Dodaj do ulubionych

spocone stópki

28.11.04, 21:51
zdziwiłam się wielce jak obcałowując synka poczułam, że ma spocone stópki - i
cóż, niezbyt ładnie pachną. nie jest to może powalający na kolana zapaszek,
ale jakoś wcześniej cały rozkosznie pachniał bobaskiem. co to może być? macie
jakieś sposoby?
Franio ma 2 miesiące... butów nie nosi smile)))))))
Obserwuj wątek
    • dziobeks Re: spocone stópki 28.11.04, 22:51
      Hej.
      Moj synek(5 m-cy) tez ma czesto spocone stopki. Nie wiem czemu. Butow nie nosi,
      tylko bawelniane spioszki i bawelniane skarpetki. Moze czasem go za cieplo
      ubiore, ale przecierz to nic przyjemnego jak stopki marzna, wiec wole mu ubrac
      skarpeteczki. Niestety tez nie znam zadnych sposobow, zeby dzieciece stopki sie
      nie pocily.
      Pozdrawiam
    • kalina_p Re: spocone stópki 29.11.04, 00:27
      Ostatnio wlasnie sie smialismy z mezem, ze mala "smrodzi nozkami"smile Zakladam
      jej tylko skarpety i body a jak spiochy ze stopkami to bez skarpet ale czasem
      chyba jednak jest za cieplo i poca jej sie nozki. Coz, do kapieli i po sprawie!
      • rhynox Re: spocone stópki 29.11.04, 00:33
        no właśnie ja też zakładam skarpetki. Wolę żeby mu było cieplutko niż żebym ja
        się mogła delektować pachnącymi stopkami. Ale w sumie ta dolegliwość pojawiła
        się kilka dni temu. A skarpetki zakładam od dnia narodzin smile
        W mieszkaniu też ogrzewamy od kiedy Franuś się urodził. Dziwne...
        podciągam wątek. Może ktoś ma sposoby.
        Ja wypróbuję może talkiem posypywać stopy.
    • kulka50 Re: spocone stópki 29.11.04, 10:07
      a z Julkiem jest odwrotnie
      gdy ma skarpetki to nóżki się nie pocą
      natomiast wilgotne nóżki ma wtedy, gdy na noc zakładam mu śpiochy bez stópeki
      ma gołe nóżki
    • basias82 Re: spocone stópki 29.11.04, 10:09
      U Kuby jest dokladnie tak samo, posypuję talkiem dla dzieci ale nie wiele
      pomaga. Nie ma rady na "pachnace" stópki.
      pozdrawiamy

foto.onet.pl/albumy/album.html?id=31061&q=Kubuś&k=11
      • rhynox Re: spocone stópki 29.11.04, 10:52
        mi to w zasadzie nie przeszkadza. Bez przesady!
        Martwię się jednak nijako na zapas, czy nie ma tendencji do takich
        dolegliwości. Wiecie jak to potem jest jak chłopak jest starszy. A ja już się
        martwię, że będą go w przedszkolu przezywać - Franio Smierdząca Skarpeta albo
        coś. smile)))))
        Podnoszę wątek. Może ktoś coś doradzi.
        • fifii Re: spocone stópki 29.11.04, 11:05
          hmmm moja mała ma prawie 4 m-ce i też często ma wilgotne stópki a raczej
          nogawki od spiochów. Zaczęłam jej zakładać w ciągu dnia cieniutkie skarpetki
          pod spiochy (łatwiej wkłada się nózki do nogawek przy zmianie pieluchy, nie
          klinują się), jak czuje, że skarpetki są lekko wilgotne a co za tym idzie,
          zimne stópki to zmieniem skarpetki i jest OK. A co do zapaszku, ja wycierająć
          po kąpieli stópki Matyldy ze zdziwieniem odkryłam, że między paluszkami zbiera
          się biała wydzielinka która własnie nie pachnie zbyt przyjemnie. Może w tym
          tkwi problem....w dokładnym myciu i wycieraniu "szparek" między paluszkami..
    • re_haj Re: spocone stópki 29.11.04, 11:43
      miałam ten sam problem i nawet przy okazji szczepienia zapytałam się o to
      pediatry. Więc żeby nie było tych zapaszków to trzeba dokładnie wycierać stópki
      między paluszkami i to faktycznie pomaga. U starszych dzieci można jeszcze
      używać jakiś talków, jeżeli śmierdzące stópki utrzymują się nadal. U nas
      wystarcza wycieranie między paluszkami (co u mojego synka-kręciołka nie jest
      proste).
      • honi_29 Re: spocone stópki 29.11.04, 19:55
        No hej mamuśki!Mój Piotruś(5 mies.)też często ma spocone nóżki,ale i
        rączki.Pytałam naszej pediatry czy to coś groźnego,ale ona powiedziała,że
        jeżeli nie ma spoconej główki to ok.Gdyby główka często się pociła mogłoby
        świadczyć o początku krzywicy.Ale spoko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka