Dodaj do ulubionych

Katarek u noworodka

13.02.05, 17:46
Mój synek, który ma zaledwie 12 dni, chyba ma katarek. Nic mu nie wypływa
ale "chrapie" mu w nosku. Wiem ,że na katar nic nie można poradzić....a może
macie jakiś sposób? Czy mam wezwać lekarza?

Pozdrawiam

Agata
Obserwuj wątek
    • mama_lidki Re: Katarek u noworodka 13.02.05, 17:52
      Jedna pediatra, zapytala mnie: czy jak spi i je to tez "chrapie"?, jesli nie to
      nie katar tylko niemowleca sapka. Gdy Lidka miala katar to zalecono mi uzywanie
      STERIMAR-u to jest woda morska do przemywania noska i po chwili oklepac plecki
      i wyczyscic nosek gruszka.
      • ewkr Re: Katarek u noworodka 13.02.05, 18:18
        Przy takim maluszku nie można zaniedbywać kataru jeśli to katar. Sapka to
        charaktrystyczny odgłos przypominający chrapanie i myślę że ni eprzypomina
        furkotania w nosku. Najlepiej zadzwonić po lekarza bo jeśli to katarek to u
        takiego maleństwa może skończyć się zapaleniem ucha.
        Pozdrawiam Ewa
        PS Najlepiej gdyby to był laryngolog
        • eewa6 Re: Katarek u noworodka 13.02.05, 18:24
          hej! moj synek akurat na początku weekendu dostał kataru, więc musialam jakos
          do poniedzialku Piotrka przetrzymać. Sciągałam mu gruszką, robilam to dość
          często. W poniedzialek nie było już co leczyć.Pozdrawiam
          • arcoiris Re: Katarek u noworodka 13.02.05, 18:59
            Zadzwoniłam do lekarza. POradził mi podać 2 ml specjalnego wapna w ampułkach i
            poczekać na jego wizytę jutro rano. Zmartwiłam się bo termometr pokazał 37,5
            Podobno taki maluch może mieć stan podgorączkowy np. po jedzeniu.

Dziękuję!
            • ewkr Re: Katarek u noworodka 13.02.05, 19:43
              37,5 to normalna temp u noworodka a przy infekcjach bardzo czesto nie ma
              temperatury u nas przy zapaleniu ucha nie było.
              Ewa
              <a href=HTTP://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
              f=621&w=20373954&a=20373954">Kubeczek<a/>
    • mamamartusi Re: Katarek u noworodka 13.02.05, 19:42
      A gdzie mierzylas temperature? Bo jesli w pupci, to jest to normalna temperatura.
      Pozdrawiam
    • kulka50 Re: Katarek u noworodka 13.02.05, 21:01
      ja mysle ze to moze byc sucha śluzówka
      w suchym i ciepłym powietrzu tak sie dzieje
      trzeba nawilżać nosek
      ja uzywam tetrisal-sól fizjologiczna w spraju
      nawilżam rano i wieczorem a czasem i w nocy jeśli Julek sie zbudzi na picie (tez
      od suchego powietrza)
    • mmala6 Re: Katarek u noworodka 13.02.05, 21:06
      Mam pytanie- w jaki sposob nawilzacie nosek? bo nie bardzo wiem, nie wolno nic wkladac od noska, wiec jak?
      • mama_lidki Re: mmala6 13.02.05, 21:23
        Koncowke aplikatora Sterimar-u wkladam troszke do noska i wpsikuje odrobine.
        • anna39 Re: mmala6 13.02.05, 21:42
          na katarek dla takiego maluszka dobra jest masc majerankowa i napar z majeranku
          czyli inchalacje oraz kładzenie maluszka na kolana lekko głowka w dół i
          oklepywanie po pleckach ,radze ci dobrze bo sam ma 3 dzieci i wyprobowane
        • malgra Re: mmala6 13.02.05, 22:44
          sól w ampułkach i wkraplałam po kropece noska. Sterimar wydawało mi się,że ma
          za mocne psiknięcie.
          • kulka50 Re: mmala6 14.02.05, 17:23
            dlatego lepszy jest tetrisal, bo jest w sptayu a nie w aerozolu
            i zdecydowanie wygodniejszy od zakraplania ampulkami z solą czy watką nasączoną sola
    • kamilar1 Re: Katarek u noworodka 13.02.05, 22:09
      jest malutki - katarek to niby nic ale u maleństwa może spowodować rozwinięcie
      poważenj choroby- ja bym poszła do lekarza. moja mała też raz miała katarek i
      nic nie pomagało nieststy dawałam jej nasivin soft i przepukiwałam solą
      fizjologiczną - ale 3 nocki miałam z głowy wogóle nie spała tak się męczyła
      moje biedactwo. pozdrawiam i życze dużo zdrowia dzidzismile
    • mmala6 Re: Katarek u noworodka 14.02.05, 09:57
      Dziekujesmile)
    • martynahpt Re: Katarek u noworodka 14.02.05, 10:53
      A ja ci polecam sposob mojej kolezanki z Niemiec. Poskutkowala i u jej synka i
      u mojego. A wic polozna zalecial azeby wstrzyknac troche twojego mleka do
      noska. Twoje mleko zawiera przeciwciala. Kup zwykla najmniejsza strzykawke.
      Wlej swoje mleko i wstrzyknij mu do noska. U nas po 1 dniu juz widac bylo
      poprawe. A mozna tez kupic Nasivin soft to tez pomaga. Ale nie wiem czy 12
      dniowe dziecko to juz moze takie krople. Ale sprobuj tej metody naturalnej.

Pozdrawiam
      Marta mama Marcelka (04-11-2004)
    • monia734 noworodki rzadko mają katar 14.02.05, 11:08
      Nosek można czyścić zwiniętą watką nasączoną solą fizjologiczną. Cieniutko
      zwiniętą w rulonik watkę wkładamy do noska i skręcamy wsuwając jednocześnie do
      środka. Jest to tzw. pędzlowanie i nauczono mnie tego w szpitalu. Dzieci
      zazwyczaj mają sapkę a to co przypomina katar to naturalne oczyszczanie się
      organizmu dziecka po porodzie.
      Nie polecam Dalber'u ponieważ ma trudny do zaaplikowania atomizer. Reszta jest
      ok.
      • arcoiris Re: noworodki rzadko mają katar 14.02.05, 14:00
        Dziękuję Wam wszystkim. Lekarz obserwuje dziecko. Juz raz był i powiedział, że
        być może infekcja zeszła niżej albo poprostu tylko glut go zatyka w gardziołku.
        Wróci jeszcze raz wieczorem i sprawdzi. Strasznie się martwię. Oby mu przeszło.
        Nie chciałabym, aby leżał w szpitalu. Bym z nim tam siedziała, ale w domu
        starsze...i mąż wyjeżdża za granicę słuzbowo, moja mama ciężko chora.
        Trzymajcie kciuki zebyśmy zostali w domu, proszę. Dziekuję!

Pozdrawiam

Agata
        • ewkr Re: noworodki rzadko mają katar 14.02.05, 14:21
          U nas pediatra nie zauważyła zapalenia uszka i po 3 dniach wylądowaliśmy w
          szpitalu. Nie ma takiego mrozu na dworze weź dziecko do lekarza laryngologa jest
          za małe na czekanie i eksperymentowanie.
          Pozdrawiam Ewa
          PS skąd jesteś?
          • arcoiris Re: noworodki rzadko mają katar 14.02.05, 14:31
            U nas jest pogoda nienajlepsza, pada, a właściwie ostro zacina śnieg z deszczem
            (Szczecin), wilgoć, i ślisko, powiewy wiatru. Muszę poczekać, niedługo lekarz
            przyjdzie, starsze dziecko jest przeziębione (od tego to wszystko się zaczęło),
            nie mogę wyjść.

Dziekuję!

Agata
            • mama_lidki Re: noworodki rzadko mają katar 14.02.05, 15:06
              Nie denerwuj sie, spokoj to dla Was obojga jest najlepsze co mozesz zrobic.
              Tylko spokoj.
          • mama_lidki ewkr!!!!!!!! 14.02.05, 15:15
            Uwazam, ze nie wszyscy pediatrzy stawiaja zle diagnozy, czy tez nie zauwazaja
            innych chorob. Nie gniewaj sie ewkr, ale piszac "... wez dziecko do lekarza
            laryngologa..." nie dziala pozytywnie na mame. Dziecko juz jest pod obserwacja
            pediatry, wiec moze lepsze bedzie spokoj i cierplosc, a nie budzenie paniki juz
            i tak u denerwujacej sie mamy.
            Piszac ..."czekanie i eksperymentowanie...", co masz na mysli?, moze podanie
            antybiotyku, co?

Z gory przepraszam ze mnie unioslo, ale nie moge pozostac obojetna wobec
            twojego postu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka