D?? 08.11.04, 13:30
      Słyszałam że podaję się ją już od 3 tygodnia a my z moją 3tygodniową niunią
      mamy pierwszą wizytę u pediatry dopiero za kolejne 3 tygodnie a wiem, że trzeba
      mieć na tę wit receptę.
      Czy to nie będzie za późno jeśli niunia zacznie przyjmować wit w 6 tyg życia??/
      pozdr
      Luzix
      • szymciowamama Re: od kiedy wit D?? 08.11.04, 14:39
        Mojemu Szymciowi lekarka przepisała ją właśnie koło 6 tyg. choć wcześniej
        bylismy na wizycie. Także myślę, że nic się nie stanie. Kasia

• luzix Re: od kiedy wit D?? 09.11.04, 10:36
          Serdeczne dzięki za odpowiedźsmile)
    • anianj Re: przedawkowanie wit.D 08.11.04, 14:46
      Tu jest dość szczegółowa odpowiedź i link do artykułu na temat witaminy D3:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=17421418
      Co do mojego zdania to myślę, że w okresie jesienno zimowym kiedy to niektórzy
      lekarze zalecają zwiększenie dawki tej witaminy jak czasem wpadną dwie kropelki
      to nie powinno się nic stać.
      Pozdrawiam,
      Ania
    • jarkat04 Re: przedawkowanie wit.D 08.11.04, 23:29
      A moja pani doktor ostatnio powiedział żeby podawać dziecku 2 kropelki (co po
      cichu robiłam od 4 miesiąca życia dziecka - kiedy podwoił wagę urodzeniową), bo
      ma dwa przypadki krzywicy u dzieci, które dostawały po jednej kropelce
      (latem !!!). Bąbel ma teraz 10 miesięcy i dostaje 2 krople, chyba że wlecą do
      dziubka 3. Pozdrawiam Ola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka