mamadzikija 13.11.04, 12:07 mój 4 miesieczny synek od tygodnia przesypia cala noc,tzn.od 20 do 7 rano.martwie sie czy to nie oznacza jakis problemow bo calkiem wypadlo nocne karmienie.w dzien je co 2,5-3 godz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anka1 Re: spi cala noc 13.11.04, 13:12 jesli przybywa na wadze, w dzien jest pogodny i nie wyglada na to ze Mu cos dokucza to tylko sie ciesz ze mozesz sie wyspac. Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: spi cala noc 13.11.04, 14:06 Wszystko w porządku)Dzidzia zrozumiała,że noc jest do spania,nie do jedzenia;moja córka pojęła to w wieku 6 tygodni,od tego czasu przesypia całe noce,od 22,40 do 09,30. Jestem jedną z tych niewielu szczęślwych,wyspanych matek) Widzę,że i Ty masz szansę być jedną z nich)) pzdr, penel. Odpowiedz Link Zgłoś
mamadzikija Re: spi cala noc 13.11.04, 14:18 dzieki,ciesze sie ze wszystko ok.po prostu gdy Macius pierwszy raz przespal cala noc to nie wiedzialam co sie dzieje.on spal a ja budzxilam sie co 2-3 godz.jak do karmienia.a Maly jest pogodny i caly dzien chce sie bawic.ma tylko kilka krotkich drzemek.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edzio_grubas Do Monipuk 13.11.04, 15:15 Monia, wkleiłam fragment mojego postu do Nanuk, może to Ci coś pomoże? U naszego maucha podstawą jest rutyna i trzymanie się pewnych reguł czasowych. Mały późno chodzi spać, bo my się późno kładziemy, ale za to śpi dłużej. Jak się obudzi w nocy, to nie biegne od razu do niego, chyba że płacze. Czasem wystarczy włożyć smoczek a cycuś jest ostatecznością (bo wiem, że nie jest głodny). Zamiast cyca daję herbatkę. Mały wie, że na herbatkę nie opłaca się budzić (co innego na cieplutkiego cycusia). "A jak malutki śpi? Wstaje rano około 9-10ej. W ciągu dnia na zmianę 2 godziny czuwa i około godzinę - dwie śpi. Nie ma stałych godzin spania, nie wybudzam go na np. karmienie. Najważniejszy jest dla nas wieczór. Od 20ej dużo z małym bawimy się, ćwiczymy (podnoszenie główki itp.), gaworzymy.... po prostu żeby go "zmęczyć". Około 22ej malutki jest kąpany, potem w swoim pokoju przy malutkim świetle je i kładę go do łóżeczka. Czasem musi jeszcze wypic herbatkę. Mija 10 minut i mały śpi przy moim fałszowaniu (śpiewam mu ostatnio kolędy, jak mały nie może zasnąć to mój mąż się śmieje, że te renifery i pastuszkowie są zmeczeni tak długą trasą Malutki czasem się budzi na jedzonko dokładnie o 4.00 i po zjedzeniu śpi dalej do 9-10ej. Mały tak ładnie śpi odkąd skończył 1 miesiąc. Oboje z mężem jesteśmy super wyspani. Wydaje mi się, że kluczem do sukcesu jest rutyna, szczególnie wieczorem. No i w ciągu dnia mały nie śpi za dużo. A teraz o jedzeniu. Malutki je średnio co 3 godziny. Dostaje na zmianę pierś (opróżnia obie) i Nutramigen (około 100-150ml). Je bardzo ładnie. Czasem po Nutramigenie ma większą przerwę w jedzeniu. A jeśli na noc dostanie flaszkę a nie cyca, to śpi do rana. I tak to wygląda. " Odpowiedz Link Zgłoś
moniapuk Re: Do Monipuk 13.11.04, 20:04 dziękuje za odpowiedz moja właśnie sie budzi ale nie da rady smoczek ani nic innego poza cycem próbowałam i jeszcze bardziej ja to rozłaszcza i płacze do puki nie dostanie cyca aja nie umiem słuchac jej płaczu więc biore ja do łuszka i spimy razem dalszą noc i co godzinke dwie sie przebudza juz chyba nie ma rady dla mnie musze to przeczekac tylko czy starczy mi sił hihi. musi starczyc dla mojej perełki wszystko.daje jej na noc ryz bobowita zjabłkiem rozrobiony z wodą 150ml i zjada ale i to nic nie pomaga i tak sie budzi i tak. pozdrowionka. Odpowiedz Link Zgłoś
mamadzikija Re: spi cala noc 14.11.04, 08:53 hej.to chyba w zadnym wypadku nie jest zasluga jakis powtarznych rytuałów .sama nie wiem dlaczego tak spi ladnie w nocy.za to w ciagu dnia uspic go to prawdziwa sztuka.no chyba ze idziemy na spacer.wtedy na swiezym powietrzu potrafi przespac kilka godzin i w nocy tez ladnie spi.a wieczorem karmie go (tylko piersia,a w zasadzie obiema),klade do łózeczka i Macius zasypia! poczatkowo spal do 2 ,pozniej piatej,a dzis np.obudzil sie o 8.wczoraj w ciagu dnia mial za to tylko dwie drzemki po pół godz.cos za cos. mam nadzieje ze i twoje malenstwo odkryje uroki nocnego snu.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vikingowa1 Re: spi cala noc 13.11.04, 14:25 Ludzie jak ja ci zazdroszczę. Mozesz się chyba tylko cieszyć. pozdrawiam. Małgorzata. Odpowiedz Link Zgłoś
lawia Re: spi cala noc 13.11.04, 18:36 Moja córcia ma 4 miesiące i śpi od 21 do 6 rano. Budzi sie na karmienie i potem jeszcze spi do ok 9-10.Ja nie widzę w tym nic niepokojącego i cieszę się że moge sie wyspać. Jedynym dyskomfortem jest to że wstaję z ogromnymi i bolącymi piersiami Odpowiedz Link Zgłoś
budziocha Re: spi cala noc 13.11.04, 19:57 czesc emamy. tylko pozazdroscic. moj maly 17.11 skonczy 3 m-ce a ja czuje sie fatalnie. w dzien malo spi,je co 1,5 2 godziny...ale to jeszcze nie tragedia. koszmarem sa noce, bo po kapieli wstaje po 2-3 godzinach a potem co godzinke. jestem wykonczona i strasznie niewyspana. zaczynam dokarmiac,bo juz dluzej tak nie pociagne (jest jeszcze starsze dziecko), wiec musze byc sprawna.troche mi szkoda, bo 3 miesiace walczylam o to aby karmic go tylko piersia...ale musze dla wlasnego i dziecka dobrego samopoczucia. naprawde zazdroszcze wam tych przespanych nocy. Pozdrawiam Justyna i prawie 3 misieczny Adrianek Odpowiedz Link Zgłoś
maud007 Re: spi cala noc 13.11.04, 20:24 ja też troche zazdroszcze bo moja Weronisia ma 8,5 m chodzi spać o 20 i budzi się w nocy ze 3-4 razy co i tak w porównaniu do pierwszych ząbków jest już nieźle.Nic nie daje miska kaszki z owocami przed snem. Marzę o przespanej nocy albo chociaż połowie i pozdrawiam inne niewyspane mamy. magda Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena1811 Re: spi cala noc 14.11.04, 17:03 Boże!!!! Jaka Ty jesteś szczęśliwa!!!O niczym innym nie marzę! Mój Szymon też ma cztery miesiące a w nocy je częściej niż w dzień!Bywa tak, że prawie nie wypuszcza cycka z ust. Już tracę siły i nadzieję że kiedyś jeszcze się wyśpię... Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_d Re: spi cala noc 14.11.04, 17:12 Moja córka była karmiona wyłącznie piersią 5 miesięcy. Od początku 3 miesiąca spała całą noc, 10 godzin. Przybierała na wadze rewelacyjnie, rozwija się świetnie. Moja laktacja w najmniejszym stopniu nie ucierpiała, aż do zakończenia karmienia była bardzo dobra, musiałam zakończyć karmienie z innych powodów. Jedynym dyskomfortem tej sytuacji były bardzo nabrzmiałe rano piersi, tylko tyle. Żadnych innych problemów u mnie czy u małej. Emi nawet po prostu zwyczajnie jeść w nocy nie chciała, na początku usiłowałam ją namawiać ale spasowałam bo ona odmawiała, chciała spać. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aga225 Re: spi cala noc 14.11.04, 23:32 szcześciara ciesz sie naprawde i nie martw sie jak synek jest pogodny i ma apetycik to wszystko jest ok )))) ja też bym tak chciała ))) Odpowiedz Link Zgłoś