Dodaj do ulubionych

Odruch wymiotny.

26.02.05, 22:40
Drogie mamy!Moj synek ma 7 miesiecy i zaczelam wprowadzac pokarmy o innej
konsystencji.Czy to normalne,ze ma odruch wymiotny?A moze jeszcze za
wczesnie?I jeszcze jedno pytanie.Czy zoltko jajka wprowadza sie w 7 miesiacu
czy po ukonczeniu 7 miesiaca?Nigdy nie wiem.
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: Odruch wymiotny. 26.02.05, 23:06
      Zółtko od początku 7 m - 1/2 co drugi dzień - ja podaje 2x w tyg ugotowane do
      zupki jarzynowej, w pozostałe dni podaję zupki z mięskiem. Na początku może
      byc odruch wymiotny, dawaj maluchowi pole do popisu i nauki żucia dając do
      łapki ugotowanego owoca, chrupka kukurydzianego niech memeła w buziaku. Te
      miksowane posiłki są zwodne bo ucza malucha łykać papkę a nie rzuć większe
      kęsy.Zawsze jak cos dasz do łapki bądz przy dziecku żebyś mogła zareagować jak
      sie zadławi. Wtedy przez kolano głową w dół i klepanie miedzy łopatki.Syn ma 9
      m i zrezygnowałam juz ze 2 m temu ze słoiczków gerbera, bo jak na ten wiek
      były za papkowate, troche lepiej jest z Nutricią, a Hipp ma specjalne dania
      junior z kawałkami jarzyn - polecam na później oczywiście- po 7 m.. Lepiej
      jednak ugotować czasem i podac coś gęstego do żucia, słoiczki mogą byc zwodne,
      niestety, chociaz dla zapracowanych mam są bardzo wygodne.Pozdr., Beata.
      • fredek77 Re: do bea-ta. 26.02.05, 23:18
        Dzieki! Chrupki daje juz od jakiegos czasu,ale niestety maly nie chce ich jesc.
        Szukalam jakis biszkoptow bezglutenowych,ale nie znalazlam.Jeszcze jedno pytanko.
        Zoltka nie mozna podawac z mieskiem?Jezeli tak to dlaczego?
        Pozdrawiam
        • bea-ta Re: do bea-ta. 27.02.05, 09:39
          Na poczatek żółtko i mięsko to dużo - zbyt wiele białka i innych składników, a
          każdy nadmiar szkodzi. Jeśli sie tyje to nie od nadmiaru tłuszczu, tylko od
          nadmiaru białka z niego postają komórki tłuszcowe, a te później wypełniaja sie
          tłuszczem. W każdym wieku dostaje odpowiednia ilość mięska tak, żeby
          azspokajało podst. potzreby malucha i pod tym względem słoiczki sa dobre bo
          maja odpowiednie proporcja tych składników.Im większy bobas tym więcej
          składników potzrebuje i podajemy wtedy np, jajeczko na parze i mięsko w porze
          obiadowej - nawet dwa dania ok. 10 m. rzadka zypka+danie warzywno-
          mięsne.Pozdr., Beata.
    • rosie.rosie Re: Odruch wymiotny. 26.02.05, 23:30
      Ostatnio podalam mojej Miśce obiadek Hippa risotto z marchewka i indykiem,
      ktory nie jest papka. Niestety miala odruchy wymiotne. Do tej pory jadla
      glownie Gerbera, gdzie rzeczywiscie wszystko jest papka. Zastanawiam sie teraz
      czy to przez te wieksze kawalki jedzenia czy moze nie odpowiada jej nowy smak.
      Kamilka ma juz prawie 9 miesiecy wiec czas najwyzszy na cos niepapkowego.
      Chupki je niechetnie co mozna jej jeszcze podac?
      • bea-ta Re: Odruch wymiotny. 27.02.05, 09:46
        Dlatego napisałam, że zrezygnowałam z Gerbera w daniach po 7 m troche
        przesadzili z tymi papkami!Miałam to samo ale przy innym daniu z brokułami,
        chociaz z Igorem trenujemy. Daje mu sporo owoców(surowych, gotowanych,
        ziemniaczek, marchewka z zupki naszej) do łapki, bo chrupki to sie rozpuszczaja
        w buzi i prawie nie trzeba ich żuć.Znalazłam chlebek kukurydziany bez
        ulepszaczy nieco twardszy, jeszcze jest chlebek reyzowy - tego nie daje ze
        względu na zaparcia - wystarczy ryz w zupkach czy kleiku.Mam zapas słoiczków bo
        robie zakupy spore, ale jak skończe to zaczne gotować, myśle, że to najlepsze
        rozwiązanie, bo ma sie kontrole nad gestościa i tozdrobnieniem posiłków. Do
        papek owocowych też od dawna np. ścieram na grubo owoca surowego np. jabłko lub
        dodaje łżeczke płatków kukurydzianych , żeby czort nie łykał tego tylko troche
        mielił w buziaku.Można zrobić kasze jaglana , kasze gryczaną jako danie
        objadowe czy z owocami, mam mrozonki z Hortexu, oliwa z oliwek, a mięsko można
        nawet dac do takiej papki warzywnej gotowe ze słoiczka są np. z gerbera
        kurczak, indyk i tp.Tak żeby troche było łatwiejsmile))
    • osmag Re: Odruch wymiotny. 27.02.05, 09:32
      Często odruch wymiotny przy przełykaniu pokarmów z grudkami może świadczyć o
      nadwrażliwości dotykowej w jamie ustnej. Możesz spróbować masować dziecku
      miękką szczoteczką elektryczną okolice ust,ale nie po wargach tylko tuż nad
      nimi. Jeżeli będzie budziło to duży sprzeciw to daj szczoteczkę do rączki niech
      samo się bawi. Możesz też masować dłonie dziecka.
    • mamamartusi Re: Odruch wymiotny. 27.02.05, 12:42
      Moja coreczka wprawdzie nie ma takiego odruchu na codzien, ale pare razy jej sie
      zdarzylo. Zauwazylam, ze gdy ona jest juz najedzona, a ja chce jej wcisnac
      jeszcze jedna lyzeczke, wtedy sie to pojawia. Rowniez gdy miala zapalenie
      oskrzeli, wydzielina bardzo utrudniala jej polykanie i dziecko czasem nawet
      zwrocilo troche. Martusia ma juz 9 i pol miesiaca, wiec wcina duze kawalki. Ale
      w czasie choroby lekarka poradzila rozrzedzac jedzenie i sprawdzilo sie. Moze
      sprobuj na poczatku troche rozrzedzac, ja do pierwszych papek dodawalam troche
      wody, tak by zupka byla naprawde zupka.
      Pozdrawiam
    • bea-ta Re: Odruch wymiotny. 27.02.05, 12:51
      Właśnie! dziewczyna słusznie zauwazyła.Mój syn jak ma dość też zaczyna mieć
      odruch wymiotny!
      • fredek77 Re: Odruch wymiotny. 27.02.05, 13:16
        W tym wypadku nie chodzi o przejedzenie,poniewaz to sie dzieje rowniez na
        poczatku jedzenia.Zreszta staram sie nie wmuszac w niego.Jak odwraca glowke albo
        zaciska buzke nie daje wiecej.Mysle,ze to chodzi o za duze kawalki,ale jestem
        ciekawa czy u Waszych maluchow tez tak jest(bylo)?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka