nataliamackowiak 25.12.04, 12:35 Moja 2 mies. córka ma ciemieniuchę-chyba to sie tak nazywa-taką brzudko wyglądającą skóre na szczycie główki i nad czółkiem. Jak to robicie, żeby nie miała?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
s.ivona Re: Ciemieniucha 25.12.04, 14:52 witaj u nas pomogla masc nagietkowa. smarowalam synkowi glowke gruba warstwa masci, zostawialam na ok pol godziny, potem wyczesywalam szczoteczka do wlosow, mylam mydlem w czasie kapieli i na koniec splukiwalam czysta woda a nie ta z kapieli. poprawa byla juz po 3 dniach. zycze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: Ciemieniucha 25.12.04, 18:02 u nas bylo prawie tak samo, tylko zamiast masci nagietkowej uzywalismy oliwki Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_p Re: Ciemieniucha 25.12.04, 18:04 A nam pomogla moja mama - jak Kinga byla u niej to smarowala jej te skore na glowie oliwka dla dzieci a potem grzebyczkiem delikatnie wyczesywala te zolte platki skorki. Ja w domu tez probowalam i pomoglo, ladnie wszystko schodzi. A poza tym myj glowke szamponem a nie mydelkiem. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
joan_29 Re: Ciemieniucha 27.12.04, 23:29 mialam u synka ten sam problem- na szczycie glowki smarowalismy maścią linomagiem-grubą warstwą (tak doradzila mi pielegniarka w IMiD) jakies 2 godz przed kąpielą, po kąpieli i umyciu glówki wystarczylo wytarcie glówki pieluszką- wszystko zeszlo po 2 dniach. Mój synek mial także ciemieniuchę w okolicach brwi i smarowalam mu bepanthenem-tez po 2 dniach nie bylo śladu. mama Oliwierka 9tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
lolalilu Re: Ciemieniucha 27.12.04, 23:34 mi pani dr pediatra zapisała maść (robioną w aptece na zamówienie - duże opakowanie 10zł). Szybko nam pomogła. Kilka dni smarowania, wyczesywania i mycia główki i było po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś