Dodaj do ulubionych

KIEDY NA NOCNIK???

07.12.04, 12:43
CHCIAŁAM SIĘ DOWIEDZIEĆ OD INNYCH MAM,OD KIEDY MOŻNA WYSADZAĆ MALUSZKA NA
NOCNIK?MAM 8 MIESIĘCZNĄ CÓRECZKĘ I NIEWIEM CZY JUŻ MOŻNA?A MOŻE SĄ JAKIEŚ
SPRAWDZONE SPOSOBY?smilePozdrawiamy!
Obserwuj wątek
    • ju8 Re: KIEDY NA NOCNIK??? 07.12.04, 13:16
      Witaj!

Ja swoją posadziłam jak miała właśnie 8 m-cy tzn. wtedy kiedy sama super
      siadała. Mała zaakceptowała nocnik od razu, do tego stopnia, że chyba dopiero
      po 3 tyg. znowu zobaczyłam kupke w pampersie. Nie znaczy to oczywiście że
      córcia potrafi kontrolować potrzeby fizjologiczne, to Ty musisz zwracać uwagę i
      sadzać na nocnik jak tylko jest prawdopodobieństwo,że właśnie jest taka
      potrzeba. Moja lekarka twierdzi,że nauka, jak ona to nazywa higieny, jest b.
      ważna i najlepiej sadzać dziecko o tych samych porach. Moja mała lubi
      swój "nociu", nawet kiedyś chciałam ją wziąć a ona nie i co? za chwile zaczęła
      kupeczke robić. Widać jej też jest tak lepiej niż leżeć w tym smrodku.No i dla
      mnie to super wygoda, szcególnie u dziewcynki, wymywanie "tego" z kazdego
      zakamarka, sama wiesz jak to jest, a teraz czyściuteńko, podcierasz i gotowe.
      Problem jest tylko taki, ze niestety nie wszystkie dzieci akceptują nocnik.
      Niektore nie usiądą i już, nic na to nie poradzisz. My wybieraliśmy nocnik z
      córcią, posadziłam ją w sklepie (oczywiście w ubraniusmile)) i patrzyłam na
      reakcje. Podobało się. Może dlatego ze była na etapie fascynacji siedzeniem
      samym w sobie. Tak czy siak jesteśmy nocnikowismile)) Podobno dziecko dopiero ok.
      16 m-ca potrafi panować nad zwieraczami ale ja przynajmniej bedę miała za sobą
      oswajanie z nocnikiem.
      Zycze powodzenia
      Buziaki
      P.S. Polecam nocnik graco, jest tani a ma bardzo szerokie boki i dziecko nie
      uwiera w nóżki. Dodatkowo jest on bardzo stabilny. Nie jestem zwolenniczką
      nocników, grających, świecących, jezdzacych itp. bo to tylko rozprasza
      dzieciaka i uważa to za kolejną zabawke, a jak wiadomo zabawki szybko się
      nudzą. Nocnik ma spełniać funkcje uzytkową.
      • agakryszt Re: KIEDY NA NOCNIK??? 07.12.04, 13:30
        Posadziłam Alę na nocnik jak miała 10 m-cy, a chyba mogłam jeszcze wcześniej...
        Mała nie zawsze zrobi siusiu, czy kupkę, ale stara się bardzo i jak skończy to
        zaraz zchodzi - znaczy wie do czego to służy! Pamietaj, żeby dziecko chwalić
        jak coś jest w nocniczku - wtedy dziecko pragnąc pochwał będzie bardziej się
        starało. Osobiście cieszy mnie również oszczędność pieluszek. A nocniczek Ala
        ma zupełnie zwykły, nie pozwalam jej się nim bawić, żeby wiedziała, że to nie
        do zabawy...
        powodzienia i cierpliwości... Aga
      • mymcia Re: KIEDY NA NOCNIK??? 07.12.04, 22:13
        hej,
        u nas doładnie tak samo było i jest...tez od 8 m-ca i tez mała polubiła
        siedzenie na nocniczku i jest to faktycznie graco- najprostszy- chyba jeden z
        najtanszych i super wyprofilowany- mała jak siedzi ma taką pozycje ze sprzyja
        jej wypróznianiu sie. A równiez uwazam ze nocnik to nie zabawka...
        pozdrawiam zycząc sukcesów w nocniczkowaniu
        mymcia
    • mopek1 Re: KIEDY NA NOCNIK??? 07.12.04, 16:33
      Nie zaczynaj przed ukończeniem roku! Dziecko nauczy się co prawda błyskawicznie
      parcia o okreslonych porach, ale tak naprawdę, nie o to chodzi. Dziecko musi
      się nauczyć trzymać - a tego maluch przed rokiem na pewno nie potrafi. nauka w
      odwrotnej kolejności tzn. najpierw parcia, a potem trzymania może dziecku
      zaburzyć cały proces i w brew oczekiwaniom wydłużyc okres "pampersowy".
      • grenta Re: KIEDY NA NOCNIK??? 07.12.04, 18:16
        mopek1 napisała:

> Nie zaczynaj przed ukończeniem roku! Dziecko nauczy się co prawda
        błyskawicznie
        >
        > parcia o okreslonych porach, ale tak naprawdę, nie o to chodzi. Dziecko musi
        > się nauczyć trzymać - a tego maluch przed rokiem na pewno nie potrafi. nauka
        w
        > odwrotnej kolejności tzn. najpierw parcia, a potem trzymania może dziecku
        > zaburzyć cały proces i w brew oczekiwaniom wydłużyc okres "pampersowy".
        Mopek1 pierwszy raz słyszę taką teorię, w ogóle jej nie rozumem, szczerze się
        przyznam. Ja swoją córeczkę posadziłam na nocnik właśnie jak skończyła 8
        miesięcy, ponieważ zauważyłam, że robi kupkę zawsze w stałych porach, więc
        najpierw było "parcie" - jak to nazywasz, a później sadzanie na nocnik. Teraz
        nie mam najmniejszych problemów (Córka skończyła 18m-cy), bo czasem na spacerze
        gdy woła "ee" i tłumaczę jej, że nie mamy nocniczka to potrafi wytrzymać aż do
        powrotu do domu. Zgadzam się z moimi przedmówczyniami, że wczesne sadzanie na
        nocnik jest próbą oswojenia dziecka i nie ma sensu robić nic na siłę jeśli
        dziecko tego nie akceptuje. Ale warto spróbować!!!
        • mopek1 Re: KIEDY NA NOCNIK??? 07.12.04, 22:09
          To nie teoria, tylko fakt! Nie wszystkim dzieciom zaburza, tak jak napisałam
          może, ale nie musi smile Sama przyznaj, że przed ukończeniem roku córeczka nie
          potrafiła "trzymać" i nie wołała, że chce smile
          • agakryszt Re: KIEDY NA NOCNIK??? 08.12.04, 11:14
            mopek1 napisała:

> To nie teoria, tylko fakt! Nie wszystkim dzieciom zaburza, tak jak napisałam
            > może, ale nie musi smile Sama przyznaj, że przed ukończeniem roku córeczka nie
            > potrafiła "trzymać" i nie wołała, że chce smile

# Wiem, że dzieci przed ukończeniem 16 m-cy nie potrafią wstrzymać potrzeb
            fizjologicznych, ani wołać - ale to już najwyzsza szkoła jazdy. 8 m-czne
            dziecko można juz uczyć co to jest nocniczek i do czego służy. Zauważyłam u
            mojego dziecka, że kiedy sadzam ją na nocniczek a ona czasami nie chce nic
            zrobić - to chociaż "wyciśnie" z siebie kilka kropelek siusiu. Jestem bardzo
            zadowolana, choć nie twierdzę, że może już chodzić bez pieluszki...
    • paulina62 Re: KIEDY NA NOCNIK??? 08.12.04, 12:09
      Zgadzam się z Dziewczynami, które wcześnie sadzają na nocnik. My jeszcze nie
      zaczęłyśmy (10 miesięcy ma Maja), bo moja siostra uparła się, że kupi małej
      nocnik, a przyjedzie dopiero przed świętami. Ale z doświadczenia całej mojej
      rodziny wiem, że konsekwentnie (aczkolwiek nie na siłę) sadzające mamy osiągały
      sukces - wszystkie dzieciaczki szybko nauczyły się chodzić bez pieluchy.
      Zaznaczam, że u nas jest jeszcze większość tetrowych dzieciaczków (pampersy na
      noc i spacery), co tym bardziej "zmusza" mamy do nocników, a moich niemieckich
      znajomych dzieci, przyzwyczajone do pampersów sikały w pieluchy do ok 3 lat -
      jeszcze jako czterolatkom zdażało im się narobić w majtki. I to też są fakty!
      • js1809 Re: KIEDY NA NOCNIK??? 08.12.04, 12:17
        a ja podchodziłam z nocnikiem kilkakrotnie..tzn w 7 m-cu potem w 10 i ostatnio
        w 11 i nic.Nie udaje sie synka posadzic nawet na 15 sekund bo nalezy do
        ruchliwych bardzo dzieci.
        Zabawianie wszelkimi zabawkmai nie pomaga.
        Czy któras z Was miała ruchliwe dziecko i odniosła sukces w "przykuciu"dziecka
        na dłuzej?
        • paulina62 Re: KIEDY NA NOCNIK??? 08.12.04, 12:23
          Może jeszcze nie jest gotowy na to. Ja mam podobnie przy jedzeniu - zaraz
          odwraca się na krzesełku do ściany, klepie w płytki, wychyla się, włazi na
          stół. Czasem udaje mi się ją przytrzymać w miejscu czytając książeczkę, ale
          muszę to robić z dużą ekspresją - udawać szczekanie psa, miauczenie itp., i
          zachęcać ją, żeby pokazała, gdzie jest piłeczka, piesek, ptaszek. Może u Was
          też podziała - powodzenia!
    • black_currant Re: KIEDY NA NOCNIK??? 08.12.04, 17:56
      Uczciwie mówiąc moja starsza córka zaakceptowała nocnik (czyli zaczęła go
      używać i chodzić w majteczkach zamiast pieluch) gdy miała 2.5 roku...

---------------------------------------
      Ania - podwójna mama październikowa smile
      Emilka (1.10.2001)
      Grześ (18.10.2004)
    • basias82 Re: KIEDY NA NOCNIK??? 08.12.04, 19:24
      Myśle, ze to już najwyższy czas, kiedy dzidzia już pewnie siedzi. Im wcześniej
      tym lepiej (nawet dla ciebie).
      My ciągle walczymy, chociaż niedawno zaczęliśmy i zdajemy sobie sprawę z tego,
      że to trochę potrwa.
      Pozdrawiamy, rodzice i Kubuś
      • driadea Re: KIEDY NA NOCNIK??? 08.12.04, 19:28
        Gloria ma 14 miesiey i jeszcze nie wie co to nocnik. Chcialabym z nią trenować
        a nie ją tresować.
        Pozdrawiam, Aga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka