ingga 22.01.05, 23:06 Mam pytanko odnośnie ząbków. Mojej córeczce właśnie wyszedł pierwszy, długo oczekiwany ząbek. Od kiedy dzieciom myjecie ząbki, jak oraz ile razy dziennie? Co na temat pielęgnacji ząbków mówią Wasi pediatrzy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lidek0 Re: Pielęgnacja ząbków 22.01.05, 23:13 Możesz już spokojnie uczyć dziecko kontaktu ze szczoteczką. Na początek sama woda wystarczy, myjcie ząbek rano i wieczorem. Są takie nakładki silikonowe na palec z nimi szczoteczką Canpolu, to przy okazji masuje dziąśła. Jak będzie więcej ząbków możesz kupić szczoteczke odpowiednią do wieku i pastę /na opakowaniu jest napisane dla jakiego wieku/ Najważniesze jest wyrobienie nawyku mycia. Moje dziecko nie pójdzie spać bez mycia zębów. Odpowiedz Link Zgłoś
agakaiserka Re: Pielęgnacja ząbków 23.01.05, 14:03 Moj 11 miesieczny synek od pierwszego m-ca dostaje Fluor(na zlecenie pediatry) a od kiedy pojawily sie zabki myjemy je wieczorem przed pojsciem spac.Na poczatku nie bylo to latwe ale powoli sie przyzwyczail i daje sobie je umyc(oczywiscie nie cale 3 min.. bo to bylaby dla takiego malca wiecznosc i szybko zniechecilby sie).Myjemy od jakiegos czasu razem takze przyglada sie mamusi jak to sie robi.Warto jak najwczesniej wyrabiac ten nawyk i pozniej wchodzi im to tak w krew ze same pamietaja o myciu zabkow.Moj pediatra powiedzial ze do 1go roku zycia wystarczy raz dziennie a pozniej 2 razy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: Pielęgnacja ząbków 23.01.05, 14:27 Ile dajesz fluoru. Nam powiedzieli, że trzy kropelki Odpowiedz Link Zgłoś
agakaiserka Re: Pielęgnacja ząbków 23.01.05, 22:24 Podajemy preparat w tabletkach.Nazywa sie Fluor-Vigantoletten 500(nie wiem czy dostepny jest w Polsce-my mieszkamy w Niemczech).Jest to polaczenie Vit.D z Fluorem wiec bardzo praktycznie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś