Dodaj do ulubionych

Mleko Nutramigen!

25.01.05, 14:10
Witam wszystkie mamusie! Chciałam zwrócić się z prośbą do wszystkich mam,
które podają swoim dziecom to właśnie mleko. Proszę podzielcie się swoimi
opiniami i doświadczeniami jeśli chodzi o to mleko. Moja malutka miała 5
tygodni kiedy zaczęła je jeść (teraz leci jej 6 tydzień)Na początku dostawała
pierś, potem okazało się, że się nie najada zatem zaczęłam dokarmiać ja
Bebiko 1, po jakimś czasie jadła już tylko mieszankę, potem zaczęły się
straszne płacze zazwyczaj rano i późnym wiezorem i tak aż do nocy, po kilka
godzin. Wreszcie poprosiłam pediatrę o pomoc, a ta na początek postanowiła
zmienić jej mleko (kazała też zrobić podstawowe badania krwi, ale tu na
szczęście wszystko było dobrze) i postawiła na Nutramigen, na początku było
jeszcze trochę płaczu bo trawiła jeszcze Bebiko 1 , na drugi dzień juz bylo
lepiej, jednak od trzech dni znowu popłakuje wieczorami i jest bardzo
niespokojna. Zazwyczaj płacz zaczyna się po jedzeniu, ok. 21 i trwa aż do
następnego karmienia do ok. 24, potem zazwyczaj ululana i ukołysana (jeśli
wszystko jej pasuje) idzie spać i tak śpi do 4 lub 4:30. Ostatnio zauważyłam
też, że malutka lubi jeść mało ale często, nawet co 1,5 h ( od pani dr
słyszałam, że to mleko szybciej się trawi), czy po tym mleczku wasze
dzieciaczki dużo piją? To chyba wszystkie moje uwagi. Będę wdzięczna za każdą
opinię i radę. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Ania i Wiktoria smile
Obserwuj wątek
    • mamab26 Re: Mleko Nutramigen! 25.01.05, 15:16
      Witam!Kiedy czytałam to co napisałaś to miałam wrażenie,że to o moim
      dziecku...Mój synek ma 6tyg.i od 2 podaję mu Nutramigen.Wcześniej też jadł
      Bebiko1,ale go nie trawił i lekarz zlecił zmianę mleka.Mój malec też prawie
      codziennie wieczorem urządza sobie koncert.Co więcej-zauważyłam,że jak go noszę
      i nie dopuszczam do płaczu,to dłużej zasypia i potrafi marudzić godzinami...Tak
      więc moja metoda na wieczór to położyć i niech sobie popłacze(u nas wystarczy
      ok.4-5min.).A potem biorę małego na ręce i ten po chwili zasypia.Co do jedzenia
      to w nocy też wytrzymuje 3-4godz.ale w dzień to nierealne,bo domaga się
      jedzenia najdalej co 1.5 lub 2godz.Pozdrawiam Aga i Bartuś
      • tranulla Re: Mleko Nutramigen! 25.01.05, 16:31
        mamab26! Z jednej strony współczuje, a z drugiej cieszę się, że nie jesteśmy (
        z mężem ) sami smile))) Jeśli chodzo o wieczorne koncerty życzeń to też naszą
        malutką nosimy i też mam czasami wrażenie że im dłużej to trwa tym bardziej ona
        nam płacze i jest tym wszystkim zniecierpliwiona. Jednak kiedy nadchodzi już ok
        24:00, czyli pora następnego karmienia to je,a potem raczej chodzi juz spaćsmile))
        Niestety nie możemy dawać jej płakać zbyt długo bo od tego płaczu ma juz
        pozdzierane struny głosowe bo ma az chrype i do tego robi jej sie taka
        marmurkowa skórka od płaczu (zbyt duży wysiłek)Zastanawiałam się czy to czasem
        nie są kolki ale to mleko ponoć też jest i na kolki? Czasami już naprawdę można
        zgłupieć sad( Pozdrawiam smile
        • mamab26 Re: Mleko Nutramigen! 25.01.05, 17:01
          Jeśli chodzi o kolkę to podobno przy tym mleku nie występuje.Mój synek nie ma
          objawów kolki,a jego płacz nie wygląda na spowodowany bólem.Raczej na zwykłe
          marudzenie.Zresztą co innego jak dziecko drze się godzinami a co innego jak
          płacze kilka minut.W przypadku mojego Szkraba nie tylko mu to nie
          zaszkodziło,ale wręcz pomogło.A co do marmurkowej skóry to(nie wiem w jakim
          wieku jest Twoja Dzidzia)ale u tak małych dzieci to normalne,bo jest wynikiem
          słabo rozwiniętego układu chyba krwionośnego.To opinia pediatry,bo zapytałam go
          kiedyś,zaniepokojona "marmurkowymi"łapkami mojego Malca.Pozdrowionka-trzymajcie
          się ciepło smile))
          • tranulla Re: Mleko Nutramigen! 25.01.05, 17:23
            do mamab26, moja dzidzia urodziła się 17 grudna 2004, zatem zaczęła 6 tydzień,
            jeśli chodzi o kolki to też raczej wydaje mi się, że przy tym mleku raczej nie
            są one możliwe. Też uważam, że może to być zmęczene po całym dniu, w końcu to
            jeszcze maluszki, które adaptują się do tego świata, może wreszcie kiedyś
            będzie dobrze smile)Pozdrawiam
    • amra1 Re: Mleko Nutramigen! 25.01.05, 16:46
      Mam to samo... Też daję Nutramigen od kilku dni, ale tylko dwa razy na dobę i
      między innymi właśnie wieczorem. Wcześniej dawałam Nan 1 i mała bardzo to
      mleczko lubiła (ale moje dziecko lubi wszystko co jej się daje do jedzenia bądź
      picia...), ale miała ewidentnie problemy z brzuszkiem (ponoć jest tam dużo
      żelaza i to dlatego). Koncerty wieczorne też przerabiamy i mam wrażenie, że to
      nie jest zależne od rodzaju mleka... Albo są to jednak łagodne kolki (stała
      godzina każdego dnia by na to wskazywała), albo po prostu zmęczenie wieczorne,
      a właściwie przemęczenie, które nie daje zasnąć... Ewentualnie dochodzi jeszcze
      do tego zapowietrzenie (zmęczone dziecko łyka w trakcie karmienia więcej
      powietrza bo bardziej nerwowo je). Albo wszystko na raz... crying
      Od trzech dni podaję jej między 20 a 21 (przed wieczornym karmieniem) czopek
      Viburcol i każdego dnia jest lepiej. Wczoraj mała usnęła w trakcie karmienia o
      20.30, spała spokojnie do 23.30 - wtedy dałam jej praktycznie przez sen kolejną
      butlę) i spała do 5.30. Także polecam. Czopki są homeopatyczne, krzywdy na
      pewno nie zrobią, kazała mi je podawać pediatra 1 x dziennie.
      Pozdrawiam
      Asia
    • szachniewicz19 Re: Mleko Nutramigen! 25.01.05, 16:51
      CHCIAŁABYM SIĘ PODZIELIĆ SWOIM DOŚWIADCZENIEM MOJA PIERWSZA CÓRKA TERAZ MA 9
      LAT JADŁA NUTRAMIGEN PONIEWAŻ LEKARZ STWIERDZIŁ SKAZE BIAŁKOWĄ A NIESTETY Z
      PIERSI SIE NIENAJADAŁA TEN SAM PROBLEM MIAŁAM NIKOLA OD 17 DO 22 BEZ PRZERWY
      SIĘ DARŁA ALE TO BYŁY KOLKI BO PO 3.5 MIESIĄCA USTĄPIŁY I PRZESTAŁA PŁAKAC
      TERAZ MAM DRUGĄ CÓRECZKĘ MA 3 I PÓŁ MIESIĄCA I JEST CAŁKOWICIE NA PIERSI
      ZAPARŁAM SIE I OD JEJ URODZENIA ANI RAZ NIE DOKARMIŁAM TEŻ MA SKAZE BIAŁKOWĄ
      ALE STARCZY ŻE W MAŁYCH ILOŚCIACH JA SPOŻYWAM NABIAŁ MARTYNKA OD URODZENIA NIE
      MA ŻADNYCH KOLEK DZIEKI BOGU BO WIEM JAKI TO JEST KOSZMAR CIĄGLE PŁACZĄCE
      NIEMOWLE.MOJA STARSZA CÓRKA W WIEKU 7 MIESIĘCY NIE CHCIAŁA PIĆ JUŻ NUTRAMIGENU
      WIĘC MUSIAŁAM PODAWAĆ JEJ RÓŻNE PRODUKTY ZASTĘPUJĄCE MLEKO TYLKO NAPOMNE
      JESZCZE ŻE U NIEJ TA SKAZA BIAŁKOWAPOWODOWAŁA CZĘSTE ZAPALENIE DRÓG ODDECHOWYCH
      I TAK CHOROWAŁA DO 5 LAT TERAZ JEST JUŻ DOBRZE POZDRAWIAM ŻYCZE WYTRWAŁOŚCI
      NIEDLUGO KOLKI MINĄ.ANIA MAMA MARTYNKI I NIKOLI
    • pati310 Re: Mleko Nutramigen! 25.01.05, 18:59
      Witamsmile) Nasza mala ma juz prawie 4 mies i od dwoch zajada nutramigen.
      Poczatkowo dostawala NAN HA, potem bebilon pepti, potem isomil az wreszcie
      przeszlismy na nutramigen i klopoty sie skonczyly. Wczesniej mala nam bardzo
      plakala, dostawala przez jakis czas wysypki i ludzilismy sie ze nie bedzie
      trzeba przejsc na nutramigen czyli totalna chemie , jak to okreslila jedna z
      lekarek (pewnie totalna zwolenniczka piersi..). Zaczelismy to podawac i jest
      ok. Twoja mala przyzwyczi sie do tego mleczka i jak tylko jelitka sie pogodza
      ze zmiana to przestanie plakac, nie martw sie. Jesli placze zaraz po jedzeniu
      to moze zwyczajnie nie dojadla??? Sprawdz prosze bo zoladki dzieci plataja
      figle, wiem cos o tym. Acha, i staraj sie jej wydluzac przerwy miedzy posilkami
      2,5 - 3 godz bo przy sztucznym karmieniu tak sie powinno robic. Podsumowujac:
      mleczko jest ok, tylko drogie niestety.. smile)) Pozdrawiam ,pa!
    • mamanatalki30 wieczorne krzyki! 10.02.05, 12:46
      moja teraz już 3,5 miesięczna Natalka też miała takie ataki płaczu po
      wieczornym karmieniu. Zaczęło się, jak ukończyłą ok. 1 miesiąc i trwało przez
      kolejny miesiąc. Dodam, że jest cały czas na piersi, ale wieczorny posiłek - po
      kąpieli - dostawała od taty z butelki (odciągnięty pokarm). Taka była sugestia
      położnej, gdyż mała po kąpieli jadła co godzinę aż do północy (w dzień co 3
      godziny). Tak więc, by najeść się do syta dostawała butelkę i ewentualnie na
      koniec trochę piersi. Systuacja o tyle się zmieniła, że jadła tylko ten jeden
      raz (następny ok. 4 nad ranem), ale za to mieliśmy ponad 2 godziny krzyków
      przed zaśnięciem. Zabierało się butelkę-krzyk; dawało-krzyk.sad Jadła bardzo
      łapczywie i potrafiła "wciągnąć" do 170 ml (ale jak tu nie dać, jak dziecko
      płacze i chce butelkę).Potem ją oczywiście brzuszek bolał. W końcu
      wprowadziliśmy zagęszczacz - Nutriton. Super sprawa. Natalka pije spokojnie.
      Najada się do syta 150 ml i zaraz po kąpieli i jedzonku smacznie i cichutko
      zasypia.

Dziś pani pediatra zaproponowała nam zamiast butelki z odciągniętym mlekiem
      podawać Nutramigen...(problem z alergią) ...ale jak czytam o tych płaczach i
      bólach brzuszków Waszych pociech, to aż boję się eksperymentować....
    • doris48 Re: Mleko Nutramigen! 10.02.05, 13:09
      Dziewczyny
      Ja daję Maćkowi Nutramigen od 8 miesięcy i z doświadczenia wydaje mi się że to
      popłakiwanie to właśnie jest kolka! Z tego co wiem nie ma idealnego lekarstwa
      na kolkę i właśnie nawet mleko nutramigen nie wyeliminuje w zupełności kolki. A
      jeśli chodi o cenę to poproście lekarza żeby na recepcie zaznaczył że jest to
      dla przewlekle chorego dziecka (literka P) i wtedy kupujecie mleko za 15
      złotych puszka (50%).
    • izia30 Re: Mleko Nutramigen! 10.02.05, 13:29
      moje dziecko ma 20mcy i dopiero teraz kończymy z nutramigenem. na początku tak
      jej nie smakowało że dostawała spazmów, i nie chciała go jeść (wcześniej była na
      piersi i humanie). to mleko ma obrzydliwy smak i zapach, niestety. ale dzieci
      się przyzwyczajają, trzeba tylko trochę poczekać. teraz miałyśmy problem bo mała
      nie chciała jeść kaszek mlecznych bo były za słodkie, a ona po nutramigenie nie
      zje nic słodkiego. też jakiś plus.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka