madziara1382 07.12.04, 12:43 CHCIAŁAM SIĘ DOWIEDZIEĆ OD INNYCH MAM,OD KIEDY MOŻNA WYSADZAĆ MALUSZKA NA NOCNIK?MAM 8 MIESIĘCZNĄ CÓRECZKĘ I NIEWIEM CZY JUŻ MOŻNA?A MOŻE SĄ JAKIEŚ SPRAWDZONE SPOSOBY?Pozdrawiamy! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ju8 Re: KIEDY NA NOCNIK??? 07.12.04, 13:16 Witaj! Ja swoją posadziłam jak miała właśnie 8 m-cy tzn. wtedy kiedy sama super siadała. Mała zaakceptowała nocnik od razu, do tego stopnia, że chyba dopiero po 3 tyg. znowu zobaczyłam kupke w pampersie. Nie znaczy to oczywiście że córcia potrafi kontrolować potrzeby fizjologiczne, to Ty musisz zwracać uwagę i sadzać na nocnik jak tylko jest prawdopodobieństwo,że właśnie jest taka potrzeba. Moja lekarka twierdzi,że nauka, jak ona to nazywa higieny, jest b. ważna i najlepiej sadzać dziecko o tych samych porach. Moja mała lubi swój "nociu", nawet kiedyś chciałam ją wziąć a ona nie i co? za chwile zaczęła kupeczke robić. Widać jej też jest tak lepiej niż leżeć w tym smrodku.No i dla mnie to super wygoda, szcególnie u dziewcynki, wymywanie "tego" z kazdego zakamarka, sama wiesz jak to jest, a teraz czyściuteńko, podcierasz i gotowe. Problem jest tylko taki, ze niestety nie wszystkie dzieci akceptują nocnik. Niektore nie usiądą i już, nic na to nie poradzisz. My wybieraliśmy nocnik z córcią, posadziłam ją w sklepie (oczywiście w ubraniu)) i patrzyłam na reakcje. Podobało się. Może dlatego ze była na etapie fascynacji siedzeniem samym w sobie. Tak czy siak jesteśmy nocnikowi)) Podobno dziecko dopiero ok. 16 m-ca potrafi panować nad zwieraczami ale ja przynajmniej bedę miała za sobą oswajanie z nocnikiem. Zycze powodzenia Buziaki P.S. Polecam nocnik graco, jest tani a ma bardzo szerokie boki i dziecko nie uwiera w nóżki. Dodatkowo jest on bardzo stabilny. Nie jestem zwolenniczką nocników, grających, świecących, jezdzacych itp. bo to tylko rozprasza dzieciaka i uważa to za kolejną zabawke, a jak wiadomo zabawki szybko się nudzą. Nocnik ma spełniać funkcje uzytkową. Odpowiedz Link Zgłoś
agakryszt Re: KIEDY NA NOCNIK??? 07.12.04, 13:30 Posadziłam Alę na nocnik jak miała 10 m-cy, a chyba mogłam jeszcze wcześniej... Mała nie zawsze zrobi siusiu, czy kupkę, ale stara się bardzo i jak skończy to zaraz zchodzi - znaczy wie do czego to służy! Pamietaj, żeby dziecko chwalić jak coś jest w nocniczku - wtedy dziecko pragnąc pochwał będzie bardziej się starało. Osobiście cieszy mnie również oszczędność pieluszek. A nocniczek Ala ma zupełnie zwykły, nie pozwalam jej się nim bawić, żeby wiedziała, że to nie do zabawy... powodzienia i cierpliwości... Aga Odpowiedz Link Zgłoś
mymcia Re: KIEDY NA NOCNIK??? 07.12.04, 22:13 hej, u nas doładnie tak samo było i jest...tez od 8 m-ca i tez mała polubiła siedzenie na nocniczku i jest to faktycznie graco- najprostszy- chyba jeden z najtanszych i super wyprofilowany- mała jak siedzi ma taką pozycje ze sprzyja jej wypróznianiu sie. A równiez uwazam ze nocnik to nie zabawka... pozdrawiam zycząc sukcesów w nocniczkowaniu mymcia Odpowiedz Link Zgłoś
mopek1 Re: KIEDY NA NOCNIK??? 07.12.04, 16:33 Nie zaczynaj przed ukończeniem roku! Dziecko nauczy się co prawda błyskawicznie parcia o okreslonych porach, ale tak naprawdę, nie o to chodzi. Dziecko musi się nauczyć trzymać - a tego maluch przed rokiem na pewno nie potrafi. nauka w odwrotnej kolejności tzn. najpierw parcia, a potem trzymania może dziecku zaburzyć cały proces i w brew oczekiwaniom wydłużyc okres "pampersowy". Odpowiedz Link Zgłoś
grenta Re: KIEDY NA NOCNIK??? 07.12.04, 18:16 mopek1 napisała: > Nie zaczynaj przed ukończeniem roku! Dziecko nauczy się co prawda błyskawicznie > > parcia o okreslonych porach, ale tak naprawdę, nie o to chodzi. Dziecko musi > się nauczyć trzymać - a tego maluch przed rokiem na pewno nie potrafi. nauka w > odwrotnej kolejności tzn. najpierw parcia, a potem trzymania może dziecku > zaburzyć cały proces i w brew oczekiwaniom wydłużyc okres "pampersowy". Mopek1 pierwszy raz słyszę taką teorię, w ogóle jej nie rozumem, szczerze się przyznam. Ja swoją córeczkę posadziłam na nocnik właśnie jak skończyła 8 miesięcy, ponieważ zauważyłam, że robi kupkę zawsze w stałych porach, więc najpierw było "parcie" - jak to nazywasz, a później sadzanie na nocnik. Teraz nie mam najmniejszych problemów (Córka skończyła 18m-cy), bo czasem na spacerze gdy woła "ee" i tłumaczę jej, że nie mamy nocniczka to potrafi wytrzymać aż do powrotu do domu. Zgadzam się z moimi przedmówczyniami, że wczesne sadzanie na nocnik jest próbą oswojenia dziecka i nie ma sensu robić nic na siłę jeśli dziecko tego nie akceptuje. Ale warto spróbować!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mopek1 Re: KIEDY NA NOCNIK??? 07.12.04, 22:09 To nie teoria, tylko fakt! Nie wszystkim dzieciom zaburza, tak jak napisałam może, ale nie musi Sama przyznaj, że przed ukończeniem roku córeczka nie potrafiła "trzymać" i nie wołała, że chce Odpowiedz Link Zgłoś
agakryszt Re: KIEDY NA NOCNIK??? 08.12.04, 11:14 mopek1 napisała: > To nie teoria, tylko fakt! Nie wszystkim dzieciom zaburza, tak jak napisałam > może, ale nie musi Sama przyznaj, że przed ukończeniem roku córeczka nie > potrafiła "trzymać" i nie wołała, że chce # Wiem, że dzieci przed ukończeniem 16 m-cy nie potrafią wstrzymać potrzeb fizjologicznych, ani wołać - ale to już najwyzsza szkoła jazdy. 8 m-czne dziecko można juz uczyć co to jest nocniczek i do czego służy. Zauważyłam u mojego dziecka, że kiedy sadzam ją na nocniczek a ona czasami nie chce nic zrobić - to chociaż "wyciśnie" z siebie kilka kropelek siusiu. Jestem bardzo zadowolana, choć nie twierdzę, że może już chodzić bez pieluszki... Odpowiedz Link Zgłoś
paulina62 Re: KIEDY NA NOCNIK??? 08.12.04, 12:09 Zgadzam się z Dziewczynami, które wcześnie sadzają na nocnik. My jeszcze nie zaczęłyśmy (10 miesięcy ma Maja), bo moja siostra uparła się, że kupi małej nocnik, a przyjedzie dopiero przed świętami. Ale z doświadczenia całej mojej rodziny wiem, że konsekwentnie (aczkolwiek nie na siłę) sadzające mamy osiągały sukces - wszystkie dzieciaczki szybko nauczyły się chodzić bez pieluchy. Zaznaczam, że u nas jest jeszcze większość tetrowych dzieciaczków (pampersy na noc i spacery), co tym bardziej "zmusza" mamy do nocników, a moich niemieckich znajomych dzieci, przyzwyczajone do pampersów sikały w pieluchy do ok 3 lat - jeszcze jako czterolatkom zdażało im się narobić w majtki. I to też są fakty! Odpowiedz Link Zgłoś
js1809 Re: KIEDY NA NOCNIK??? 08.12.04, 12:17 a ja podchodziłam z nocnikiem kilkakrotnie..tzn w 7 m-cu potem w 10 i ostatnio w 11 i nic.Nie udaje sie synka posadzic nawet na 15 sekund bo nalezy do ruchliwych bardzo dzieci. Zabawianie wszelkimi zabawkmai nie pomaga. Czy któras z Was miała ruchliwe dziecko i odniosła sukces w "przykuciu"dziecka na dłuzej? Odpowiedz Link Zgłoś
paulina62 Re: KIEDY NA NOCNIK??? 08.12.04, 12:23 Może jeszcze nie jest gotowy na to. Ja mam podobnie przy jedzeniu - zaraz odwraca się na krzesełku do ściany, klepie w płytki, wychyla się, włazi na stół. Czasem udaje mi się ją przytrzymać w miejscu czytając książeczkę, ale muszę to robić z dużą ekspresją - udawać szczekanie psa, miauczenie itp., i zachęcać ją, żeby pokazała, gdzie jest piłeczka, piesek, ptaszek. Może u Was też podziała - powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
black_currant Re: KIEDY NA NOCNIK??? 08.12.04, 17:56 Uczciwie mówiąc moja starsza córka zaakceptowała nocnik (czyli zaczęła go używać i chodzić w majteczkach zamiast pieluch) gdy miała 2.5 roku... --------------------------------------- Ania - podwójna mama październikowa Emilka (1.10.2001) Grześ (18.10.2004) Odpowiedz Link Zgłoś
basias82 Re: KIEDY NA NOCNIK??? 08.12.04, 19:24 Myśle, ze to już najwyższy czas, kiedy dzidzia już pewnie siedzi. Im wcześniej tym lepiej (nawet dla ciebie). My ciągle walczymy, chociaż niedawno zaczęliśmy i zdajemy sobie sprawę z tego, że to trochę potrwa. Pozdrawiamy, rodzice i Kubuś Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: KIEDY NA NOCNIK??? 08.12.04, 19:28 Gloria ma 14 miesiey i jeszcze nie wie co to nocnik. Chcialabym z nią trenować a nie ją tresować. Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś