Dodaj do ulubionych

witamina D3

07.02.05, 10:01
Pediatra zapisał mojej Małej (za parę dni będzie miała pół roczku)6 kropli
witaminy D3. Czy aby, nie jest to za dużo? Co sądzicie o tym? Ola
Obserwuj wątek
    • mynia0 Re: witamina D3 07.02.05, 10:11
      6 kropel to faktycznie sporo, ale dawkowanie D3 to sprawa indywidualna,
      dlatego, jeśli masz wątpliwości, idż na konsultacje do innego pediatry.
      • iwonabiel Re: witamina D3 07.02.05, 10:15
        witaj 1
        6 kropel to dość dużo , może powinnaś skonsultować to z innym pediatrą ? moja
        cóeczka miała przepisane 2 krople dziennie bo z tego co wiem jeżeli dawka
        będzie za duża to ciemiączko będzie zbyt szybko zarastać. chyba ze jakoś
        uzasadniła taką dawkę ?
      • maja45 Re: witamina D3 07.02.05, 10:16
        Zima zawsze podaje sie dziecku wiecej witaminy D, jest to związane z mniejszą
        ilościa słonecznych dni.Myśłę równiez , ze lekarz przed podjęciem decyzji
        zbadał Twoje dziecko, wiec zasadniczo nie ma podstaw, by nie wierzyć w jego
        kompetencje.
        Marta
    • przyjaciela Re: witamina D3 07.02.05, 13:53
      jesli dziecku grozi krzywica to podaje się zwiekszone dawki witamny D3. Mój
      Karol jak skończył 4 miesiące to pani doktor przepisała takie dawki. I przez 6
      tygodni dostawał zwiekszoną, a później 2 krople dziennie. tylko pamietaj nie
      podawaj dłużej niż sześć tygodni bez konsultacji z lekarzem. Takie sa
      zalecenia. Ale zawsze warto skonsultować to z innym lekarzem. Ale naprawdę nie
      ma się co bać.
    • brzoskwinka1977 Re: witamina D3 08.02.05, 00:14
      Duzo.Moja mala ma dwa miesiace i od drugiego tygodnia zycia dostaje
      profilaktycznie kropelke VIGANTOLU( tak sie nazywa ten preparat) raz
      dziennie.Witamina D3 jest na budowe i struktura kosci mam nadzieje ze z twoim
      dzidziusiem wszystko jest ok i nie ma powodu do niepokoju.Po porstu zapytaj
      lekarza czemu tak duzo.
    • violkam Re: witamina D3 08.02.05, 08:55
      Może Wasz pediatra podejrzewa u Małej krzywicę, np. zauważył rozmiękanie główki
      z tyłu? Tak było w moim przypadku. Wtedy lekarka zwiększyła dawkę Vigantolu do
      4 kropli przez 4 tygodnie a potem jeszcze przez dwa tyg. po 2 kropelki. Teraz
      wszystko się wyrównało i znowu córcia bierze po 1 kropelce. Koniecznie zapytaj
      lekarza dlaczego aż 6 kropli, bo przedawkowanie wit D3 jest wręcz szkodliwe dla
      zdrowia dziecka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka