Dodaj do ulubionych

Spanie w foteliku samochodowym

01.02.05, 11:08
Moja Dorotka (3 miesiące) spi najchętniej w foteliku samochodowym - czy taka
pozycja jest dla niej zdrowa ???
Obserwuj wątek
    • jk3377 Re: Spanie w foteliku samochodowym 01.02.05, 11:14
      Rozumiem ze mowisz o foteliku - nosidełku, tym poczatkowym (tyłem do kierunku
      jazdy). Moj Szymus tez ok 3 m-cy jeszcze w rożku czesto zasypiał w w nim,
      szczególnie w nocy gdy on sie budzil a my z brakiem sił na zmiane go bujalismy.
      Ale i tak nie jest to najlepsza pozycja dla malutkiego kregosłupa.
      Podkładalismy poduszki zeby było jak najprosciej. Problem znika gdy chociaz z
      pomocą ale dziecko juz siedzi.

Ukochany Szymuś
    • optymistka7 Re: Spanie w foteliku samochodowym 01.02.05, 11:42
      dziecko nie powinno przebywac w foteliku samochodowym dluzej niz 1,5 godz.
      dziennie. Jesli tego przestrzegasz to jest ok, ale radzilabym Ci jednak szybko
      przenosic go do lozeczka kiedy usnie. Kregoslup sie dopiero ksztaltuje i jest
      podatny na skrzywienia w tym wieku, ktore potem trudno zwalczyc.
    • malaika7 Re: Spanie w foteliku samochodowym 01.02.05, 11:48
      Podobno nie powinno się na to pozwalać, ale nasz Iwo też czasem śpi w foteliku,
      np. gdy wracamy od lekarza, on nadal śpi, a my nie chcemy go budzić, zostawiamy
      go tak, dopóki nie obudzi się sam. Ale to sporadyczne sytuacje.
    • buzinka1 Re: Spanie w foteliku samochodowym 01.02.05, 14:22
      Mam podobny problem. Moja córcia 2,5 m-ca,od samego początku uwielbia przebywać
      w foteliku, nie lubi być sama więc wszędzie ją przenoszę. Jednak żeby nie
      doszło do skrzywienia kręgosłupa podłożyłam jej "w nogach" poduszkę, żeby
      leżała bardziej płasko. Kiedy próbowałam przełożyć ją do łóżeczka, natychmiast
      się budziła i było po spaniu. Czasami jednak mi się to udaje. Poza tym lekkie
      bujanie w foteliku bardzo ją uspokaja. Myślę, że przebywając w różnych
      miejscach w mieszkaniu, szybciej pozna ten świat i będzie się dobrze rozwijać.
      Bo ileż można leżeć w łóżeczku..
      Pozdrawiam.
      Ania
      • sara751 Re: Spanie w foteliku samochodowym 01.02.05, 21:35
        A ja wiem od pediatry że pozycja fotelikowa jest w świetle najnowszych badań
        najbardziej zalecana przez neurologów! Potwierdzaliśmy tę wiadomość także u
        innych lekarzy, bo córcia tylko taką pozycję uznawała w pierwszych miesiącach
        życia. Mało tego - nawet w nocy tylko tak chciała sypiać. Przeszło jej, chociaż
        muszę przyznać, że troche nad tym pracowałam.
        • patimal Re: Spanie w foteliku samochodowym 02.02.05, 14:30
          Dziękuję bardzo za odpowiedzi - choć przyznam że najbardziej za odpowiedź
          sary smile bo moja malutka mimo moich licznych zabiegów takie spanko sobie
          upodobała. Nie oznacza to oczywiście ze nie mam zamiaru z tym walczyc ale póki
          co to niech sobie tak drzemie smile
    • beata303 Re: Spanie w foteliku samochodowym 02.02.05, 15:11
      Moja Miśka też tak spała. Ok. 4 miesiąca sama doszła do wniosku, że można spać
      wygodniej, np. w wózku choć tylko na spacerze. Nie martw sie nic nie będzie
      Twojej Dorotce, to w końcu pozycja jeszcze dla niej najbardziej naturalna.
      Pozdrowienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka