Dodaj do ulubionych

Kaszka na mleku mamy?

17.01.05, 11:32
Dziewczyny
Ostatnio chciałam podac młodemu kaszkę, wybrałam ryzowo-kukurydzianą bifidus
Nestle i zrobiłam ja na moim mleku - dozowanie wg przepisu 1,5 łyżki stołowej
na ok. 50 ml mleka. Niestety zamiast kaszki wyszła mi jakaś breja - tzn.
mleko o takiej glutowatej konsystencji. Antek nie chciał tego wcale.
A może to takie ma być?
Wasze dzieci to piją? Czy jedzą łyżeczką?
Pozdrawiam
Magda
Obserwuj wątek
    • monika_5 Re: Kaszka na mleku mamy? 17.01.05, 11:36
      ja karmiłam piersią do 2 roku, ale kaszki nigdy nie dawłam żadnej.
      Poczekaj na inne mamy.
    • olga50 Re: Kaszka na mleku mamy? 17.01.05, 11:57
      Mój synek ma 8m , od jakiegoś czasu daje mu kaszkę ryżowa (owocowa od 5m).Robie
      ją zawsze na moim mleku, daje przez butelke ze smoczkiem o wiekszym
      przepływie.Wsypuje mniej wiecej 5 łyżeczek na 200ml mleka.Mały zawsze zjada ze
      smakiem.
    • blamblam Re: Kaszka na mleku mamy? 17.01.05, 12:14
      Mleko z cycusia ma inne właściwości niż mleko sztuczne i kaszka na mleku mamy
      zawsze będzie żadsza. Ja jak mieszalam z moim mlekiem to albo wsypywałam wiecej
      kaszki albo podawałam butelką.
      • amma81 Re: Kaszka na mleku mamy? 17.01.05, 15:11
        Ja karmię piersią, ale kaszkę robię po prostu na wodzie, bo na moim mleku nie
        chce się dobrze rozprowadzić. A wyglądem kaszki się nie przejmuj, bo czy na
        mleku, czy na wodzie wygląda okropnie, jak krochmal. P.S. Na początku trochę
        dosładzałam, ale z czasem zmniejszałam ilośc glukozy i teraz nie muszę w ogóle
        słodzić.
        • dagle Re: do amma 17.01.05, 18:40
          powiedz mi, na jakiej wodzie podakesz kaszke? czy na zwyklej kranowie? ja do
          tej pory robilam na Zywcu, ale juz nie chce i chce sprobowac kranowy ale troche
          sie obawiam?
          ale chyba nie ma czego, bo wiekszosc robi na kranowce
    • ania747 Re: Kaszka na mleku mamy? 17.01.05, 18:45
      Ja w nastepnym tyg. przymierzam sie do wprowadzenia kaszki ryzowej.Bede
      experymentowac.Na poczatku na pewno tylko troszke zageszcze swoje mleko i
      zobacze jaka bedzie reakcja. jak ci wyszlo za geste to daj mniej kaszki.
    • mynia0 Re: Kaszka na mleku mamy? 17.01.05, 19:35
      ja robie kaszkę ryżową na wodzie - zwykłej przegotowanej kranówie. moja córcia
      preferuje brzoskwiniową. odmierzam tylko wodę, a kaszke wsypuję "na oko", do
      odpowiedniej konsystencji. robiłam też na własnym mleku - róznicy nie było.
      myślę, ze może masz problem, bo kaszka byłą mleczno - ryżowa - może spróbuj z
      ryżową. aha - i podaję kaszkę łyżeczką - Ela wcina około 200ml., w jakieś 10
      minut, butli nie chce.

kedyś wyszła mi z kaszki paskudna breja - był to smak owoców leśnych -
      wyglądało okropnie, ale Eli smakowało.
    • nikita0 Od którego mca dawać??? 17.01.05, 19:45
      Mój synek będzie miał za 6 dni 4 miesiące, czy mogę już mu dawać kaszkę na
      własnym mleku?
      Mikołajek:
    • akkf Re: Kaszka na mleku mamy? 17.01.05, 23:17
      sprobuj najpierw rozprowadzic kaszke mala iloscia wody - ja zwykla kukurydziana
      rozmieszywalam (???jakas dziwna forma gramatyczna mi wyszla - czas przeszly, bo
      teraz robie na sztucznym) prawie wrzatkiem, ale z bifidusem trzeba miec 37
      stopni, zeby nie zabic tych bakterii; a potem dodaj wlasne mleczko ogrzane w
      szklance z ciepla woda - jesli chcesz podawac butelka musi byc wg przepisu na
      opakowaniu, jesli lyzeczka - ja sypie wiecej na oko, jak sie zaczyna lekko (!)
      zageszczac bedzie OK
      aha ja jestem zwolennikiem lyzeczki, butelka podawalam kaszke tylko w 5 m-cu,
      teraz je pieknie lyzeczka (skonczyl 7 m-cy) - obecnie pracujemy nad podawaniem
      plynow kubeczkiem z dziobkiem (niestety niekapka nienawidzi), aby butla ze
      smokiem zostala wspomnieniem...
      • driadea Re: Kaszka na mleku mamy? 18.01.05, 00:00
        Ja przez dlugie miesiące robiam kaszkę na swoim mleku, nigdy nie czytalam
        żadnych wskazowek, a po prostu sypalam kaszkę do mleka aż do uzyskania
        odpowiedniej konsystencji.
        Pozdrawiam, Aga
        • akastel Re: Kaszka na mleku mamy? 18.01.05, 22:11
          A mnie lekarka polecila na wieczor dawac kaszke ryzowa na wodzie, ktora
          nastepnie corcia popija mlekiem z piersi. Odkad je taka kolacje, przesypia cala
          noc. Corcia ma 6,5 miesiaca i pediatra stwierdzila, ze powinna zjesc 130 ml
          kaszki. Tylko jak tyle zje, to juz niewiele popije mleczkiem, bo nie ma za
          bardzo miejsca, no i zdarza sie, ze jej sie uleje. Ile kaszki jedza Wasze
          dzieci? Moze zmniejszyc ilosc kaszki, bo lepsze bedzie dla niej mleko?
          • driadea Re: Kaszka na mleku mamy? 18.01.05, 22:14
            Moje dziecko od 4 miesiąca przesypia całą noc, zdarzało się nawet 15 godzin.
            Bez zapychania kaszką, po prostu po piersi.
            A kaszki na wodzie nie tknęła, nie dziwię się zresztą, toż to ohydne.
            Lekarz nigdy nam nie sugerował wielkości porcji, mała miała jeść tyle, żeby się
            nasycić. Tak też ją karmię, teraz ma 15 miesięcy i już nie je kaszek smile
            Pozdrawiam, Aga
          • mynia0 Re: Kaszka na mleku mamy? 18.01.05, 22:38
            nasz pediatra mówi, żeby dawać tyle, ile dziecko chce. ja dawałam kaszkę w
            różnych godzinach, od 150 do 200 ml. - obecnie podaję kaszke ok. 18 / czyli 1
            posiłek przed spaniem/ z 2 względów - niedługo wracam do pracy i o tej porze
            nie będe mogła karmić piersią, a po drugie - jak dawałam kaszkę na noc / ok.
            130 i potem cyc/, to Ela bardzo źle spała.

kiedy zacząć dawać kaszkę? to powinien ustalić lekarz. nie róbcie niczego na
            własną rękę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka