lawia 25.01.05, 16:11 Moja córcia ma pół roku i muszę pobrać jej mocz do badania. Może i to głupie pytanie ale nie mam pojęcia jak to zrobić Czekam na podpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moniaty Re: JAK POBRAĆ MOCZ?? 25.01.05, 16:21 Hej, to nie jest wcale glupie pytanie.... W aptece kupuje sie takie specjalne woreczki. Zaklada sie je do pieluchy i czeka az Niunia nasiusia. Pozdrwiam Odpowiedz Link Zgłoś
bruksia Re: JAK POBRAĆ MOCZ?? 25.01.05, 16:24 w aptekach są woreczki na mocz. przykleja się taką torebeczkę (ma już przylepce). są obrazki jak to zrobić. z torebki trzeba przelać do pojemnika (jak dla dorosłych) i dopiero oddać do analizy. powodzenia. ja robiłam to 3 m- cznej córce to próbowałam aż 8 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia70 Re: JAK POBRAĆ MOCZ?? 25.01.05, 17:10 Tak, racja, kup od razu kilka woreczków, bo za pierwszym razem raczej się nie uda. Ja natomiast nie przelewałam moczu, tylko zawiozłam razem z woreczkiem, który jest sterylny. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: JAK POBRAĆ MOCZ?? 25.01.05, 19:33 do posiewu nie przyjma ci woreczkow, bo mocz moze byc zanieczyszczony przez bakterie ze skory...do zwyklej analizy chyba woreczki wystarcza, ale lepiej kup od razu sterylny pojemniczek i zlap mocz (np. poczekaj na mala fontanne podczas przewijania) konicznie po dokladnym podmyciu woda z mydlem i przemyciu rumiankiem Odpowiedz Link Zgłoś
sha1 Re: JAK POBRAĆ MOCZ?? 26.01.05, 03:21 myślę, że przyjmą, bo złapać do pojemniczka jest jeszcze trudniej (chyba, że ktoś ma dużo czasu i cierpliwości ), ale podmyć radzę riwanolem Odpowiedz Link Zgłoś
sylvi2 Re: JAK POBRAĆ MOCZ?? 25.01.05, 23:38 Cześć! Moja Blanka ma skończone 7mcy-na ostatniej wizycie pediatra skierował Nas na kontrolna badania-również pobranie moczu. Dostałam plastikową zakręcaną buteleczkę z instrukcją obsługo Zostawić Dzidzię bez pieluszki rano-wtedy jest dużo moczu po nocy-jak się zacznie, Tat trzyma Dziecko a Mama "łapie" do buteleczki. Jeszcze nie próbowałam, tak wie nie wiem jaki będzie rezultat Pozdrawiam, Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
ezagraj woreczek na mocz 26.01.05, 08:23 w aptekach sa woreczki na mocz przykleja sie go do skóry i na to zakłada pieluche jak dzidzia nasiusia to zostaje w woreczku i już mocz pobrany problem z głowy. Pozdrawiam Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
tabaluga0 Re: woreczek na mocz 26.01.05, 08:37 to nie takie łatwe, ja zuzylam 2 woreczki i cale siuśki zostaly w pieluszcze, w koncy rozebralam malego, poczekalam az zechce nasikac bez pieluszki i lapałam mocz do pojemniczka, udalo mi sie 2 razy ale to za malo, teraz czekam na trzeci ale az sie obudzi. tak jest o wiele latwiej niz te woreczki. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: JAK POBRAĆ MOCZ?? 26.01.05, 09:24 Po pierwsze - jezeli chcesz pobrac do badania ogolnego mozesz uzyc woreczkow. Do badania na posiew w ZADNYM wypadku nie uzywaj woreczkow, gdyz niestety w przypadku uzywania woreczkow badania jest zafalszowane. Ja wiem, ze to trudn pobrac za pierwszym razem mocz do pojemniczka, bo robie to od gdzies 3 miesiaca zycia mojego synka. Sprobuj tak - albo bezposrednio po przebudzeniu albo po karmieniu (zazwyczaj dziecko wtedy siusia). Dziecko musi byc wczesniej umyte, a w momencie samego obudzenia lub karmienia przemywasz tylko rivanolem (bardzo dokladnie wargi sromowe, rowniez od srodka!!!!). I czekasz. Bardzo czesto pomaga przylozenie wilgotnej sciereczki nabrzuszek na chwilke lub zwilzenie nozek. No i masz wtedy siusianie Dobrze jest oczywiscie podlozyc recznik, bys nie miala wszystkeigo mokrego naokolo. No i co wazne - 2 osoby do "operacji logistycznej" wymagane! jedna trzyma dziecko, druga pobiera mocz Z czasem mozna nabrac wprawy Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kajmal Re: JAK POBRAĆ MOCZ?? 26.01.05, 10:10 ja korzystalam z woreczka do zwyklego badania, a w wynikach wyszly bakterie, moja lekarka jednak powiedziala, ze bardzo trudno pobrac ta metoda nie zanieczyszczajac probki. Oczywiscie i tak zmarnowalam kilka woreczkow, bo maly zamiast siusiac caly czas robil kupska Odpowiedz Link Zgłoś
hanimama Re: JAK POBRAĆ MOCZ?? 26.01.05, 12:25 hej pierwszy sposob to- woreczki w aptece po 90 gr. Rozne dla dziewczynek i chlopcow a drugi to nocnik. Tez musze zrobic badana tyle ze moje dziecko na 9 mcy i robi juz siusiu na nocnik, takze nie bede miala z ty problemow pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hanimama Re: JAK POBRAĆ MOCZ?? 26.01.05, 12:29 hanimama napisała: > hej > pierwszy sposob to- woreczki w aptece po 90 gr. Rozne dla dziewczynek i chlopco > w > a drugi to nocnik. Tez musze zrobic badana tyle ze moje dziecko na 9 mcy i robi > > juz siusiu na nocnik, takze nie bede miala z ty problemow > pozdrawiam dodam jeszcze dla jasnosci ze w nocnik wstawie pudeleczko na mocz, zeby nie bylo ze z nocnika przeleje pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
azosiolek Re: JAK POBRAĆ MOCZ?? 26.01.05, 13:07 To zalezy, czy to ma byc badanie ogolne, czy posiew. W przypadku badania ogolnego woreczek jest do przyjecia, chociaz u nas zawsze sie odklejal. Przy posiewie jest bez sensu, bo moga Ci sie do probki dostac bakterie, ktore sa na powierzchni skory. W tym przypadku jedyna metoda to lapanie. My to robimy tak: rano, jak maluch sie obudzi, szybciutko rozbieramy go z pieluchy i sadzamy do wanny, myjemy czesci sikajace woda z mydlem, przemywamy Rivanolem i czekamy z pojemnikiem. Jak zaczyna siusiac (na ogol w ciagu 10-15 minut) to wtedy podstawiamy pojemnik i lapiemy. Aha, najlepsza probka do badania to wlasnie mocz poranny, po obudzeniu. Teraz dopiero zobaczylam, ze mala ma pol roku, moze jeszcze nie siedzi... Tak wiec trzeba bedzie lapac na lezaco. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: JAK POBRAĆ MOCZ?? 26.01.05, 13:10 W przypadku dzieci (wg "Nefrologii dzieciecej") nie ma znaczenia badawczego czy mocz jest poranny czy nie poniewaz wiekszosc tak malych dzieci oddaje mocz w nocy! Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: JAK POBRAĆ MOCZ?? 26.01.05, 13:23 Ja pobierałm do woreczków i na badanie ogólne i na posiew. Po zmarnowaniu kilku woreczków teraz już wiem, że trzeba dziecko zagadywać i przytrzymać nóżki (żeby nie brało ich do góry), wtedy nic się z woreczka nie wyleje. Oba badania wyszły dobrze. Ważne jest to żeby jak najszybciej dostraczyć mocz do analizy. A jeśli jest go za mało i czekamy na nstępne siusianie, to trzeba wziąż kolejny woreczek, a pierwszy schować do lodówki. Przed pobraniem koniecznie trzeba przemyc, najlepiej kupionym w aptece rivanolem (rozcieńczony w buteleczce). Tylko raz udało mi się kupić woreczki po 99 gr, każde następne kosztowały już od 2,80 do 3,20 za sztukę (zgroza). Pozdrawiam Renata Ps. Miłego łapania Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: JAK POBRAĆ MOCZ?? 26.01.05, 13:32 Widocznie nie bylo bakterii w moczu - gdyby byly okazaloby sie, ze posiew nie nadaje sie do badania, bo jest zanieczyszczony... Odpowiedz Link Zgłoś