Dodaj do ulubionych

dziecko kieruje glowę przeważanie w tąsamą stronę

17.02.05, 21:55
cześć
mam synka 2 mce zauważyłam że prawie caly czas obraca głowę w lewo.
Oczywiście obraca bez problemó w drugą i dzielnie trzyma głowę do gory gdy
leży na brzuchu, nie mniej jak tylko może to zawsze to w lewo i lewo ...Czy
to może coś sygnalizować?
Obserwuj wątek
    • ola.wie Re: dziecko kieruje glowę przeważanie w tąsamą st 17.02.05, 22:00
      moja córeczka 4 miesięczna też tak robi tylko, że ciągle skręca w prawo. W
      drugą też kreci ale wyraźnie woli w prawo. Też mnie to niepokoi, ale znajoma
      pani doktor wyklucza wzmorzone napięcie mięśni więc mam nadzieję, że to minie.
      Pozdrawiam
      • nataliamackowiak Re: dziecko kieruje glowę przeważanie w tąsamą st 17.02.05, 22:39
        Moja też tak robi-ja z tym nigdzie nie idę...
    • rybka002 Re: dziecko kieruje glowę przeważanie w tąsamą st 17.02.05, 22:43
      ja bym skonsultowała malenstwo u neurologa, to moze byc asymetria.
    • zojja Re: dziecko kieruje glowę przeważanie w tąsamą st 17.02.05, 22:53
      wg niektorych zrodel takie wczesne zwracanie glowy w jedna strone (ktore
      zreszta pozniej zaniknie) swiadczy o preferencji do uzywania np lewej reki w
      przyszlosci czyli o lewo- czy praworecznosci
      pozdrawiam
    • akastel Re: dziecko kieruje glowę przeważanie w tąsamą st 17.02.05, 23:15
      Nie bagatelizuj tego, bo moze sie zrobic przykurcz i potrzebna bedzie
      rehabilitacja (my walczymy z tym juz kilka miesiecy). To wazne, zeby dziecko
      rozwijalo sie rownomiernie. Mozesz profilaktycznie masowac miesien na szyjce z
      lewej strony. Poza tym zazwyczaj pomaga podchodzenie do dziecka z drugiej
      strony, mozesz ten klasc dziecko odwrotnie w lozeczku (lub obrocic lozeczko)
      tak, zeby wlasnie podchodzic do niego z drugiej strony, poza tym mozna wieszac
      zabawki tak, zeby dziecko patrzylo w druga strone. Ja odwracalam tez coreczce
      glowke, kiedy spala. Tylko uwazaj, zeby nie przesadzic i calkiem nie przestawic
      synka na prawo. Po prostu dbaj, zeby bylo rownomiernie.
    • milenamilena Re: dziecko kieruje glowę przeważanie w tąsamą st 18.02.05, 08:17
      Moj Antek też tak miał. Pan dr powiedział, żeby "serwować" małemy świat
      zmuszjac go do odwracania w druga dtrone. I spał tylko odwrocony na prawo (spi
      tylko na brzuchu). Zaczelam odwracac mu glowkwe w druga strone i zalapal.

Pozdrawiam
      Milena i Antek
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=17688237
    • tabaluga0 Re: dziecko kieruje glowę przeważanie w tąsamą st 18.02.05, 09:35
      moj maly kierowal tylko w prawo , odwrocilismy go w lozeczku zeby widzial nas z
      lewej strony i po kilku dniach pomoglo.
    • lolalilu asymetria :( 18.02.05, 10:00
      to są wyraźne objawy asymetrii - powinnaś jaknajszybciej iść do fizjoterapeuty,
      który pokaże Ci jak ćwiczyć. Ponadto dziecko powinno być kładzione raz główką w
      górze łóżeczka w następnego dnia główka tam gdzie nóżki... Taki kładzenie
      dziecka zapobiega asymetrii. Radzę nie bagatelizować asymetrii bo jej efekty
      wyraźnie widać u dzieci w wieku szkolnym i są trudniejsze do cofnięcia. U
      noworodka ważne jest symetryczne stymulowanie obu półkul mózgowych.

Wielu pediatrów niestety sie nie dokształca i nie wie jak daleko posunęła się
      wiedza w tym zakresie. Fizjoterapia odgrywa coraz większą rolę w prawidłowym
      rozwoju niemowląt. Polecam ten poradnik:
      www.wczesniak.pl/publikacje/Poradnik-srodek.pdf
    • agahy Re: dziecko kieruje glowę przeważanie w tąsamą st 18.02.05, 10:01
      moja mała też tak robiła - podk ładałam pieluszkę, żeby obracała główke w druga
      stronę. Nie byłam u lekarza - teraz jest 8-miesiecznym brzdącem i po
      tamtych "sprawach" nie ma śladu. Acha - próbuj w łóżeczku kłaść dziecko na
      przemian - raz w jedną raz w drugą stronę, jeśli masz karuzelę - wieszaj ją raz
      z lewej, raz z prawej, stawaj przy łóżeczku raz z jednej strony, raz z drugiej.
      Wszystko będzie ok. Pozdrawiam. Aga
    • joan_29 Re: dziecko kieruje glowę przeważanie w tąsamą st 18.02.05, 10:44
      Moj synek obecnie 4 m-ce, tez tak patrzyl tylko w lewa strone. Kiedy
      obrocilismy mu lozeczko by patrzyl w druga strone- na pokoj- to wolal patrzec w
      sciane. Po zrobieniu usg okazalo sie ze ma slabszy miesien z lewej strony i
      dlatego woli patrzec w lewo.Rehabilitujemy go od 1,5 miesiaca. Tobie takze
      radzilabym udac sie na jakąls konsultacje by niczego nie przeoczyc, by dziecku
      nie zrobil sie silniejszy przykurcz.
      pozdrawiam Joasia
    • elka9 Re: dziecko kieruje glowę przeważanie w tąsamą st 02.03.05, 12:34
      witam mój synek (4 miesiące) też trzymał główkę większości na prawą stronę ale
      byłam z nim u chirurga i zalecił mi ćwiczenie główki
      położyć dziecko na brzegu stołu tak aby główka była poza blatem jedna osoba
      trzyma ramionka dziecka a druga trzyma dziecko za główkę i obraca raz na prawo
      raz na lewo tak aby broda dotykała ramion
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka