Dodaj do ulubionych

zaparcia u niemowlaka

22.11.04, 15:42
Moja córka ma 2 miesiące i je Bebilon pepti.Niestety gdy juz sie troche
przyzwycziła do tego mleka zaczęły sie zaparcia (przy Bebiku było to samo),
na które nic nie pomaga:ani rumianek, ani przegotowana czysta woda, ani
herbatki Hippa, ani leżenie na brzuszku.Kupka jest bardzo gęsta, zielona albo
zielono-żółta i bez czopka sama jej nie robi.Może któraś z Was wie o jakichś
sposobach na zaparcia o których ja nie wiem.Prosiłabym o pomoc.
Obserwuj wątek
    • apja Re: zaparcia u niemowlaka 22.11.04, 17:01
      Ja podaję Lactulozę. Ale zapytaj na forum pielegnacja niemowlęcia czy u takiego
      malucha można. Może zaczyna jej się kolka?
    • amelia04 Re: zaparcia u niemowlaka 23.11.04, 21:42
      znam rewwelacyjny środek na zaparcia i kolki, ułatwia trawienie i dziecko nie
      cierpi. Nazywa się sab-simplex. Jest to zawiesina, która podaje się 15 kropli
      przed każdym posiłkiem. Oczywiście najlepiej je wymieszać w butelce z odrobiną
      herbatki i podać bezpośrednio przed jedzeniem. Niestety jest niedostępny w
      Polsce. Ale podaje stronę internetową gdzie go szukać www.apobee. de, albo
      bezpośrednio adres pod którym mozna ją zamówić shop@apobee.de. Zamówienie
      nalezy jednak złożyć w języku niemieckim a zawiesinka kosztuje z tego co
      pamiętam ok. 14 EUR. Opłaca się zamówić od razu więcej buteleczek bo przesyłka
      kosztuje też trochę a jedna buteleczka starczy na ok. 3 tyg. Pozdrawiam
    • elizabeth17 Re: zaparcia u niemowlaka 23.11.04, 22:13

• moito5 Re: zaparcia u niemowlaka 24.11.04, 13:16
      Mój synek to samo, zaparcia gigant na Nutramigenie. Pomogła herbatka rumiankowa
      rano plus łyżeczka Lactulosum, fajny syrop na te dolegliwości ale działa gdy
      dajesz go systematycznie. Bez recepty. Ale gdy to nie pomoże to tylko zmienić
      mleko.
    • aitee Re: zaparcia u niemowlaka 24.11.04, 13:28
      Zwyczajnie dodawaj do mieszanki o 20 ml więcej wody. Dziecku to różnicy nie
      robi bo mleka dostaje tyle co powinno (proszku) a dodatkowa woda rozrzedzi
      kupkę. U nas się sprawdziło. Porady udzielił mi lekarz.
      • agnesgie Re: zaparcia u niemowlaka 25.11.04, 11:15
        Bardzo gorąco dziękuję za wszystkie porady.Przydadzą się na pewno.Co do zmiany
        mleka to na razie nie kombinuję bo już za wiele rodzajów mi nie pozostało.Moja
        córeczka jadłą już Bebiko 1 (to jej najbardziej odpowiadało ale dostałą
        czerwone krostki na policzkach i zaparcia),Nan 1,Nutramigen (z tym mlekiem była
        walka bo w ogóle nie chciała go jeśc, wykręcała się i nie miała apetytu.Robiła
        kupki sama co prawda ale były zielone a przez niejedzenie nie dość,ze nie
        przybierała na wadze to jeszcze chudła).Od czasu gdy je Bebilon pepti
        przynajmniej ma apetyt i przybywa (waży już ponad 5 kg).Doszłam do wniosku,że
        problem tkwi w tym,że jadła na żądanie (tak radziła pediatra).Od kilku dni
        zmieniłam system żywienia Martynki: teraz je co trzy godziny a przerwach między
        karmieniam podaję jej herbatkę Hippa ułatwiającą trawienie.Wczoraj odniosłyśmy
        pierwszy sukces:sama zrobiła kupkę:zieloną co prawda ale zrobiła.Będę
        obserwować czy postęp jest trwały czy nie.Jeśli poprawa nie będzie trwałą będę
        próbować dalej.Porady mi się przydadzą.Podrawiamy
        Agnieszka i Martynka (15.05.2004)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka