ewcialinka 17.02.05, 09:08 podobno jest jakaś maść którą się stosuje 30 min,przed szczepieniem ,podobno znieczula miejsce ukłucia przy szczepieniu.jak się nazywa taka maść i ile kosztuje,pomagała chociaż?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucynalew Re: MAŚĆ PRZECIWBÓLOWA PRZED SZCZEPIENIEM ? 17.02.05, 09:36 Moja coreczka jest juz po 6 szczepieniach i nigdy jej zadnego znieczulacza nie podawalam. Nie wiem na jakie zdjecydujesz sie szczepionki, ale sa takie, ktore wymagaja tylko jednego zastrzyku (niestety platne), a zatem jednego stresu. Corka czasami chwilke poplakala, czasami, ku naszemu zaskoczeniu, byla zupelnie spokojna. Wszystko zalezy od dziecka, ale tez i od otoczenia - spokoju rodzicow i pani szczepiacej. pozdrawiam Mama Asi Odpowiedz Link Zgłoś
maja45 Re: MAŚĆ PRZECIWBÓLOWA PRZED SZCZEPIENIEM ? 17.02.05, 09:42 Maśc nazywa sie Emla, ale niestety nie wiem ile kosztuje , chyba cos ok.10 zlotych. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
1008brzos Re: MAŚĆ PRZECIWBÓLOWA PRZED SZCZEPIENIEM ? 17.02.05, 10:48 maść EMLA kosztuje 18 zł stosujesz: na przednio-boczną część uda dziecka ok. pół godz. - godzinę przed szczepieniem. Ja niestety posmarowałam w złym miejscu i ominęłam miejsce w którym było ukłucie, mały płakał, ale tylko chwilkę bo zaraz dostał pierś i było dobrze, więc nie umiem ci powiedzieć czy ta maść napewno pomaga. Następne szczepienie mamy 30.03 i dopiero wtedy się przekonam. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
lipa20 Re: MAŚĆ PRZECIWBÓLOWA PRZED SZCZEPIENIEM ? 17.02.05, 11:09 ta maść jest na receptę, nam bardzo pomogła mała nawet nie zauważyła kiedy ją pani ukuła a poprzednia szczepionka to był straszny ryk, reakcja dziecka zależy od progu bólu danego dziecka, warto zainwestować w tę maść wystarczy na 3 może 4 szczepienia bo nie trzeba aż pół tuby na jedno miejsce pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
k_kasia Re: MAŚĆ PRZECIWBÓLOWA PRZED SZCZEPIENIEM ? 17.02.05, 13:55 A ja mam bardzo złe doświadczenia związane z tą maścią. Posmarowaliśmy naszej malutkiej Asi dwa uda, przykleiliśmy specjalne plastry i poszliśmy na szczepionke. Sama maść znieczula tylko ukłucie, ale wstrzykiwanie szczepionki dziecko już czuje. A Asia najbardziej płakała przy zdieraniu tych plastrów - pielęgniarka nie mogła sobie z nią poradzic - tak bardzo ją bolało!!! I potem bardzo długo nie mogła się uspokoić. Może nie każde dziecko ma tak wrażliwą skórę... Następne szczepionki, bez znieczulenia, zniosła bardzo dobrze, czasami nawet bez płaczu. Zapraszam na stronę Asi: www.asiakryda.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ewcialinka Re: MAŚĆ PRZECIWBÓLOWA PRZED SZCZEPIENIEM ? 17.02.05, 14:20 ja nie wiem czy w ogóle bedzie mieć jutro to szczepienie,bo po pierwszym jeszcze mu sie nie zagoiło(ma czerwony bąbel) jeśli jest wszystko ok i będzie mieć jutro szczepienie a ta maść jest tylko na recepte to kiepsko,bo nie zdąże załatwić recepty na jutro Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszeksynek Re: MAŚĆ PRZECIWBÓLOWA PRZED SZCZEPIENIEM ? 17.02.05, 16:12 tez myslalam o zastosowaniu masci pzed szczepieniem,ale zrezygnowalam z tego.kupujemy platne szczepionki zeby nie cierpial i jak narazie nasz synek bardzo dobrze je znosi,na chwilke tylko mialknie jak mu wstrzykuje i po chwili zapomina juz bo sie usmiecha,a wkluwania to wcale nie czul bo patrzylam na mimuke buzi. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
k1w0 Re: MAŚĆ PRZECIWBÓLOWA PRZED SZCZEPIENIEM ? 18.02.05, 15:03 Maść mozna kupić bez recepty. PRAWDĄ jest, że dużo bardziej sprawdza się przy starszych dzieciach niż przy niemowlaczkach ale przy umiejętnym przyklejeniu plastra (niekoniecznie tego dołaczonego ale musi byc wodoszczelny) nie bedzie też płaczu przy odklejaniu. NIEPRAWDĄ jest, że znieczula tylko ukłucie, a sama iniekcja jest juz odczuwalna. Sprawdziłam na sobie (w ciąży), stosowałam Emlę przy ponad 100 zastrzykach i moge powiedzieć, że najlepsze efekty są po ok. 1-1,5 h. Nie należy również pozostawiać masci zbyt długo (pow. 3 godzin) gdyz może spowodować miejscową reakcję uczuleniową. Pozdrawiam Ania z dziewczynami Kasia (09.2000) i Maja (10.2004) Odpowiedz Link Zgłoś