Dodaj do ulubionych

pierwszy posiłek

04.02.05, 14:14
co radzicie podać dziecku jako pierwszy posiłek? Mała ma skończone 5 miesiecy
i była do tej pory karmiona wyłącznie piersia. Chciałabym chyba zacząć od
warzyw np. od marchewki tylko nie wiem czy mam ją podać ugotowaną czy
surową.Ile jej podać i jak długo (ile dni) trzeba poczekać na wystąpienie
ewentualnej alergii?
Obserwuj wątek
    • zaga25 Re: pierwszy posiłek 04.02.05, 14:26
      Bezpieczniejszy byłby kartofelek. 1 łyżeczka i 2-3 dni poczekać. Wszystko na
      początek powinno być ugotowane. Nawet jabłuszko.
      Gosia.
      • karina45 Re: pierwszy posiłek 04.02.05, 14:42
        Zazwyczaj zaczyna sie od podawania owocow, bo dzieciom bardziej smakuja. Na
        przyklad jablko lub gruszka- oczywiscie gotowane- na poczatek potem bedziesz
        mogla podac surowe utarte. Powinno sie podawac na poczatek 1-2 lyzeczki przez
        trzy-cztery dni (tylko jeden owoc na raz) jesli nie bedzie problemow mozesz
        wprowadzic drugi typ owocu a za jakies nastepne 3-4 dni mozesz sprobowac
        zwiekszac porcje. Jesli polubi owoce to za jakes dwa tygodnie mozesz wprowadzic
        ziemniaka, a potem z marchewke. Zaczynajac tez od niewielkich ilosci i
        obserwujac przez kilka dzi reakcje. Jesli wszystko jest ok mozesz podawac inne
        warzywa lub nawet zupki. Na poczatek z jak najmniejsza iloscia nowych warzyw
        zebys mogla sie zorientowac na co jest uczulony jesli nie daj Boze zacznie sie
        cos dziac. Mam nadzieje ze udalo mi sie ci pomoc jakby co to pisz na adres
        gazetowy. pozdrawiam
    • ewa_sk Re: pierwszy posiłek 04.02.05, 14:45
      ale jak podam najpierw owoce to nie będzie chciała jeść potem warzyw które są
      mniej smaczne i mniej słodkie
      • karina45 Re: pierwszy posiłek 04.02.05, 14:57
        Nie martw sie. Zje warzywa jesli zaczniesz od tych "slodszych" typu ziemniak,
        marchewka, cukinia, dynia. Moja mala jak zaczela jesc warzywka to zupelnie
        przestaly jej smakowac owoce i teraz musze sie niezle nakombinowac zeby ich
        choc troche zjadla bo ona nic tylko zupki by jadlawink
    • ewa_sk Re: pierwszy posiłek 04.02.05, 18:08
      Co do ziemniaczka to gtować ze skórką czy obrany?
    • zaga25 Re: pierwszy posiłek 04.02.05, 19:16
      Jabłka i marchew coraz częściej uczulają. Dlatego zaleca się jako pierwsze
      podać kartofelki i nie tak jak kiedyś co dziennie tylko odczekać 2-3 dni a
      następnie podać większą dawkę i znowu odczekać. A ziemniaczka lepiej obrać i
      zalać wrzącą wodą i dopiero gotować. W taki sposób traci się mniej witaminy c.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka